Arany

Arany befektetés 4 lépésben

Függetlenül attól, hogy éppen bika, vagy medve piac van, az arany magas likviditást és kiváló hozam lehetőségeket kínál bármilyen gazdasági helyzetben. Ez annak köszönhető, hogy különleges pozíciót foglal el a világgazdaságban és a politikai környezetben egyaránt. Sokan fektetnek fizikai aranyba. Fontos tudni, hogy az gold future, ETF és opció kiemelkedő lehetőségeket biztosít a tőkeáttét miatt.

A tőzsdei kereskedők gyakran képtelenek maximálisan kihasználni az aranyár mozgásait. Nem tanulmányozták eléggé az arany ármozgásainak egyedi karakterisztikáját. Nem ismerik a lehetséges buktatókat, amelyek lenullázhatják a profitot. Ráadásul nem minden tőzsdei arany eszköz kínál egyforma lehetőségeket. Némelyiken könnyebb elérni hosszú távon konzekvens, stabil eredményeket, mint másokon.

Az arany kereskedését nem nehéz megtanulni, de szükség van bizonyos kereskedői képességekre ehhez a nyersanyaghoz. Nem csak a kezdők, de a tapasztaltabb kereskedők is megkönnyíthetik a dolgukat, ha a következő négy stratégiai lépést beépítik a kereskedési rutinjukba.

arany

Mi mozgatja az arany árát?

Mint a föld egyik legrégebbi fizetőeszköze, az arany mélyen beépült a pénzügyi világ tudatába. Mindenkinek megvan az elképzelése az aranyár mozgásáról, viszont azt nem mindenki tudja, hogy csak korlátozott számú tényezőre reagál igazán. Mindegyike ezeknek a tényezőknek hatást gyakorol a hangulatra, a volumenre és a trend intenzitására.

Nagy kockázatot jelent, ha valaki azért fektet be az aranyba, mert úgy látja, hogy éppen valamelyik tényező mozgatja az árfolyamot, közben pedig egy egészen más tényező játssza a főszerepet. Például egy eladási hullám indul meg a globális tőzsdéken, és az arany árfolyama kilő felfelé. Sok kereskedő ilyenkor azt gondolja, hogy a félelem mozgatja az árfolyamot. Beszáll azt remélve, hogy a tömeg vakon fogja egyre feljebb hajtani az aranynak az árát. Lehetséges azonban, hogy valójában az infláció okozta a részvények esését. Ez bevonz egy erősen technikai szemléletű tömeget, akik egy idő után elkezdik erősen shortolni az aranyat.

Mindhárom fentebb említett tényező, és ezeknek a kombinációja folyamatosan jelen van a világ piacain, hosszú távú emelkedő és csökkenő trendeket generálva. Például, a FED FOMC gazdaság élénkítő programja 2009-ben kezdődött, de akkor még csak kis hatást gyakorolt az aranyra, mivel a befektetők inkább a 2008-as válság következtében megemelkedett félelem szintre reagáltak. Idővel azonban ez a mennyiségi lazítás (Quantitative Easing) elősegítette a deflációt, ami az aranynál és egyéb nyersanyagoknál egy jelentős fordulatot készített elő.

Értsd meg az arany befektetők tömegeit

Az arany, mint befektetési eszköz óriási tömegeket vonz különböző háttérrel, és eltérő érdekekkel. A leglelkesebb arany befektetők, akiket angolul úgy hívunk „gold bug”, folyamatosan az aranyár emelkedését várják hosszú távon. Felhalmoznak fizikai aranyat is, és a portfóliójuk egy részét szívesen szétszórják gold future-be, ETF-be, opciókba. Ők abszolút hosszú távú befektetők, akiket nagyon ritkán bizonytalanít el a csökkenő trend. A Gold Bug-ok hatalmas likviditást biztosítanak, egyúttal egy padlót képeznek az arany részvényeknek és future-öknek, mivel folyamatosan keresletet és vételi nyomást generálnak az alacsonyabb árszinteken. Ezen kívül nagy szolgálatot tesznek a shortolóknak is, hatékony beszálló pontokat biztosítva. Ez különösen igaz, amikor a piac emocionális, és a három meghatározó erő közül mozgatja valamelyik az árfolyamot.

Az arany vonzza a nagy volumenű hedge pozíciókat is, különösen az intézményi befektetők részéről, akik devizákkal és kötvényekkel kombinálva vesznek és eladnak a bilaterális stratégiáik alapján. A befektetési alapok különböző eszköz kosarakat hoznak létre növekedési (risk-on) és biztonsági (risk-off) összeállításban, és villámgyors algoritmusok segítségével kereskednek ezekkel a kombinációkkal. Ez különösen népszerű az olyan piacokon, ahol a nyilvános részvétel aránya alacsonyabb az átlagosnál.

Olvasd az arany hosszú távú grafikonját

Szánd rá az időt, hogy tanulmányozod az aranynak a grafikonját oda-vissza. Beleértve azt is, hogy visszanézed akár az elmúlt száz év trendjeit. Amellett, hogy voltak emelkedő trendek, amik akár évtizedekig tartottak, az arany produkált extrém hosszú csökkenő időszakokat is, amelyek feladták a leckét a Gold Bug-oknak. Stratégiai szempontból ez az elemzés azért fontos, mert azonosítod a hosszú távon fontos lélektani szinteket, és később felismered, ha az árfolyam épp egy ilyen szintet készül tesztelni.

Az arany jelenkori történelme azt mutatja, hogy kis mozgás volt egészen 1970-ig. Ezután következett egy hosszú felívelő trend. Ezt a növekvő infláció és az olajár emelkedése generálta. A ’80-as években aztán erőteljes csökkenés következett, részben a FED restriktív monetáris politikája miatt. A csökkenés a késő ’90-es évekig tartott, amit egy nagyon hosszú emelkedés követett 2012 februárig. Ekkor 1916-on tetőzött az arany árfolyama. Azóta erős csökkenést láthattunk a grafikonon, majd egy oldalazó trend alakult ki. 2020 és a koronavírus miatt kialakult válság pedig új lendületet adott az Aranyár emelkedésének és elérte a 2000 dolláros szintet.

arany

Válaszd ki a piacot az arany kereskedéshez

A likviditás mindig követi a trendeket. Növekszik, amikor az árfolyam élesen emelkedik, vagy csökken, és visszaesik a nyugodtabb időszakoknál. Ez az ingadozás nagyobb hatással van a future piacokra, mint a hagyományos tőkepiacra, főleg az alacsonyabb átlagos részvételi arány miatt. A Chicago Árutőzsde (CME) által az elmúlt években bevezetett új termékek sem változtattak ezen az eltérésen lényegesen.

A CME három elsődleges gold future-t kínál fel, a 100-oz. kontraktust, az 50-oz. mini kontraktust, és a 10-oz. mikro kontraktust 2011 szeptembere óta.

Az SPDR gold részvények (GLD) képezik az arany eszközök legnagyobb részét, kimondottan alacsony spread-ekkel, ami akár egy penny-ig is eshet. A CBOE opciók a GLD-n szintén egy likvid alternatívát jelentenek, magas befektetői részvétellel, és alacsony spred-del.

A VanEck Vectors arany bányászati ETF (GDX) nagyobb napon belüli százalékos mozgásokat kínál, mint a GLD, de nagyobb kockázatot is hordoz, mivel az arany árfolyamával való korrelációja napról napra változhat. A nagy bányászati cégek agresszíven hedge-elnek az árfolyam fluktuációja ellen. Ezzel csökkentik a future és a spot gold árfolyam hatásait.

Arany kereskedése összefoglalva

Kereskedj nyereségesen az arany piacán 4 lépésben. Először is, tanuld meg mi az a három erős befolyásoló tényező, ami meghatározza az a nemesfém vételi és eladási döntések legnagyobb részét. Másodszor, ismerd meg, melyek azok a befektetői tömegek, amelyek az arany kereskedés, hedge-elés és felhalmozás mögött állnak. Harmadszor, szánd rá az időt az arany rövid és hosszú távú grafikonjának az elemzésére, különös tekintettel a fontos lélektani szintekre. Végül, válaszd ki, hogy melyik eszköz és piac ideális neked az nemesfém árfolyamának a kereskedéséhez, és tartsd szem előtt a kockázatot, a likviditást és a felmerülő költségeket.

A legegyszerűbb módja az arany árfolyam mozgásaiból nyereséget elérni, ha befektetési alapba fektetsz. Elérhető például az Aegon Premium egyes termékeinél a SPDR Gold Árupiaci Pro Eszközalap (HUF), amely kifejezetten arany specifikus. Ráadásul egy kiegyensúlyozott átlaghozamot produkál évek óta.

arany