Trend kereskedés jellemzői

A trend kereskedés egy nagyon fontos technika a kereskedésben. Három különböző trendet különböztetünk meg:

  1. Emelkedő
  2. Csökkenő
  3. Oldalazó

A trend kereskedés a legnépszerűbb kereskedési módszer a világon. Önmagában az erős emelkedések vagy csökkenése követése egy nagyon egyszerű, viszont annál hatékonyabb módszer tud lenni. Gyakori hiba szokott lenni, hogy a kereskedők az erős trendek végét akarják megjósolni, holott követni sokkal egyszerűbb.
Számtalan indikátor is a segítségünkre lehet, mint például a Heikin Ashi, Mozgóátlag, ADX stb. Sok sok van.

trend kereskedés

Trend kereskedés gyakorlatban
  1. Csökkenő trend kereskedés esetén a legfontosabb a felső trendvonal minél pontosabb meghatározása. Egy hosszabb csökkenés esetén több jó beszállási pont is kialakulhat, ráadásul ha időben belépsz, akkor az indikátorok segítségével nagyobb szeleteket is ki tudsz venni a piacból. A kockázat kezelés fontos itt is, mert bármikor előfordulhat, hogy kilép a csatornából annak ellenére, hogy több tényező is lefelé mutat. Ezt a kockázatot viszonylag szűk stop loss használatával lehet kezelni.
  2. Emelkedő trend ugyan az, mint a csökkenő, viszont az irány természetesen ellentétes. Itt a csatorna alja a lényeges és törekedjünk a pontos megrajzolásán. Emelkedő trend kereskedés esetén is az irány követése legyen az elsődleges szempont. Szűk stop loss alkalmazása fontos, mert a csatornából bármikor kiléphet és ilyenkor minimális veszteség mellett zárni kell a kereskedést.
  3. A harmadik jó megközelítése a trend kereskedésnek, amikor már nem az irányt követed, hanem felismered, hogy kilép a csatornából és a korrekcióból profitálsz. A Fibonacci a kiszállási pontban tud segíteni.
  4. Az oldalazó trend, vagy más néven oldalazáshoz tartozó fontosabb információkat a támasz ellenállás cikkemben írom le részletesen.

Összességben jó kiindulási alap a trend kereskedés, viszont fontos a szem előtt tartani, hogy a trendek felismerése, meghatározása egyszerűbbnek tűnik, mint amilyen valójában.

trend kereskedés