Tőzsdei indikátorok

Miért hasznosak a tőzsdei indikátorok?

Azokat a technikai elemzésekhez alkalmazott matematikai algoritmusokat nevezzük indikátoroknak, amelyek a kereskedésben bekövetkezett múltbéli eseményeket, a tréderek reakcióit összegzik, és amelyekből a befektetők előrejelzéseket kaphatnak, illetve következtethetnek ki a jövőben bekövetkező tőzsdei fordulatokról, trendekről. A tőzsdei indikátorok manapság a leghasznosabb elemzési eszközöknek számítanak a kereskedők körében.

Hogyan is működik ez?

A tőzsdei indikátorok alapvetően azon az elv mentén működnek, hogy a történelem mindig ismétli önmagát, és így az egyes múltbéli kereskedői reakciók is hasonlóak kellenek, hogy legyenek egy ugyanolyan esemény bekövetkezése után. A tréderek nagy része úgy gondolja, hogy egy-egy előző reakcióból meg tudja jósolni a bekövetkező piaci változásokat, mivel arra apellál, hogy a befektetők ugyanúgy fognak viselkedni, mint egy hasonló esetben előzőleg. Számos tőzsdei indikátort fejlesztettek ki különböző matematikai algoritmusok mentén az utóbbi évtizedekben arra, hogy ezeket alkalmazva több sikerrel tudjanak nyereséges kereskedést folytatni.

A legismertebb tőzsdei indikátorok, mint például a mozgóátlagok napi szintű eszközét képezik a tréderek piac feltérképezésének, hogy legmegfelelőbbnek tűnő opciókkal tudjanak kereskedni a piacon.

tőzsdei indikátor

Legnépszerűbb tőzsdei indikátorok nagyvonalakban

Moving Avarage – MozgóÁtlag

Ez az egyik legelterjedtebb és legtöbbet alkalmazott indikátor, amivel a befektetők dolgoznak. Egy adott időszakra számít ki egy átlagárat, és ezzel segít a trédernek meghatározni az aktuális trend irányát.

Bollinger szalag

A momentum indikátorok csoportjába tartozik, ami annyit tesz, hogy rendkívüli gyorsasággal reagál az egyes piaci változásokra. Ezt alkalmazva a tréder azonnali jelzéseket kap, és így hamarabb tud a megfelelő irányba pozicionálni.

Fibonacci Retracement

Az olasz Leonardo Fibonacci által kifejlesztett számsor a tőzsdei kereskedést segítő technikai elemzés egyik alapeszköze, melyet egy nagyobb trend optimális korrekciós szintjének meghatározására alkalmaznak a befektetők.

Sorolhatnám még: RSI , Stochastic stb. Nagyon sok fajta indikátorral találkozhatunk egy-egy platformon.

Összegzés

Mint azt láthatjuk, a tőzsdei indikátorok alapos ismerete és szakszerű használata abszolút hasznos a kereskedésben, viszont helyén kell kezelni őket. Az indikátorok általánosságban pontatlanok. Semmiképpen sem szabad a kereskedési döntéseinket csak ezekre az eszközökre alapozva meghozni.

Gyakran találkozom olyan kereskedőkkel, akik a grafikonon 7-8 indikátort is használnak egy időben. Az én tapasztalatom az, hogy a válasz inkább a grafikonban van, ezért célszerű a gyertyákra fókuszálni. Az indikátorok abban tudnak segíteni, hogy az elképzelést megerősítsék, vagy adott esetben megcáfolják.

tőzsdei indikátor