Tőzsdei rések fajtái

Mi a rés?

A rések egy üresen maradt helyen alakulnak ki a grafikonon, a két gyertya között. Akkor alakul ki, amikor az ár szignifikánsan változik az előző gyertya zárása és az új gyertya nyitása között úgy, hogy kereskedés nem történt a két gyertya közötti üres részen.

A rések váratlanul alakulnak ki, ez is indokolja, hogy nem történik közben kereskedés. Mivel váratlanul alakulnak ki, a kialakulásuk után nagyon jól fel lehet használni a további technikai elemzéshez. A rések különböző típusai nagy valószínűséggel előre tudják jelezni, hogy a trend épp most indul, vagy kezd felpörögni, vagy közeleg a végéhez.

Közönséges rések

A közönséges rések rendszeresen előfordulnak, és nincs túl nagy szerepük a technikai elemzésben. Jellemző rájuk, hogy viszonylag kicsi a távolság a két gyertya között, tehát nem szignifikáns. Gyakoriak a részvények esetében a két kereskedési nap között, vagy a forex piacon a hétvége folyamán. A közönséges rések megjelenése után a piac tipikusan betölti a kialakult űrt, de ez nem törvényszerű. Például, ha egy részvény 50 usd-n zár az egyik napon, és a következő nap elején rögtön 50,25 usd-n nyit, akkor valószínű, hogy az árfolyam vissza fog térni 50-re a következő néhány napban.

rések

Kitörési rések

A tőzsdei eszközök árfolyama általában sávokban, vagy trendekben mozog. Sávnak azt nevezzük, amikor az árfolyam fel-le mozog, de mindkét irányba viszonylag kis távolságot tesz meg. A trend pedig az, amikor az elmozdulás jelentős, és folyamatos valamelyik irányba. Amikor az árfolyam kitör a sávból, és elkezd trendszerűen mozogni, az sokszor egy kitörési réssel kezdődik. Ezek a rések mutatják a kitörés lendületét és erejét, és sokszor járnak együtt megnövekedett kereskedési volumennel. Sokszor kiválthatják hirtelen bejelentések, vagy a várttól eltérő gazdasági adatok, mivel ilyenkor hirtelen változik meg a befektetők véleménye. A kitörési rés után nem várható, legalábbis hosszú ideig, hogy az árfolyam betölti a rést.

Szökési rések

Miután egy trend elindult, és már tart egy ideje, egyre több befektető kezdi figyelni, és várják a megfelelő alkalmat a beszállásra. Ez az alkalom lehet például egy váratlan pozitív hír, ami hatására sokan beszállnak a már meglévő trendbe, ezzel egy újabb lökést adva neki. A szökési rés arra ad megerősítést, hogy a trend még tart, és még mindig komoly potenciállal bír. A megemelkedett volumen szintén jellemző rá, de nincs akkor a jelentősége, mint a kitörési rés esetében. A trend megerősödése nem csak azoknak ad egy pozitív jelzést, akik tervezik a beszállást, hanem azoknak is, akik már a trend elején beszálltak, hiszen így érdemes még tovább tartaniuk a befektetést.

Kifulladási rés

A kifulladási rés a trend végén jelenik meg, gyakran az árfolyam utolsó erőteljes emelkedése után. Gyakran a trend vége felé kialakul egy eufória, amikor azok is beszállnak, akik régóta figyelték a trendet, és vártak a megfelelő alkalomra. Ilyenkor, mivel már szinte mindenki beszállt, aki akart, nincs aki tovább nyomná az árfolyamot a trend irányába. Ebből az következik, hogy az utolsó lendület, és a kifulladási rés után jön egy ellentétes irányú rés, vagy egy erős eladási hullám. A kifulladási rés mindössze azt mutatja, hogy a trend a végéhez közelít. Nem mutatja meg a fordulópontot, ahol egy ellentétes trend elindul. A rés után a trend még folytatódhat egy kis ideig, ami maximum még néhány gyertya lehet.

rések