Fibonacci indikátor

Az úgynevezett Fibonacci indikátor alapja Leonardo Fibonacci olasz matematikus nevéhez fűződnek, aki több száz évvel ezelőtt figyelte meg, hogy az élet milyen sok területén visszaköszönnek a számsorból kalkulált arányok (pl. csigavonal arányai, falevelek arányai, emberi test arányai stb.) A számsort úgy írhatjuk fel, hogy az 1-es számmal indulunk, és mindig összeadjuk a számsor utolsó két tagját, hogy megkapjuk a következő számot. A fibonacci indikátor esetében nehéz eldönteni, hogy melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás. Természetesen, ha egy indikátor alapja egy ilyen széles körben elfogadott számsor, akár a tömeg akaratának is köszönhető lehet, hogy ilyen jól működik.

1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89 stb.

fibonacci indikátor

Mit mutatnak a Fibonacci indikátor alapját képező számok?

Ezekből a számokból lehet képezni az úgynevezett „Aranymetszést”, vagy „Isteni arányt”, amit két egymás melletti szám hányadosaként kapunk. Amellett, hogy ez a hányados rengeteg helyen visszaköszön az élővilágtól az építészetig, a tőzsdei indikátor felrajzolásában is kulcsszerepe van. A számokat felhasználva fontos támasz és ellenállás szinteket tudunk berajzolni a különböző tőzsdei termékek grafikonján. A Fibonacci indikátor sokszor tényleg megdöbbentően pontos. Természetesen azt nem lehet biztosan tudni, hogy alapvetően így mozognak a tőzsdei árfolyamok, vagy azért működik ennyire jól, mert sokan használják, és ezáltal egyfajta önbeteljesítő jóslat. Ezt talán soha nem tudjuk meg. A lényeg, hogy a fibonacci indikátor nagyon jól működik, és sokat segíthet a fordulópontok meghatározásában. A Fibonacci számsornak négy elterjedt használata létezik a tőzsdei kereskedésben:

Az első három értéket jelöl meg támasz és ellenállás szintként, míg a negyedik időpontot határoz meg, ahol várható a fordulat. A négy közül minden bizonnyal a Fibonacci indikátor vonalait használják a legtöbben. Ez is a leghatékonyabb. Az árfolyam két szélső értéke, például a lokális csúcs és mélypont közé rajzolunk egy segédegyenest. Ezután a Fibonacci arányok felhasználásával megkapjuk a fontosabb támasz és ellenállás szinteket. Természetesen a Fibo sem Szent Grál, nem jön be 100%-ban, de a valószínűséget növeli a várható fordulópontoknál, a technikai elemzés egyéb eszközeivel kiegészítve pedig nagyon hatékony tud lenni. A legtöbb kereskedési és elemző platformon elérhető ez az indikátor, tehát a felrajzolás automatikus, így természetesen nem nekünk kell számolgatni és méregetni az arányokat.

 

fibonacci indikátor