Befektetés kezdőknek

Mielőtt áttérnénk a konkrétumokra, hogy mibe érdemes fektetni, először kicsit vegyük át a befektetés alapjait. A befektetés kezdőknek nem egyszerű feladat. Nagyon egyszerűen fogalmazva, a befektetés az, amikor egy adott összeget hozam reményében valamilyen befektetési eszközbe tesz. Nincs tőke nélkül befektetés, de hogyan teremtse elő azt a pénzt, amit befektethet? A következőkben ehhez szeretnék néhány tanácsot adni Önnek.

Kerülje el az anyagi életmódváltást!

Valószínű, hogy a harmincas éveiben többet fog keresni, mint a húszas éveiben, és még ennél is többet a negyvenes éveiben. A megtakarítás kulcsa, hogy elkerülje az úgynevezett „anyagi életmódváltást”. Hadd magyarázzam el, hogy ez mit is jelent.

Ha egy egyén szabadon felhasználható jövedelme növekszik, akkor javíthatja az életszínvonalát, és amely korábban luxuscikknek tűnt, szükségletté válik. Ebben az életmódváltásban a nem létfontosságú dolgokra való költekezés inkább jognak, mintsem választásnak tűnik. A város legmenőbb éttermében tényleg jól főznek, de vajon szükséges-e minden hétvégén ott vacsorázni, csak mert van plusz párszázezer. vagy pármillió forint a számlánkon? Ehelyett inkább érdemes úgy élni, ahogy mindig is élt. Inkább tegye félre a fizetésemelésekből, extra bevételekből származó pluszpénzt, minthogy növelje a kiadásait. Befektetés kezdőknek azért fontos, mert valahol el kell kezdeni. Ezek azok a tételek, amelyek elengedésével már bele lehet vágni.

Befektetés kezdőknek: Kezdjen el befektetni – akár csak egy keveset is!

Az infláció szinte mindig meghaladja a megtakarítási számlán lévő hozamot, így hiába takarít meg, ugyanakkor pénzt is veszít. Ezért, ha van egy kis extra tőkéje, kezdjen el befektetni minél hamarabb! 

A befektetés kezdőknek és a tapasztaltabbaknek is áll. Nem kell gazdag üzletembernek lenned. Sok kis összeg folyamatos befektetése nagyszerű szokás, és ahogy a mondás tartja, sok kicsi sokra megy – idővel a pénze összeadódik. Ezt hívják rendszeres befektetésnek és vannak is rá megoldások. Ha nehezen tud félretenni, próbáljon ki olyan egy alkalmazást, amely a vásárlásai után mindig a felkerekített összeget félreteszi egy virtuális perselybe. Szintén jó megoldás lehet, ha beállít egy rendszeres, kis összegű átutalást egy megtakarítási számlára. Ezt akár olyan jelképes módon is teheti, hogy amikor otthon elkészíti az aznapi szendvicsét, vagy főz egy kávét, ahelyett, hogy készen megvásárolná azokat, akkor annak megfelelő összeget átutal egy megtakarítási számlára. Olyan egyszerű trükk is működik, hogy túlgondolás nélkül elindít egy rendszeres befektetési konstrukciót. Ezzel beépít egy havi kötelezettséget saját magának, amihez alkalmazkodni fog és a megtakarításai is növekednek. A rendszeres befektetés kezdőknek az egyik legjobb megoldás.

befektetés kezdőknek

Tudja, hogy miért és mibe fektet be!

A befektetés kezdőknek egy alapszabályt biztosan tartalmaz. Azt, hogy hogyan érdemes befektetnie, az határozza meg, hogy miért fektet be, azaz mi a célja a befektetésével. Lehet 30 év múlva nyugdíjba szeretne vonulni, vagy szeretne lassacskán egy új autót venni? A befektetések időtávja más és más, vannak rövid, közép-és hosszútávú célok. Akinek kevesebb ideje van arra, hogy a pénze megtérüljön, annak kisebb kockázatú befektetést érdemes választania, mint annak, akinek sok ideje van rá, hogy elérje a pénzügyi célját.

Határozza meg a kockázattűrő képességét!

Mielőtt eldöntené, hogy mibe fektet be, először határozza meg a kockázattűrő képességét! Hogy mit jelent ez? Azt, hogy mekkora az az összeg, amelyet be tud vállalni. Ha a befektetésen az múlik, hogy ki tudja-e fizetni a következő havi lakbért, akkor a kockázattűrő képessége alacsony. Ha azonban a befektetés érdemben nem befolyásolná az életét, akkor a kockázattűrő képessége magasabb. Alacsony kockázattűrés esetén egy banki megtakarítási számla lehet a jó választás, hiszen ezek jellemzően alacsony kockázatúak és nem is termel hozamot. Közepes kockázat esetén érdemes befektetési alapokból portfóliót kialakítani. Ez a legoptimálisabb befektetés kezdőknek. Ezek a számlák könnyű hozzáférhetőséget biztosítanak, így, ha bekövetkezne valamilyen nem várt esemény, ezekhez is hozzá tud nyúlni. A befektetések sokkal inkább alkalmasak olyan pénzek elhelyezésére, amelyekre rövid távon nincs szükség, például a nyugdíjcélú megtakarítása vagy a gyermeke egyetemi tanulmányaira szánt alap vagy egy hosszabb távú szabad felhasználású rendszeres befektetés.

Befektetés kezdőknek és a diverzifikáció összefüggése

Ahelyett, hogy csak néhány olyan részvényre összpontosítana, amelyről úgy gondolja, hogy jól fog teljesíteni, inkább diverzifikálja befektetéseit. A diverzifikált befektetés kezdőknek a legideálisabb. A portfólió diverzifikálása azt jelenti, hogy sok különböző földrajzi területre, iparágba és eszközosztályba (részvények, kötvények,befektetési alapok, ingatlanok stb.) fektetünk be. Ha így tesz, akkor a kockázatai is megoszlanak,így ha a befektetése valamely része nem teljesít jól sem kell aggódnia.

A volatilitás nem feltétlenül jelent nagyobb kockázatot a hosszútávon érdekelt befektetők számára. A nagyobb kockázat az, hogy hogyan reagál az ingadozásokra a befektető. Legtöbben nehezen tartják magukat a befektetési terveikhez – különösen a nagyobb piaci mozgások idején. Egy diverzifikált portfólió, amely kevésbé reagál a nagyobb piaci mozgásokra, hasznos lehet az érzelmei kezelésében.

Ez az egész portfólió diverzifikáció kemény munkának hangzik – ez azért van, mert az is. Az automatizált befektetés jó alternatíva annak, aki diverzifikálni szeretné a portfólióját, de nem akar több eszköz, például részvények, kötvények és ingatlanok önálló megvásárlásával bajlódni. A befektetési alapok önmagukban diverzifikált befektetési eszközök és több befektetés alapból összeállított befektetési portfólió még inkább csökkenteni tudja a befektetési kockázatot.

befektetés kezdőknek

Fektessen be hosszútávon!

Ha teheti, válasszon hosszútávú befektetést. Számos tanulmány bizonyítja, hogy azok a befektetők, akik több mint 10 évig kitartanak a részvényeik mellett, magasabb hozamot érnek el, amely ellensúlyozza a rövidtávú kockázatokat. Ez nem jelenti azt, hogy ez a tendencia folytatódni fog, vagy hogy a kockázat valaha is teljesen megszűnik. A kockázat soha nem tűnik el, de mondhatni, hogy idővel enyhül. Ha hosszú időre félre tud tenni pénzt, akkor megengedheti magának, hogy olyan befektetései legyenek, amelyek jellemzően érzékenyebbek az emelkedésre és a csökkenésre.

Függetlenül attól, hogy milyen hosszú távra fektet be, a portfólió diverzifikálása elengedhetetlen. Egy dolog biztos; ha hosszú időre fektet be, akkor a hozamos hozam csodákat tud művelni a befektetéseivel. Ez az a folyamat, amelynek során a megkeresett pénze idővel hozamot termel magának, majd a következő évben már a hozammal növelt tőkén termelődik újabb hozam. Minél korábban kezd befektetni, annál nagyobb hasznot húzhat az idő múlásával. Nyugdíj megtakarítást például ezért is éri meg időben elkezdeni.

Vigyázzon a magas díjakkal!

A díj olyan pénz, amelyet valaki más zsebébe tesz – a sajátja helyett. Függetlenül attól, hogy hogyan fektet be, díjakat fog fizetni. Azonban, amire figyelnie kell, a túl magas díjak, amelyek jelentősen rontják a hozamot. Van azonban, amiért érdemes díjat fizetni; egy professzionálisan megtervezett befektetési portfólióért, amelyet az Ön életének változásához igazíthat. Az is fontos, hogy miért fizet. Egy jó befektetési kínálat magas költség mellett is megéri, hiszen bőven kitermeli. Egy aktívan kezelt befektetési alap nagyon előnyös bármely befektetőnek, ugyanis a szakértelmi részt elvégzik helyettünk. A befektetés kezdőknek sokkal egyszerűbb lesz, ha egy szakértőt is bevon a döntéshozatalba. Vannak jó lehetőségek, csak meg kell találni őket.

Gondolja át, hogy mennyi időt tud szánni a befektetéseire!

A befektetések kezelése időt vesz igénybe, de nem mindegy, hogy mennyit. Mielőtt egy forintot is befektetne, gondolja át, hogy mennyi időt szán erre. A rendszeres kereskedés időigényes. Egy aktívan kezelt befektetés többe kerül, de cserébe kevesebb időt kell, hogy rászánjon. Az ideje ugyanúgy értékes, és nem mindegy, hogy hogyan gazdálkodik vele. Bizonyos befektetések több munkát igényelnek, a kérdés az, hogy végső soron megérik-e. Befektetési alapokhoz nem szükséges extra időt rászánni, ugyanis az alapkezelő megoldja Ön helyett.

befektetés kezdőknek