Mozgóátlag használata

Egy nagyon egyszerű, viszont annál hatékonyabb kereskedési segítségről van szó. A Mozgóátlag kitűnő kiegészítésként tud szolgálni. Bizonyos helyzetekben megmutatja a trendet, vagy megerősíti azt, viszont sok esetben ellenállás és támasz szintként is tud funkcionálni.

Alapvetően 3 fajta mozgóátlag van: Egyszerű, exponenciális és a súlyozott.
1) Az egyszerű az adatsor számtani átlaga, mint minden indikátor, ez is késve reagál a piaci változásokra, használatánál ezt bele kell kalkulálni.
2) Az exponenciális esetében a frissebb adatokat nagyobb súllyal veszi figyelembe.
3) A súlyozott pedig a frissebb adatok nagyobb súllyal, a régebbiek pedig kisebb súllyal veszi figyelembe a számításkor.

Beállítását tekintve használhatjuk rövidtávú (5-15) , középtávú (20-60) és hosszútávú (100-200) kereskedésekhez is. A Mozgóátlagok esetében a periódusát állítjuk át. Minél nagyobb a periódus, az indikátor vonala annál inkább kisimul.

Kiválóan kombinálható az ADX , Trix indikátorokkal és a Heikin Ashi gyertyákkal.

mozgóátlag

Mozgóátlag használata

3 fajta hatékony megközelítés van:
1) Amikor a grafikon lép át a mozgóátlag vonalon. Amelyik irányba keresztezi, arra ad jelzést.
2) Amikor 2 mozgóátlag keresztezi egymást. Ilyenkor a kisebb periódusú keresztezi a nagyobb periódust. Ebben az esetben is, ha felülről lefelé keresztezi eladási jelzést ad, ha alulról felfelé keresztezi vételi jelzést ad.
3) Az erősebb mozgóátlagok sok esetben támasz és ellenállási szintek. Megfigyelhető, hogy a nagyobb periódusú mozgóátlag vonalak sűrűn megfordítják az árfolyam mozgásának irányát.

Ahogy említettem sok esetben ellenállás és támasz szinteket képviselnek a mozgóátlagok. A legjobban akkor használható, ha enyhe emelkedő vagy csökkenő trend alakul ki. Ezekben az esetekben az indikátor gyakorlatilag a trend csatorna alját vagy tetejét rajzolja be nekünk.

mozgóátlag