Elliott hullám elmélet

Egy trend vizsgálata során megfigyelhetőek bizonyos alap összefüggések. Az egyik az, hogy hosszas emelkedés vagy csökkenést korrekció követ. Ez teljesen törvényszerű és logikus. Elliott hullám elmélete erre dolgozott ki egy sémát.

Az elmélet kidolgozója Ralpj Nelson Elliott. 1871-ben született, viszont csak 58 évesen kezdte tanulmányozni a piacok mozgását. Ekkor figyelte meg a piacok ciklikusságát és törvényszerű mozgásait, amit 1938-ban publikált is.

Azt mondja, hogy a trend 3 emelkedő vagy csökkenő hullámból és 2 korrekciós szakaszból áll, majd a harmadik hullám végén jön az emelkedés vagy a csökkenés tényleges korrigálása, amit további 3 részre osztott fel. Logikusan megközelítve, az egyes szakaszokat kisebb idősíkon akár tovább is lehet bontani, de ennyire ne bonyolítsuk most túl.

Leegyszerűsítve valahogy így néz ki, ami a képen is van. Természetesen a grafikonon ezt már jóval nehezebb ilyen precízen meghatározni. Kell hozzá gyakorlat és alaptudás. Az emelkedő vagy a csökkenő szakaszt 5 különböző hullámra osztotta fel Elliott, majd a korrekciós szakasz A, B és C jelzést kapott. Ez adja az Elliott hullám elmélet alapját.

Elliott hullám elmélet

Néhány számszerű dologra oda kell figyelni, mert ezeknek meg kell felelnie a hullámoknak:
A) A második hullám nem jöhet vissza az első hullám 100%-áig.
B) A negyedik hullám nem jöhet vissza a második hullám 100%-áig.
C) A harmadik hullám  nem lehet a legrövidebb.

3 másik összefüggés, amire oda kell figyelni az Elliott hullám alkalmazásánál:

Elliott hullám korrekciói

A kisebb korrekciókhoz, vagy a betűvel jelzett végső szakasz helyes azonosításában a Fibonacci szintek tudnak nagyon sokat segíteni. Abban is nagy segítségre van, hogy meg tudd állapítani, hogy a hullám jelenleg hol tart. A 0.382, a 0.5 és a 0.618-as szintek gyakorta megjelenő számok az elliott hullám elméletben. Főleg a korrekciós szakaszokban lehet nagyon jól használni őket. Itt egy példa:

Elliott hullám elmélet buktatói
  1. Ne kizárólag az elmélet alapján hozd meg a döntésedet.
    Én hiszek a klasszikus módszerekben. Támasz ellenállási szintek meghatározása és a trendcsatornák hatékony és jó megrajzolás a kulcsa a sikeres kereskedésnek.
  2. Nehéz jól azonosítani. A kereskedők könnyen bele tudnak mesélni a grafikonokba olyan elemeket, amelyek valójában nem is léteznek. Itt is ez a helyzet, egy idő után, ha nagyon akarod, akkor minden elliott hullám lehet a grafikonon. Érdemes tehát jól megvizsgálni, mielőtt ráhúzod az összefüggést.
Elliott hullám elmélet