Tőzsde vs. Szerencsejáték

Miért jobb az online tőzsde, mint a szerencsejáték?

A legtöbbünk számára, akik már tőzsdézünk egy ideje, ez teljesen egyértelmű. Sokáig nem is gondoltam, hogy ilyesmiről írnom kellene, hiszen a szerencsejáték, ahogy a nevében is benne van, főleg a szerencsén múlik (lehet, hogy van, aki ezzel vitába szállna). A tőzsdézés ezzel szemben tanulható, és az eredmények javíthatóak.

Azért írok mégis egy pár sort, mert nagyon sokszor hallottam kifogásként, hogy a tőzsde is egyfajta szerencsejáték. Akik ezt mondják, általában azzal érvelnek, hogy senki nem tudja megjósolni az árfolyamok irányát. Ezzel egyet is értek, egyikünknek sincs kristálygömbje, nem látjuk a jövőt, viszont erre nincs is szükség ahhoz, hogy nyereséget termelj.

tőzsde szerencsejáték

A szerencsejáték nem tanulható

Az évek alatt rengeteg emberrel beszéltem, aki tőzsdézik, vagy tőzsdézett. Természetesen vannak, akik keresnek, vannak, akik pénzt veszítenek, és rengetegen vannak, akik néha keresnek, néha veszítenek. Ez így lesz, amíg világ a világ. Egy valami viszont szinte mindenkinél megegyezik. Ha az ember gyakorol és foglalkozik vele, tud javítani a találati arányain. Lehet sokat, lehet keveset, de a találati arányok javulnak, mert egyre könnyebben felismerjük a visszatérő motívumokat, a trendeket és a lélektani árfolyamszinteket. A szerencsejáték teljesen máshogy működik. Ha nem hiszed, próbálj javítani a találati arányodon a rulettben. Járhatsz 20 évig a különböző kaszinókba napi 8 órát, figyelheted, ahogy forog a kerék, akkor is ugyanaz lesz a találati arányod, mint amikor először játszottál.

A szerencsejáték nem kínál nyerő stratégiát

Persze van, aki ezzel is vitatkozna, de a számok ezt mutatják. Nincs működő stratégia, amivel a szerencsejátékok nyereségesek lehetnének hosszú távon. A tőzsdén léteznek működő stratégiák, még ha több is a működésképtelen szemét az interneten, mint a bevált módszer. Ez megtanulható, és alkalmazható stratégiák bárki számára. Igen tudom, néhány „profi” szerencsejátékos mondana működő szerencsejáték stratégiát, mint például a martingale módszer. Ezekkel csak az a baj, hogy hosszú távon mégsem működnek, és ha mégis működnének, akkor a kaszinó nem engedné, hogy használd.

A szerencsejáték addiktívebb

Sajnos a tőzsdézés is okozhat függőséget, tisztában vagyok ezzel. Sokan bele is esnek abba a hibába, hogy kaszinónak nézik a kereskedési platformot. Mégis sokkal inkább addiktív a szerencsejáték. Azt hiszem ezt nem szükséges tényekkel alátámasztani, mert mindenki tudja. Sőt, meg merem kockáztatni, hogy mindenkinek van olyan ismerőse, aki szerencsejátékok függője.

tőzsde szerencsejáték