Bróker választási szempontok

Az alábbi cikkben összefoglalom neked, hogy milyen szempontokat kell megvizsgálnod a megfelelő bróker kiválasztásához. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek 90%-a nem tudja mire figyeljen.
Szeretném még itt az elején leszögezni, hogy a bináris opciót betiltotta az ESMA, tehát az olyan brókert alapból kerüld, aki ezt a terméket kínálja neked. Ezt a kereskedési terméket az európai törvények alapján, európai befektetőnek tilos kínálni!

Mi a 2 legfontosabb információ a bróker kiválasztásánál?

  1. Az kereskedési oldal alján minden esetben fel kell tüntetni a szabályozó szervet. Európában a CFD és Forex szolgáltatóknál ez a szerv a CySec, tehát a Ciprusi Tőzsdefelügyelet lesz. Az Angol Felügyelet a BREXIT miatt kérdéses. Ha azt látod, hogy a bróker rendelkezik engedéllyel már egy jó jel, viszont ne legyél rest leellenőrizni a tőzsdefelügyelet honlapján sem: ITT
  2. A Második fontos dolog, ami megerősít, az MNB honlapja. A Magyarországon törvényesen működő cégek mind rendelkeznek határon átnyúló tevékenység végzése engedéllyel. Ez azt jelenti, hogy az MNB oldalán is be lesz jegyezve. Itt ellenőrizheted a bróker tevékenységének törvényességét Magyarországon.

broker

Mit nézzünk még meg a bróker esetében?

Sajnos a mai világban az, hogy engedélye van egy cégnek nem jelenti azt is, hogy korrektek. Fontos utána nézni a visszhangnak az internet erejét felhasználva. Számos olyan csatorna van, amin egyszerűen leellenőrizhetjük a véleményeket: Facebook, Google, Youtube stb.

A véleményeket helyén kell kezelni, mert legtöbbször azok adnak legelőször hangot az elégedetlenségüknek, akik valamit rosszul csinálnak. Mondok egy példát, amivel már többször találkoztam:
A szabályozott szolgáltatók esetében az első lépés a kereskedési számla hitelesítése. “KYC Know Your Client” Ez egy előírás az Unióban, amely nem csak a brókerekre érvényes, de a bankokra, biztosítókra stb. Itt sokan nem tudnak megbirkózni a bürokratikus elvárásokkal és a bróker lesz a rossz, holott ők csak a szabályokat érvényesítik.

Tanuljuk meg szűrni a véleményeket, viszont ne seperjük a szőnyeg alá egyiket sem. Az egy alapvető emberi tulajdonság, hogy leginkább a negatívumoknak adunk nagy hangot. Azt viszont tudni kell, hogy óriás valótlanságokat senki sem fog állítani, mert annak következményei is lehetnek.
Az biztos, ha nagyon negatív az internet világa az adott bróker tevékenységével kapcsolatban, akkor azt el kell engedni. Van kínálat bőven.

Bróker kiválasztása

Ha a cikkben említett szűrőkön átment a bróker, akkor nagy valószínűséggel nem fogsz mellé nyúlni. Előfordul az, hogy több ilyen felület is lesz. Ebben az esetben érdemes kipróbálni őket.
Mindegyik másban jobb és eltérhetnek a kínált szolgáltatások is. Mindenki tudja, hogy mire van szüksége. Nézd meg a kereskedési felületet, ami legyen egyszerű és átlátható. Próbálj kapcsolatba lépni az ügyfélszolgálattal, hogy lásd van-e magyar nyelv és a reakció gyorsasága is fontos szempont. Nézd meg milyen elérhető szolgáltatások vannak feltüntetve az oldalon, ami nincs feltüntetve, az általában nem is engedélyezett. Gondolok itt a “szuper” tippekre, signalokra stb.

broker