Grafikon fajtái

Vonal grafikon

A tőzsdei grafikonok legegyszerűbb fajtája, az árfolyam alakulását egy egyszerű vonallal ábrázolja. Ideális a trendek megállapítására, támasz és ellenállás szintek berajzolására. Kezdők számára azért lehet jó választás, mert sokkal egyszerűbb, mint a gyertya, vagy az oszlop grafikon, viszont sokkal kevesebb információt hordoz azoknál, ezért kevesebben használják.

Oszlop grafikon

Az oszlop grafikon sokkal összetettebb, és több információt közöl, mint a vonal. Nagyban hasonlít a gyertya grafikonra, viszont sokkal kevésbé elterjedt, a kereskedőknek csak csekély százaléka használja. Minden kereskedési időperiódust (lehet pl. 1 óra, 1 nap, 1 hét stb.) egy függőleges vonal jelöl, melynek alsó vége a minimum árfolyamot, felső vége a maximumot jelöli az adott időintervallum alatt. A függőleges vonalból balra mutató kisebb vízszintes vonal a nyitóárat jelöli, a jobbra mutató pedig a záróárat.

Gyertya grafikon

Világszerte a legismertebb és a legnépszerűbb grafikon típus a kereskedők körében. Összetettebb, mint az egyszerű vonal grafikon, viszont sokkal több hasznos információt tudunk kiolvasni belőle. Egy kis gyakorlással könnyű átlátni rajta a mozgásokat, aztán pedig elengedhetetlen segítséggé válik a technikai elemzésben. A története Japánból indult több száz évvel ezelőtt, ezért is hívják japán gyertyának. Amikor kitalálták, még a rizs árának az alakulását követték a segítségével, manapság viszont minden tőzsdei termék árfolyamát ezen követi a legtöbb kereskedő.

grafikon fajtái

A gyertyák az oszlopokhoz hasonlóan megmutatják az adott időintervallum nyitó árát, záró árát, minimumát és maximumát. A gyertya testből és kanócból (vagy árnyékból) áll. A test alja és teteje mutatja a nyitó és záró árat, a kanóc két vége pedig a minimumot és maximumot. Csökkenő árfolyam esetén a gyertyatest általában piros, vagy fekete, növekedés esetén pedig zöld, vagy fehér.

Az idők során egyre több visszatérő alakzatot figyeltek meg a gyertya grafikon fajtán, amelyek tovább javítják a technikai elemzés hatékonyságát. Ezek az alakzatok a következő dolgokat mutatják meg nekünk:

grafikon fajtái