Tőzsdei grafikon elemzése “szemmel”

Amikor a grafikonokat kezded el elemezni, akkor az első benyomás mindig az, amit látsz. 2 dolog miatt fontos, hogy már az elején jól meg tudd szűrni hogy melyik tőzsdei grafikon a “szimpatikus” számodra:
1) Ha rosszul szűrsz, akkor elengedhetetlen, hogy rossz nyitások jönnek. Az elkerülhető rossz nyitásokra utalok.
2) Időben hatékonyabb tudsz lenni, ha kialakult a jó és határozott szűrő

Ez nem egy olyan területe a tőzsdézésnek, amit könnyen meg lehet tanulni. Ez a lépés is gyakorlást és tapasztalatot igényel. Sokszor hangoztatom, hogy a sikered nagy része a gyakorlaton fog múlni, viszont nem mindegy, hogy mit gyakorolsz be. Megpróbálok néhány olyan támpontot adni, amivel a grafikon kiválasztásának a folyamata hatékonyabb tud lenni. Természetesen az nagyon fontos, hogy ennél a lépésnél felméred azt, hogy egyáltalán érdemes-e vele foglalkozni. Egy példával élve: Amikor autót vásárolsz, először kinézed magadnak és utána kezded el részletesebben megvizsgálni az adott modellt.

tőzsdei grafikon

Tőzsdei grafikon feltérképezése:

 1. Próbáld meg kompletten megvizsgálni. Menj vissza az időben és lásd a nagy egészet. Természetesen ilyen nézetben a gyertyákat nem fogod jól látni, de nem is az a feladat. Fontos megfigyelni, hogy mi történt előtte, ugyanis azt akarod megvizsgálni, hogy a közeli múltban és a jelenben mi történik az adott instrumentummal:
 2. Döntsd el, hogy a gyertyák időintervalluma és a múltbéli történések alapján mi az az időtáv, ami az esetleges megnyitott kereskedésed szempontjából releváns lehet az adott tőzsdei grafikonon. Görgesd abba a nézetbe.
  Nem kell, hogy nagyon sok információd legyen. Itt már gondolj arra, ha elemezni akarod chart-ot, akkor milyen technikai szinteket tudnál meghatározni. (trend csatorna, támasz, ellenállás)
 3. Ennél a lépésnél pedig már fókuszálj a közeli múltra, arra az időszakra, amit a kereskedési döntéseidhez is tudsz alkalmazni. Természetesen az előző 2 pontban alkalmazott technika nem zárja ki, hogy a távolabbi múltból ne hozhatnál technikai szinteket, amelyek segítenek.
  Ami viszont nagyon fontos, hogy itt már döntést kell hoznod, ha még eddig nem tetted meg. Fel kell tenni a kérdést, hogy akarsz-e a grafikonnal foglalkozni, vagy nem?  Jellemzően 3 dolgot keress egy tőzsdei grafikon elemzésekor:

  1. Trend
  2. Oldalazás
  3. Kitörés az előző kettőből
 4. Ha az előző 3 pont megvizsgálása után még mindig azt mondod, hogy lehetőséget látsz, akkor kezdj bele az elemzésbe.

 

tőzsdei grafikon