Befektetés és kockázat

A befektetés egy fontos döntés. Amikor befektetésben gondolkozik valaki akkor jellemzően 3 fontosabb kérdés van, amit fel fog tenni magának:

 1. Mennyiből?
 2. Mennyi idő alatt?
 3. Mennyit keresek?

Természetesen mindenki sokat akar keresni, rövid idő alatt és nulla kockázattal. A tőzsdei befektetés azért népszerű, mert nagy a hozam lehetősége rövid idő alatt. Annak ellenére is népszerű és az is fog maradni, hogy a többség egyszerűen képtelen arra, hogy hosszú távon sikeres tudjon lenni. Természetesen ennek is megvannak az okai.

Befektetés és befektetői szemlélet

Sikeres befektetés csak megfelelő befektetői szemlélet mellett tud megvalósulni. Az a tapasztalatom, hogy a legtöbben csak tőzsdézgetnek.. Ez egy nehezen megfogható fogalom, viszont annál jobban tükrözi a mondandómat. Természetesen mindenki a gyorsan jövedelmező befektetésekről álmodozik. Van aki egyenesen a nulla befektetett energiával akar nagy pénzeket zsebre rakni. Ez sajnos nem ilyen egyszerű.

Akkor leszel sikeres kereskedő, ha a befektetéseid megfelelő szemlélet mellett valósulnak meg. Az első 3 kérdésre tudnod kell a reális válaszokat és azt, hogy milyen út vezet odáig. Természetesen most specifikusan a tőzsdei befektetésre gondolok.
Tudás nélkül nem lehetsz sikeres. Egy ideig mehet a megérzés kereskedés, viszont az első olyan helyzetben, ahol a döntés meghozatala nem egyszerű, el fogsz vérezni. Merj tanulni és szánd rá az időt. A tudás a legjobb befektetések egyike.

Sikeres befektetés

Ahhoz hogy sikeres befektető legyél a tőzsdén, hosszú utat kell bejárnod. A tanulás folyamata nagyon fontos. Legyen a tanulási folyamat is vezetve, mert az autodidakta összeszedett információ morzsákból sosem fog összeállni a nagy egész.

Az évek alatt több száz tanítványom volt már. Nem mindenki lett sikeres tőzsdéző. Ezt nem is lehet garantálni. A pszichológia részét nem lehet papír alapon megtanulni, viszont megosztok most 2 példát, amit semmiképpen sem szabad csinálni:

 1. A történet főhőse legyen Jani. Jani egy nagyon megfontolt kereskedő és azóta is nagyon sikeres, viszont a pályafutása elején elkövetett egy nagy hibát. 5 millió forinttal kezdett el tőzsdézni, amit okos és következetes kereskedéssel fél év alatt megduplázott. Szép eredmény ez egy kezdőtől és látva a döntéseit nem gondoltam volna, hogy a növekedési görbe megtörik.
  Megtört. Egyik nap felhívott és azt mondta, hogy 2 milliója maradt, a 10-ből. Nem értettem, igaz, akkor még a tőkeáttétel jóval magasabb volt, mint most.
  Az történt, hogy egyik este enyhén ittasan meg akarta váltani a világot és az addig nem ismert következetlenséggel ment szembe a piaccal. Irreálisan nagy nyitás a rossz irányba nagy veszteséghez vezetett. Azóta nem kereskedik ittasan 🙂
 2. A második befektetés főhőse Jani. Janit a kezdő szintről kezdtem el oktatni és rövid tanulás után úgy döntött, hogy elkezdi élesbe. Tudta, hogy a tudása hiányos, mégis égett benne a vágy és azonnal akarta a sikert. Sajnos elfelejtette, hogy a vállalkozását sem pár hét alatt építette fel. A 2 milliós kezdő tőkét pár nap alatt majdnem nullára redukálta. Szerencsére jól fogta fel a dolgot, mert tudta, ez volt a tanuló pénz.
  Azóta nem hoz hirtelen döntéseket, hanem a kötéseit átgondolja.

Ezt a 2 történetet azért meséltem el, mert minden emberben ott van a meggondolatlan Én, aki bármikor előjöhet. Jobb kordában tartani és inkább más hibáiból tanulni.
Az első sztori tanulsága, hogy tiszta fejjel kell leülni kereskedni és itt nem csak az alkoholra gondolok, hanem bármilyen olyan külső tényezőre, ami nagyobb hatással lehet.
A második sztori pedig azért fontos, mert az emberek hirtelen és meggondolatlan lépéseket tehetnek, amikor megérzik a siker közelségét. Először juss fel a csúcsra, majd utána ordítsd, hogy felértem! Léteznek olyan befektetési lehetőségek, ahol a szakértelem részét szakemberek végzik el helyettünk. Iratkozz fel és átbeszéljük a lehetőségeket.