Heikin Ashi használata

Heikin ashi gyertya definíció

A Heikin Ashi japán kifejezésből származik, jelentése: átlag gyertya. Az indikátor valójában módosítja, hogy az adatok hogyan lesznek ábrázolva a grafikonon.
A gyertyát 4 érték alapján határozzuk meg. Egy gyertya esetében az alábbi módon számítható ki:
Záró ár = (Nyitó+Maximum+Minimum+Záró)/4 – A jelenlegi nap átlagára
Nyitó ár = [Nyitó(Előző gyertya)+Záró(Előző gyertya)] /2 – Az előző gyertya középpontja
Továbbá a maximum és a minimum érték.

Ezen képletek alapján rajzolódik ki a grafikonunk. Az emelkedő gyertyákat gyakran zöld vagy kék színnel jelzik, vagy nincs kitöltés a gyertyában. A csökkenő gyertyát általában piros vagy tömör gyertyával jelzi a grafikon.

Összességben a Heikin Ashi grafikon egy sokkal letisztultabb képet mutat meg nekünk a grafikonról. Ahogy a két képen is látszódik, az átláthatóság szembe tűnő. Ezért is vált az indikátor elég népszerűvé a kereskedők körében.

heikin ashi

Használata

Leggyakrabban részvényeken és áru tőzsdei eszközökön alkalmazzák, viszont bármelyik terméken lehet használni.
A Heikin ashi színváltása jelzi nagy valószínűséggel az adott emelkedés vagy csökkenés végét és az esetleges ellenirányú trend kialakulását. Az irányváltása egyben meghatározhatja a lokális csúcsot vagy mélypontot is.

Vételi jelzések
– Azok az emelkedő gyertyák, amelyeknek nincs alsó árnyékuk, erős emelkedő trendet mutatnak..
– Az egymás után érkező emelkedő gyertyák vételi jelzést adnak, tehát emelkedő trendet jeleznek. Ebből adódóan a meglévő short pozíciók zárási jelzéseként is értelmezhetjük.
– A kanóccal rendelkező, viszont kis testű gyertyák a trend kifulladását jelzik és trend fordulatra lehet belőle következtetni. Spekulatív megközelítésből ezeknek a gyertyáknak a megjelenése azonnali ellenirányú kereskedések megnyitására ad jelzést. Konzervatívabb megközelítés esetén meg kell várni a piros gyertyákat megerősítésként.
Eladási jelzések
– Természetesen a megjelenő piros gyertyák eladási jelzést adnak, valamint a vételi kereskedések zárását jelzi előre.
– Felső kanóc nélküli piros gyertyák erős eladási jelzést adnak. Ebben az esetben semmiképpen sem indokolt a vételi jelzés a Heikin Ashi értelmezése alapján.
– A kanóccal rendelkező, viszont kis testű gyertyák a trend kifulladását jelzik itt is és trend fordulatra lehet belőle következtetni, mint a vételi jelzés esetében.

Összefoglalva a Heikin ashi kiváló jelzéseket ad trend alapú kereskedés esetén. Amellett, hogy megmutatja a beszállási pontot, kitűnően alkalmazható a kiszállási szint meghatározására is a fenti információk alapján. Egyszerűen használható és átlátható kereskedési segéd.

heikin ashi