Bankszámla

Mai napig sokunkban él az a kép, hogy a pénzünk a legjobb helyen otthon van a paplanba rejtve. Természetes, hogy mindannyian biztonságban szeretnénk tudni a megtakarított és kemény munkával megszerzett vagyonunkat. A bankszámla még mindig jónéhányunkban kételyeket ébreszt. Azonban a mai világ már egészen másképpen működik, mint ahogy az pár tíz évvel ezelőtt megszokott volt.

A jelenben már igen nehezen tudunk bankszámla nélkül boldogulni. Ez legfőképpen azért van így, mert a munkavállaláshoz a legtöbb munkáltató már számlát is kér. Ennek az az egyszerű oka, hogy átutalással rendezik a kifizetéseket és már nem tartanak fönn külön kifizető pénztárakat. A banki átutalás rendkívüli egyszerűsége miatt nagyon hamar elterjedt. Tekintve, hogy hatalmas összegek mozgatása is pillanatok alatt lehetséges, nem véletlen, hogy lassan mindenkinek szüksége lesz külön bankszámlára. Ráadásul az azonnali utalási rendszer bevezetése óta a pénzmozgások felgyorsultak.

Mi alapján érdemes bankot választanunk bankszámla nyitáshoz?

Amennyiben úgy határozunk, hogy bankszámlát szeretnénk nyitni, óriási választékkal fogjuk szembetalálni magunkat a piacon. Annyiféle és fajta szolgáltatás van már ezen a téren, hogy ténylegesen a személyre szabott igényeinkhez tudunk bankot és számlatípust választani.

Miután rengeteg különböző személyiségű ember van, így ehhez mérten a bankszámla típusok is változóak. Egyes bankoknál lehetőségünk van olyan számlanyitásra, ahol nem kell különösebben nagy figyelmet szentelnünk pénzügyeink kezelésére. Ugyanakkor nyithatunk hagyományos bankszámlát is, amennyiben ilyenre van szükségünk. Választhatunk olyan számlakezelési lehetőségek közül is, ahol teljes mértékben átláthatunk és végezhetünk számos banki műveletet. Így gyakorlatilag meg tudjuk választani az igényeinkel leginkább megegyező bankszámlát.

Ahhoz, hogy a legoptimálisabb lehetőséget választhassuk a magunk számára, meg kell ismernünk a pénzügyi magatartásunkat. Amint ez kép összeállt, már könnyedén eligazodunk a folyószámlatípusok között. A későbbiekben  pedig meg fogjuk látni, hogy mennyivel egyszerűbbé tudja tudja majd varázsolni egy bankszámla a hétköznapi életünket.

bankszámla
Különböző bankszámla típusok a felhasználói igényekhez mérve

Ahhoz, hogy a számunkra legoptimálisabb számlatípust választhassuk, mindjárt a legelején tisztázni kell a ránk vonatkozó pénzügyi jellemzőket. Ennek a kiválasztása nem túl bonyolult feladat, hiszen mindenki ismeri általában a pénzhasználati igényeit.

Egyes emberek például nagyon szívesen használnak készpénzt, ami arra enged következtetni, hogy gyakori lesz a készpénzfelvétel a számlájukról. Náluk általában kevesebb lesz a netbankolási tevékenység, igyekeznek minden fizetést maguk rendezni. Ebben az esetben mindig érdemes olyan bankszámla megválasztása, ahol nagyon kevés pénzért vagy ingyen tudunk készpénzfelvételt eszközölni. Ehhez ma már különböző lehetőségek vannak párosítva. Például egyes bankoknál havi kétszer ingyenes egy-egy nagyobb összeg levétele, egyszer saját, egyszer pedig más bankok ATM-jein. Minden esetben a saját igényeinkhez alakítsuk a választásunkat.

Vannak olyan bankszámla tulajdonosok is, akik nem igazán szeretnek foglalkozni a számlájukkal kapcsolatos dolgokkal. Ők inkább csak azért tartják a banki folyószámlát, hogy arra beérkezzen az átutalt  fizetésük, majd azt minél hamarabb levegyék róla. Ez inkább a “szükségem van rá, tehát nyitok egyet” típus, ahol szintén nem feltétel, hogy megannyi opciónk legyen a számlánk kezelésére.

Digitálisan érik a társadalom

Vannak a korral inkább haladó típusú emberek, akik szívesen használnak bankkártyás fizetéseket. Ez a fajta pénzügyi magatartás manapság igencsak gyakori, és ehhez is meg tudjuk választani a magunkhoz legjobban illő bankszámlát. Itt már tényleg csak az igényeink szabhatnak határt, hiszen elég sok opció közül válaszhatunk. Ma talán a legjobban terjed a Paypass/payWave, avagy az “érintős” plasztik, amelyet előszeretettel használnak az emberek a hétköznapi vásárlásaikhoz. Általánosságban elmondható, hogy ez a típusú felhasználói kör sem használja ki a netbankolás adta számos lehetőséget. Szeretnek személyesen is résztvenni a fizetési folyamatokban, azonban a készpénzt már csak elvétve használják.

A legmodernebb pénzügyi magatartást képviselők a digitálisan bankolók csoportja. Ez a fajta felhasználó, sokkal inkább a kényelem útján jár, mint az őt a sorban megelőző típusok. Általában kihasználja a netbankolás és bankszámla nyújtotta maximális lehetőségeket. Eszébe sem jut bankfiókba menni vagy postára járni, pár kattintásal számítógépen vagy okostelefonon intézi pénzügyi tranzakcióit. Ők a digitálisan érett réteg. Az itt felsorolt lehetőségek közül ezek az emberek töltenek a legkevesebb időt számlák befizetésével, és ők spórolják meg a legtöbb időt is. Általában minden netbank beállítást maguknak intéznek, pénzügyi felületük meghatározóan az online tér.

Miután annyiféle ember létezik, így egyértelműen vannak bizonyos eltérések egyes típusok között. Például vannak a kártyát és készpénzt is szívesen használók. Van aki csekken fizet néhány dolgot, mást pedig megbízással. Egy kis odafigyeléssel el is tudjuk dönteni, hogy a fenti általános jellemzőkből melyik a ránk nézve leginkább igaz. Miután megtaláltuk a hozzánk illő pénzügyi magatartást, sokkal könnyebb lesz a bankszámla választás is.

bankszámla
Hány éves kortól érdemes a bankszámlát nyitnunk?

Erre természetesen nincsen semmilyen általános formula. Itt sok minden tényező befolyásolhatja a számlanyitás idejét. Ennek lehetnek anyagi, illetve egyéb megfontolásbeli tényezői. Van aki az egészen kis gyermeke számára is nyit bankszámlát, hogy oda tudja elhelyezni a gyerek zsebpénzét, esetleg oda tegyen félre a későbbi továbbtanulásra. Ilyen esetekben nem a kiskorú gyermek lesz a számla tulajdonosa, hanem a szülő. Ezt a későbbiekben meg tudjuk változtatni, ha a gyermek betöltötte a 18 éves kort.

A bankok a fiatalok számára külön számlatípusokat kínálnak. Ezeket diákszámláknak nevezik és sokkal alacsonyabbak a díjazások is. Funkcióit tekintve azonban nem mutatnak jelentős különbséget a normál bankszámla tulajdonságaitól, szinte minden opció elérhető ezeknél is. Lehet netbankon keresztül utalni, fizetést fogadni és jár hozzá ugyanúgy bankkártya is.

Az első bankszámla megnyitása teljesen eltérő indokokkal történthet. Lehet pénzügyi tudatosságra nevelés vagy spórolási tényező is a folyószámla nyitás oka. Manapság a diákmunkáknál a fizetés felvételéhez mindenképpen szükséges a bankszámla. Tehát amennyiben gyermekünk ilyen foglalkoztatásban vesz részt, úgy számára is szükséges lesz ennek megléte.

Amire oda kell figyelni egy bankszámla megnyitásánál

A számlákhoz tartozó szolgáltatások nagyon változatosak lehetnek, és a bankok által kínált csomagok is igen eltérőek. Ezért érdemes mindig jól átgondolnunk, hogy mire is van ténylegesen szükségünk. Ma már léteznek olyan bankszámla választási lehetőségek is, ahol magunknak válogathatjuk össze a kellő szolgáltatásokat. Így sokkal könnyebben eligazodhatunk, hogy mik is az igényeink, illetve a díjak tekintetében is jócskán spórolhatunk.

Az úgynevezett moduláris csomagoknál például mi dönthetjük el, hogy mennyit szeretnénk fizetni. Miután számlanyitáskor kiválasztjuk a számunkra szükséges elemeket, annak alapján fogják kikalkulálni a számlavezetési díjunkat. Így csak a saját magunk által megválasztott funkciókat kell megfizetnünk.

Amennyiben olyan szolgáltatást választunk, amely nem az online felületen intéződik, az általában plusz költségekkel fog járni. Így ha szeretnénk minél kevesebb bankszámlához tartozó díjat fizetni, akkor próbáljuk meg összes pénzügyi tevékenységünket az internetes felületre korlátozni. Előbb vagy utóbb magunk is látni fogjuk, hogy mennyivel egyszerűbb megoldást kínál mindez. Jóval olcsóbb lesz, mint a csekkes fizetés, a nyomtatványok, illetve a telefonos ügyintézés, amiért plusz összeget számol fel a bankunk.

További jó tanácsként szolgál, hogy mindig érdemes tájékozódnunk a bankok aktuális ajánlatairól. Szinte állandóan vannak olyan belépési akciók és más kedvezmények, amelyeket érdemes kihasználnunk. Ha tudjuk a saját magunk pénzügyi életéhez legjobban illő opciókat, akkor már csak a legkedvezőbb ajánlattal rendelkező bankot kell megválasztanunk. A bankszámla általában hosszú ideig része az emberek életének. Annak helyes megválasztása és díjai is befolyással lesznek a hétköznapjainkra.

Ügyintézés és dokumentumok bankszámla megnyitásához

A legegyszerűbb bankszámla megnyitási eljárás, ha személyesen bemegyünk a bankfiókba és ott egy ügyintéző segítségével létrehívjuk a számlánkat. Ehhez mindössze a személyigazolványunkra és lakcímkártyánkra lesz szükségünk. Diákok és nyugdíjasok esetében kérni fogják még a diák- vagy a nyugdíjasigazolványt. Okmányainkról a bank másolatot fog készíteni.

Egyes bankoknál már elérhető az úgynevezett videós számlanyitás. Így otthonról internet és egy számítógép segítségével is képesek lehetünk a bankszámla megnyitására. Ez az újszerű opció valószínűleg hamarosan jóval elterjedtebb lesz.

Bankszámla és bankkártya költségek

Ahogy ezt már többször is említettem, a megfelelő bankszámla kiválasztása sokban függ a pénzügyi magatartásunktól. Ha felmértük az igényeinket a nyitandó számlával kapcsolatban, akkor már jóval könnyebb választanunk a számtalan lehetőség és ajánlat közül. Azonban érdemes tudnunk, hogy minden folyószámlának vannak járulékos költségei. Ezek a költségek különböző dolgokból tevődnek össze.

A bankszámláknak általánosságban van egy alap fenntartási díja, amelynek mértéke és beszedési ideje szolgáltatásonként változik. Erről mindig kapunk felvilágosítást, vagy a tájékoztatóban vagy az ügyintézőn keresztül.

Magyarországon ma államilag két ingyenes ATM-es pénzfelvétel garantált az ügyfelek számára. Ezért érdemes akkora összegeket levenni a számlánkról, hogy havi két alkalomnál ne kelljen többször a ezt megtennünk. Így kikerülhetjük a díjlevonásokat, és ezzel pénzt spórolunk meg.

Azt is szem előtt kell tartanunk, hogy sok esetben a kényelem is pénzbe kerülhet. Például, amennyiben úgy döntünk, hogy állandó havi megbízással szeretnénk kifizetni számláinkat, úgy itt is érdemes utána járni ezeknek a költségeinek. Ha nem figyelünk oda az ilyen részletekre, akkor hamarosan akár több ezer forintra is rúghatnak a havi díjaink. Mindig nézzünk utána a számunkra legoptimálisabb opcióknak és válasszunk jól. Így elkerülhetjük, hogy évi szinten sok tízezer forinttól fosszuk meg önmagunkat a nem megfelelő bankszámla használat miatt.

Bankkártya

Miután megnéztük, hogy mire érdemes a bankszámla kapcsán odafigyelni, lássuk mi a helyzet a bankkártyákkal. A folyószámlánkhoz ma már több féle plasztikkártya, betéti kártya közül válogathatunk, természetesen ezt is az igényeinkhez igazítva. A kártyatulajdonságairól mindig kaphatunk felvilágosítást, ezért érdemes ezeknek az információknak is utánajárnunk.

A két legtöbbet alkalmazott kibocsátó a Visa és a Mastercard. Ezekkel találkozhatunk a legtöbbet a bankok kínálatában. Az, hogy egyes számlacsomagokhoz milyen plasztik tartozik, arról szintén kapunk felvilágosítást. Manapság terjedőben van a hagyományos mágnescsíkos típussal szemben, a chippel ellátott, érintéssel is működő bankkártya. Ezzel a fizetéseink is kényelmesebbé válhatnak, és sok időt spórolhatunk meg velük. A fent említett kártyákon kívül létezik még a drágább költségekkel bíró dombornyomott kártya is. Ezt a típust alapvetően az olyan embereknek szokták ajánlani, akik gyakran utaznak vagy vásárolnak az interneten keresztül. Ez a plasztik eltér a fent felsorolt elektronikus kártyáktól. Az adatokat dombornyomással helyezik el a számla védelme érdekében. A fejlődő technológiák mellett már egyre kisebb a különbség az egyes kártyák között. Újabban bármelyikkel képesek vagyunk fizetni online, ez alól szinte már alig akad kivétel.

bankszámla