Autóhitel

Az autóhitel konstrukció a nevéből adódóan egy új vagy használt gépjármű vásárlására fordítható kölcsön. Ezeknek a hiteltermékeknek a többsége lízing, amelyek általában euró vagy forint alapúak. A legtöbb ilyen jellegű kölcsönhöz nincsen szükség önerő meglétére, vagyis a teljes vételárat ki tudjuk fizetni a felvett hitelösszegből. Azt azonban fontos tudnunk, hogy a lízing futamidejének lejártáig nem lehetünk tulajdonosai a vételezett gépjárműnek. Autó vásárlás ugyanakkor lehetséges személyi kölcsön igénybevételével is, amely esetben viszont azonnal a nevünkre kerül az adott gépkocsi.

Az autóhitel és a casco

A gépjárműveknél előírásszerűen rendelkeznünk kell kötelező biztosítással. Azonban ez a fajta gépjármű biztosítás nem fedi le teljes mértékben a gépjárművet veszélyeztető összes kárfajtát. Ennek érdekében mindig érdemes casco-t is kötnünk, hogy kivédhessük az autónkban keletkezett károk okozta kellemetlen anyagi megterheléseket. Érdemes megemlítenünk, hogy személyi kölcsön, illetve autóhitel felvételekor a bankok nem írnak elő kötelező jelleggel casco-t, illetve nem is építik be azt a hitelcsomagokba.

Az autóhitelt megelőző eredetvizsgálat

Minden gépjármű megvásárlása és erre történő autóhitel felvétele előtt előírásszerűen meg kell ejtenünk egy eredetvizsgálatot. Ezt azért is fontos megcsinálnunk, mert ennek segítségével szűri ki a rendszer a forgalomban illegálisan bent lévő gépkocsikat. Ennek az összege általában 25 000 Ft környékén mozog. A motor- és alvázszám alapján történő vizsgálat után a hatósági bizonyítványt 15 napon belül kaphatjuk kézhez postai úton.

Autóhitel felvétel használt gépjárművek esetében

Először is, érdemes még a Carvertical oldalról lekérni az alvázszám alapján a riportot az adott gépjárműről. Ebben benne van a kárelőzmény is a legtöbb esetben. Így kisebb az esélye belefutni egy nagyon rossz állapotú autóba.

Amennyiben úgy határozunk, hogy autóhitelt szeretnénk felvenni egy használt gépjármű megvásárlásához, úgy a következőket érdemes figyelembe vennünk. Természetesen egy már használatban volt autó ára mindig kedvezőbb. Azonban ezek megvásárlása rendszerint sokkal több rizikóval jár. Ugyanis, egy már évek óta használatban álló gépjárműnél számos, előre ki nem kalkulálható hiba merülhet fel. Az ilyen okokból következő szervizköltségek gyakran nagyon magasak, amelyek jelentős anyagi megterhelést jelenthetnek az új tulajdonosnak. Mindig alaposan gondoljuk át, hogy milyen eshetőségekkel járhat egy használt autó megvásárlása. Célszerű márkaszervízben egy használtautó diagnosztikára is elvinni, ezzel is csökkentve a saját kockázatainkat.

autóhitel

Például, egy itthon gyártott, gyakoribb típushoz általában olcsóbban vásárolhatunk alkatrészeket, mint egy ritkább és drágább fajtához. Valószínűleg a szerelők is jártasabbak lesznek majd a szerelések alkalmával, ami szintén költségcsökkenést eredményezhet.

Amennyiben mégis úgy döntünk, hogy használt gépjárművet vásárolunk autóhitel bevonásával, a lehető legnagyobb gonddal válasszuk ki a vásárolni kívánt gépkocsit. A magánszemélyektől való vásárlás általában szimpátia és adott szó alapján történik, így érdemes szerelőt is magunkkal vinnünk a választásnál. A kereskedések esetében, valamelyest könnyebb a helyzet, őket fogyasztóvédelmi előírások kötik. Ez azonban soha sem lehet teljes garancia az autó állapotát tekintve.

Tudnivalók az autóhitel kapcsán

Az autóhitel valójában egy szabad felhasználású kölcsön, amelyet gépjármű vásárlására veszünk fel. Az ilyen kölcsönökre általában a könnyen hozzájutási lehetőség a legjellemzőbb. Nézzük át a legfontosabb tulajdonságait ennek az úgynevezett autóhitelnek.

Az ilyen kölcsönök esetében sokkszor nincsen szükségünk sem önerőre, sem pedig fedezetre, így ez nagyban megkönnyíti a dolgunkat. Általában rövid, maximum 84 hónapos futamidőre kapható és fix kamatozású. Körülbelül 100 000 Ft minimum összegtől 7 millió forintig igényelhető. Ezt a hitelt megkötés nélkül költhetjük új vagy használt gépjárműre. Nagy előnye a lízinggel szemben, hogy az autó a törlesztés idejére is saját tulajdonba kerül. A havi jövedelem itt is alapfeltétel az autóhitel igényléshez.

Szabadfelhasználású megtakarítások megfelelő megoldást nyújtanak a később felmerülő autóvásárlási igényekre. Kezdj el időben gondolkozni.

autohitel