5 dolog, amit vegyen fontolóra, mielőtt befektetne

A befektetések hosszútávú vagyonépítés leghatékonyabb módja. Bár a rendelkezésre álló lehetőségek széles skáláját tekintve bonyolultnak tűnhet a megfelelő befektetés kiválasztása, valójában nem kell pénzügyi szakértőnek lennie ahhoz, hogy sikeres legyen. Ahogy azt Warren Buffet részvénybefektető és üzletember mondta: „A kockázat abból adódik, hogy nem tudod mit csinálsz.”

Íme néhány dolog, amelyet mindenképpen érdemes megfontolni befektetések előtt.

1. Tervezze meg a befektetések stratégiáját!

Az egyik legfontosabb dolog, amit a befektetés előtt figyelembe kell venni, hogy legyen egy terve. Ez segít abban, hogy ne csak a befektetési céljait helyezze kilátásba, hanem azt is, hogy mikor és hogyan szeretné elérni azokat. Segíthet továbbá kiküszöbölni annak a valószínűségét, hogy az érzelmek befolyásolják befektetési döntéseit.

Tagadhatatlan, hogy a befektetés természete lehet érzelmi jellegű. Előfordulhat, hogy kísértést érez arra, hogy megváltoztassa befektetések stratégiáját, mert portfóliója egy területe nem teljesít jól, vagy mert nemrégiben olyan híreket érkeznek, hogy a piac zuhanórepülésbe kezd.

Bár ezek az események gyors reakcióra késztethetik Önt, például, hogy eladja a befektetéseit, de fontos, hogy szánjon időt arra, hogy átgondolja előbb a befektetési stratégiáját. Ha az Ön befektetése hosszútávú, a rövidtávú piaci ingadozásokon alapuló döntések meghozatala nagyban befolyásolhatja azt, amit el szeretne érni.

befektetések

2. Ismerje meg a piacot!

Elengedhetetlen, hogy időt szánjon annak a megismerésére és felkutatására, hogy milyen tényezők lehetnek hatással a befektetéseire, így megalapozott döntéseket hozhat. Fontos megérteni, hogy mi történik a piacon, mind belföldön mind világszerte, mivel hatással lehet a befektetéseire. Ide tartozhatnak olyan dolgok, mint a munkanélküliségi ráta, a kamatlábak és az infláció, sőt, még a politikai események is.

3. Befektetések kockázatvállalása és időtáv

Szintén fontos, hogy meghatározza, mennyi időt ad a pénzügyi céljai megtérülésére, illetve, hogy mennyi kockázatot hajlandó vállalni! Például egy nyugdíjcélú befektetési terv egészen másképp nézhet ki egy idősebb vagy egy fiatalabb ember számára. Ha Ön rövidebb időn belül szeretne hozzájutni a pénzéhez, akkor nem valószínű, hogy a piaci hullámzások és hullámvölgyek alatt is megtartaná a befektetését, így egy kevésbé kockázatos befektetési megközelítés lehet az Ön számára ideális.

4. Hogyan fektesse be a pénzét?

A pénz befektetésének számos módja létezik, attól függően, hogy mennyire érzi magát biztosnak, és hogy passzívabb vagy aktívabb megközelítést szeretne-e alkalmazni a pénzkezelésben.

Választhat akár aktívan kezelt befektetési alapot. A befektetési alapok alapkezelők által kínál befektetési formák, ahol folyamatosan felügyelik és adott esetben módosítják az alap portfólióját. Ez egy sokkal kényelmesebb alternatívát jelent, így Önnek nem kell aggódnia portfóliója napi szintű kezelésével kapcsolatban.

5. Gondolja jól át a befektetések helyét!

Dönthet úgy, hogy pénzét különböző eszközosztályokba, például részvényekbe, devizába és kötvényekbe fekteti, vagy dönthet úgy, hogy egyetlen eszközosztályba, például lakóingatlanba fektet.

A különböző eszközosztályokba történő befektetések egyik fő előnye, hogy diverzifikálni tudja a portfóliót, ezáltal megosztja a kockázatát. Ez azt jelenti, hogy ha az egyik befektetése nem teljesít jól, a veszteségei nem lehetnek olyan jelentősek, mintha csak az adott eszközosztályba fektetne, mivel a többi befektetése segíthet kiegyenlíteni azt. A másik oldalról viszont több erőfeszítést igényel, mivel naprakésznek kell maradnia a különböző piacokon.

befektetések

Ne csak a részvényárfolyamot, hanem a vállalatot is vegye figyelembe! Ha részvényekbe fektet, akkor is fontos, hogy a részvényárfolyamon túl nézze a vállalatot, amelybe vásárol. Ha a vállalat értékei és céljai nem tetszenek Önnek, akkor lehet, hogy nem ez a legjobb befektetési lehetőség az Ön számára. Egy-egy részvény részletes elemzését az Alapkezelők elvégzik helyettünk, ezért is népszerű befektetési formák a befektetési alapok.

A legfontosabb tudnivalók röviden:

A lényeg: Pénzének befektetése hatékony módja lehet a hosszútávú vagyonépítésnek. A tervhez való ragaszkodás, az időkeret és a kockázattűrő képesség megértése, valamint a piaci eseményekről való tájékozottság szintén segíthet a kockázat csökkentésében és a siker elérésében.