5 ESG befektetési stratégia 2022-ben

A klímaválság problémája sosem volt még ennyire sürgető, mint napjainkban, és évről-évre fontosabbá válik, miközben egyre több figyelmet kapnak a szociális problémák és az emberi jogok is. Az ESG kulcsfontosságúvá vált, nem csak a befektetők, hanem a kibocsátók számára is. Egyrészt a befektetők megkövetelik, másrészt egyre több szabályozás érinti a cégeket. Korábban írtam már arról, hogy mit jelent az ESG befektetés illetve az ESG és a fenntartható befektetések közötti különbségekről.

Következzen öt olyan ESG befektetési stratégia, amely a 2022-es ESG trendekre reagál.

esg befektetési trendek 2022

Trend: Az „S” az ESG-ben egyre fontosabbá válik

Befektetési stratégia: Fókuszálj a legégetőbb társadalmi kérdésekre!

A társadalmi kérdések egyre több figyelmet kapnak. A Covid-19, George Floyd halála, és a Me Too-mozgalom mély, rendszerszintű társadalmi problémákat tártak fel. A vállalatok nem félnek kiállni azok az ügyek mellett, amelyek a célközönségüknek is fontosak. Akár a vállalati kultúrájuk részévé teszi a problémák orvoslását, akár pénzzel támogatják az alapítványokat. ESG befektetőként a hírek és a social mediában pörgő témák figyelemmel követése ugyanannyira fontos, mint szaklapokból tájékozódni. Ha tudod, hogy mik most a legfontosabb problémák, illetve mely társadalmi kérdések jelennek meg a közbeszédben, az segíthet számodra a döntésben, hogy hová érdemes az ESG befektetéseidet elhelyezni.

Trend: Az ESG jelentések javulni fognak

Befektetési stratégia: Keresd a hiteles vállalatokat!

Sok vállalat szeretné úgy beállítani magát, mint akiknél az ESG központi szerepet játszik. Azonban azok a vállalatok bizonyulnak hosszútávon igazán jó befektetésnek, akiknél ez valójában beépül az üzleti modelljükbe és jelen van a mindennapi működésükben egyaránt. ESG befektetőként elengedhetetlen, hogy tájékozódj arról, hogy az adott vállalat valóban tesz-e erőfeszítéseket azért, hogy igazodjon az általa meghirdetett fenntarthatósági törekvésekhez, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy jó minőségű, átlátható jelentéseket adjanak ki. A riportok követelményei pedig várhatóan csak bővülni és szigorodni fognak a következő években, ahogy a szabályozó szervezetek egyre következetesebb és szabványosított követelményeket vezetnek be, amelyek alkalmasak a vállalatok hiteles felelősségre vonásában. Ez megvédi a magánbefektetőket azoktól a cégektől, akik greenwashing-olni azaz zöldre mosni szeretnék magukat, miközben több pénz és energiát fordítanak arra, hogy zöldnek állítsák be magukat, mint amennyit a jó ügy érdekében tesznek.

esg befektetési trendek

Trend: Az ESG-stratégiák átláthatóbbá válnak

Befektetési stratégia: Hangolja össze a saját értékeivel!

Amint azt az előző pontban írtam, a riportoknak egyre jobb minőségűeknek és átláthatóbbaknak kell lenniük. Ha téged valamelyik társadalmi ügy érdekel és jártas vagy az adott témában, előnyben vagy a többi befektetőhöz képest; ha például tudod, hogy milyen a valódi fenntarthatóság, milyen folyamatok vannak, mit jelentenek bizonyos kifejezések, jobban meg tudod ítélni, hogy az adott vállalat hiteles-e. Ha az értékeiddel összehangolod az ESG befektetéseidet, az nem csupán jó érzés, hanem megérted mi az, amibe befektetsz. Ahogy Warren Buffett fogalmazott, a kockázat abból ered, hogy nem tudod mit csinálsz.

Amennyiben nem vagy jártas az ESG témákban, érdemes olyan vállalatba fektetned, amelyben bízol és hitelesnek tartasz. A cégek weboldalán rengeteg információ elérhető.

Trend: Az egészség védelme

Befektetési stratégia: A megoldást kereső vállalatokba befektetés

A Covid-19 járvány megmutatta, hogy az egészségügyi ellátás sehol a világon nem áll elég erős lábakon. Az ellátás minősége pedig függ az anyagiaktól is. Továbbá nem csak az emberek fizikai, hanem mentális egészsége is napirendre került. Sokan még mindig az emberek mentális leromlását tartják napjaink legfenyegetőbb gazdasági veszélyének. A vállalatok elkezdtek az alkalmazottak egészségével foglalkozni. Biztosítanak munkahelyi stresszkezelő tréningeket, sportlehetőséget, rövidebb munkanapokat vagy akár céges pszichológust. Ezek a munkavállalók számára is kiemelten fontos szempontokká váltak. Azok a vállalatok, akik foglalkoznak a munkavállalóik egészségének megőrzésével, felkeltik az ESG befektetők figyelmét. A vállalatok sikerének a kulcsa az alkalmazottak kezében van, ezért nem mindegy, hogy milyen emberek dolgoznak egy munkahelyen.

Trend: Az ESG az összes iparágban megjelenik

Befektetési stratégia: Diverzifikálj!

Nincs már olyan iparág, amely ne foglalkozna az ESG szempontokkal. Ez egy remek lehetőséget nyújt arra, hogy diverzifikáld a portfóliódat, sőt, diverzifikált ESG portfóliód legyen! Ami a nehézség, hogy alapos kutatást kell ehhez végezned, hiszen nem csupán az iparágat, hanem annak az ESG tevékenységével, és annak hitelességével is tisztában kell legyél! Ismerd meg, hogy az adott iparágban mi a fogyasztók számára a fontos ESG kérdés, és hogy az adott vállalat erre milyen megoldást nyújt. Ha nem vagy biztos benne, vagy nem tudod hogyan indulj el, konzultálj egy pénzügyi szakemberrel, aki segíthet neked kiigazodni!

esg befektetések