Technikai elemzés és a döntések kapcsolata

Több fontos tényező van, ami alapján a jó döntéseket egy kereskedő meg tudja hozni. Ha leülsz kereskedni, akkor keresed a megfelelő grafikont, amiben most vagy a jövőben lehetőséget látsz. Ez egy nagyon fontos lépés, ugyanis a grafikon kiválasztásával kezdődik minden. Amikor ez megvan, jöhet a technikai elemzés.
Sokan mondják, hogy a pszichológiával, a hozzáállással van gondjuk. Ez nem csoda, ugyanis a kereskedők nagy százalékának ezzel a résszel van gondja. Ezt a kérdést most megközelítem egy másik irányból. Mi történik, ha a pszichológia része még rendben is lehetne, viszont nem bízol a saját tudásodban és ez okozza a bizonytalanságot?

Technikai elemzés lényege

Amikor egy grafikonnal foglalkozol és különböző technikai eszközök alapján próbálod meghatározni az irányt. Néhány alapvető összefüggést alapján tudsz kalkulálni a lehetséges irányokra. 2 fontosabb tényezőt érdemes kezdésként megvizsgálni az elemzés hatékonysága miatt:

1) A grafikonok trendszerűen mozognak: Természetesen lehetséges irányok meghatározására törekszünk, ezért trendeket kell azonosítanunk, amelyeknek esetlegesen követhetjük az irányát.

2) Visszatérő árfolyam szintek: Támaszok és ellenállások, amelyek népszerűbbek és folyamatosan visszatérnek. Ezek nagyon jó százalékban fordítják az árfolyamokat.

Természetesen ezeken kívül még több olyan tényező van, ami nagy segítségedre lehet. Összességben azért fontos megtanulni a technikai elemzés mesterségét, mert ez fogja adni a kereskedések gerincét. Amikor egy grafikont elemzel nem csak a beszállási pontokat határozod meg, hanem jó eséllyel meglesz a kiszállás is.

technikai elemzés

Technikai elemzés legyen az objektív éned

Amikor a grafikonnal foglalkozol, akkor még nem vagy kereskedés közben, ami nagy előny a piaccal szemben. A pszichológia főleg akkor tud negatívan befolyásolni, amikor kereskedés közben vagy. Olyankor jönnek a rossz gondolatok.
Legyen a technikai elemzésed az objektív Éned, aki a döntéseket meghozza. Ha az elemzésed alapján meghatározod az irányt, a Stop Loss és Take profit szintet, akkor szinte kereskedés közben nincs dolgot. A legrosszabb amit tehetsz ilyenkor, hogy az érzelmeid miatt megváltoztatod az objektív Éned döntését, amit a tiszta technikai elemzés miatt hozott meg.

Technikai elemzés és a bizonytalanságod

Amennyiben stabil a tudásod és az irányt, a stoppot és a take profitot jól állapítottad meg, akkor nincs mitől tartani. Gyakorlatilag elértél egy olyan szintre, ahol teljesen fölösleges menet közben a kereskedéseidet figyelni. Az elején feltett kérdésemre itt jön a válasz:
Ha abból indulsz ki, hogy a technikai elemzés az objektív Éned és a kereskedés előtt minden olyan döntést meghoztál, ami kereskedés közben felmerülhet, akkor nyugodtnak kellene lenned. Ez a megközelítés nagyon sokat segíthet neked, ha tudod alkalmazni, mert ebben az esetben az érzelmeid kisebb százalékban tréfálhatnak meg és sokkal kiegyensúlyozottabb lehet a kereskedési pszichológiád. Itt egy nagyon fontos tényező van: Legyél biztos a tudásodban!

technikai elemzés