Hogyan kezeld a veszteséget?

A befektetés veszteségei

Nagyon fontos tényező a siker szempontjából, hogy tudd kezelni a mínuszokat, ugyanis a befektetés nyereségből és veszteségből adódik össze. Ha egy szóval kellene összefoglalni, hogyan kell jól kezelni a sikertelen befektetést, akkor azt mondom: LAZÁN .
Azt mindenkinek meg kell tanulni első körben, hogy a veszteséges elkerülhetetlen. A sikeres befektető több pénzt keres, mint amennyit veszít. Rossz befektetés mindig lesz és mindenkinél van is. Aki azt mondja neked, hogy megvan a tuti stratégiája, amivel milliókat fogsz keresni, az hazudik neked. A pszichológia nagyon fontos és ennek része a veszteség megfelelő kezelése. Csupán a stratégia nem elég ahhoz, hogy sikeres legyél. Megosztok néhány olyan gondolatot, ami a fókuszodat nem a rossz döntésre fogja irányítani. Sajnos hajlamosak vagyunk nagyobb hangsúllyal a negatívumra figyelni.

Pozitív szellemű befektető legyél

A pozitív szemlélet, a pozitív hozzáállás nem csak a befektetéseknél fontos. A mindennapi életünk része kell hogy legyen. Megtanulni pozitívan gondolkozni nem egyszerű feladat, viszont meglepő, hogy mennyire más a színe a pozitív szemmel szemlélt világnak, mint a negatívnak. Erről számtalan Önfejlesztő könyv van, ami a segítségedre lehet, viszont kezdésnek az sem rossz, ha a jó dolgokra fókuszálsz.
A veszteség azért visel meg jobban, mint kellene, mert nem a célod lebeg a szemed előtt, hanem az aktuális elvesztett csatát siratod. Ha a sikeres befektetéseidre fókuszálsz, akkor azok lesznek előtérben és a befektetéseid kezelése egy kirándulás lesz, a tanulási folyamattal együtt és nem rémálom.

Ismerd a határaidat

Van egy olyan mondás, hogy addig nyújtózz, ameddig a takaród ér. A befektetésekben általában ott van a kockázat, tehát ha nagyobb összeget kockáztatsz, mint amekkorát fejben kezelni tudsz, akkor rossz lesz a megközelítés. Ha nagyobb összeget fektetsz be, mint amennyi ideális lenne, akkor mindig az a gondolat fog előjönni, hogy ha még ennyit vagy annyit veszítek, kiszállok. Ha rendben lenne a kockázati szint, akkor laza lennél és nem a veszteségeken aggódnál, főleg nem az olyan veszteségen, ami még nincs is.
Természetesen ennek van egy másik oldala is. A túl kis összeg, ami egyáltalán nem érdekel sem jó. Akkor pedig jön a túl könnyelmű ÉN.

Gondold át alaposan, hogy mi az az összeg, amit tényelgesen befektetésre szánsz és határozd meg a kockázatviselési hajlandóságod, majd diverzifikálj.

befektetés

Gondolkozz hosszú távon

A befektetésnek egy nagyon fontos segítsége az idő. Ezt általában befektetés előtt határozod meg. Itt még objektívabban tudsz dönteni, mint közben. Ha visszatekintünk a múltban, akkor emelkedés tapasztalható szinte minden befektetési megoldás esetében. Ez alapján hosszú távon nem az a kérdés, hogy pénzt tudsz-e keresni, hanem az, hogy mennyit. Ne gondold azt persze, hogy hosszú távon tuti pénzt keresel. A kockázat mindig ott van, a kérdés csak az, hogy milyen mértékű.

Általában azt a kérdést érdemes megfogalmaznod magadban, hogy mit kockáztatok és mekkora megtérülésért.

Ne rágódj azon, hogy mi lett volna ha..

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy azon gondolkoznak: Mi lett volna ha? . Lezártad a befektetésed mínuszban és felteszed a kérdést, hogy mi lett volna, ha? Értelmetlen kérdés, mert lezártad. Egyedül arra jó, hogy magadat félrevezesd. A befektetés olyan mint az élet, dönteni kell. Ha az életedben hozol egy rossz döntést, azon gondolkozol, hogy milyen jó lenne egy időgép? Ha igen, akkor a befektetés nem neked való.
Ennek a megközelítésnek csak akkor van értelme, ha azt mondod, hogy építek egy időgépet! Ezt a rossz döntést többet nem hozom meg!

Záró gondolatként jön az előző sor folytatása. Tanulj a hibáidból. A befektetés egy tanulási folyamat, aminek te vagy a főszereplője. Tanulni és fejlődni kell technikai tudásban és személyiségben is. Ha ez megvan, akkor jó úton haladsz! Különböző befektetési formák vannak. Keress és megtaláljuk melyik illik bele a portfóliódba!