5 lépés, hogy befektetési alapokba fektessünk

A befektetési alap remek lehetőséget nyújtanak azok számára, akik diverzifikált portfóliót szeretnének felépíteni. Nem hiába a legnépszerűbb befektetési forma a lakosság és az intézményi befektetők körében, hiszen nincs vele sok gond, sem pedig extra költségek. Íme 5 egyszerű lépés ahhoz, hogy befektetési alapokba fektesse be pénzét.

1. Határozza meg a befektetési céljait!

Rövid, közép- vagy hosszútávban gondolkodik? Céljait néhány éven belül szeretné elérni, vagy akár a következő évtizedekre szólnak a tervei?

Ha hosszútávú céllal fektet be, például a nyugdíjba vonulásra vagy a gyermeke számára gyűjt, hogy saját ingatlannal indíthassa el őt az életben, akkor a részvény befektetési alap nagyszerű választásnak bizonyul. Mivel hosszú időre szól, így könnyen átvészeli a tőzsde elkerülhetetlen hullámzásait. Bár egyetlen befektetés sincs, amely garantálná a biztos hozamot, a befektetési alapok biztonságosabbak, mint jónéhány más lehetőség, mivel a vállalatok széles körébe fektet be.

Ha azonban rövidtávú céljai vannak, például egy saját otthont vagy autót szeretne vásárolni néhány éven belül, akkor a kötvénypiaci befektetési alap jobb választás lehet. Azoknak a befektetőknek, akiknek rövidtávon könnyen hozzá kell férniük a pénzükhöz, érdemes megfontolniuk az alacsonyabb hozamú megtakarítási számlákat, amelyek nagyobb likviditást biztosítanak.

befektetesi alap

2. Válasszon befektetési alap stratégiát!

Miután meghatározta a befektetési alapokkal kapcsolatos befektetési céljait, kiválaszthatja a céljainak megfelelő befektetési stratégiával rendelkező alapokat.

Hosszútávú célok

Hosszútávú befektetés akkor ideális az Ön számára, ha 10 éven túli a pénzügyi célja. Ezt szem előtt tartva, a kölcsönös befektetési alapok allokációjának valószínűleg 70-100%-ban részvényalapú befektetési alapokban kell lennie, hogy a lehető legnagyobb befektetési növekedést érje el. Kifejezetten kereshet “növekedési alap” nevű befektetési alapokat, hogy olyan vállalatokba fektessen be, amelyek várhatóan gyorsabban fognak növekedni, mint mások. Ezek az alapok nagyobb kockázattal járnak, de nagyobb a lehetőség a kiemelkedő nyereségre is.

Középtávú célok

Ha olyan célja van, amely 5 éven túl, de kevesebb mint 10 év alatt szeretné, hogy megvalósuljon, illetve stresszessé tenné Önt a nagymértékű részvénybefektetés, akkor olyan befektetést érdemes választania, amely csökkenti azt a lehetőséget, hogy a befektetésének az értéke gyorsan változzon. Ha a nagymértékű részvénybefektetés nyugtalanítja Önt, vagy olyan célja van, amely öt-tíz éven belül megvalósul, akkor olyan megközelítést érdemes választania, amely csökkenti a befektetési érték gyors változásának lehetőségét. A kiegyensúlyozott befektetési alap kötvényekbe és részvényekbe egyaránt fektet, ellensúlyozva a részvényekkel járó kockázatok egy részét.

Rövidtávú célok

Ha mindössze néhány éven belül tervezi elérni a pénzügyi céljait, abban az esetben a kockázat minimalizálására van szükség. Célszerű lehet 30%-ot részvényalapokba, a többit pedig kötvényalapokba fektetnie. A kötvényalapok a kamatfizetéseken keresztül állandó jövedelmet termelnek, míg a korlátozott részvénykomponens lehetővé teszi, hogy némi növekedést lásson a befektetésében.

Ha nem szeretne bajlódni a portfólió kiválasztásával, vegye fontolóra a szakmai segítség igénybevételét. Ebben az esetben konkrétan átbeszélheti a befektetési elképzeléseit egy szakértővel, aki tud segíteni az irány meghatározásában.

3. Kutasson fel potenciális befektetési alapokat!

A befektetésre alkalmas potenciális befektetési alap felkutatásakor érdemes az adott alapkezelő kínálatát részletesen átnézni. Általában a befektetési alapokról részletes információkat tesznek közzé, beleértve az alap tematikáját és ajánlott befektetési időtávolságát.

Vegye figyelembe a következő szempontokat, hogy pontosítani tudja a befektetési alapok választékát:

Korábbi teljesítmény

Egy alapnak a korábbi teljesítménye sosem garancia a jövőbeli sikerre, de a múltbéli teljesítmény jelezi, hogy az alap mennyire teljesítette az eddigi céljait. Hasonlítsa össze a múltbeli teljesítményt hasonló befektetési alapokkal vagy referenciaindexekkel!

Alapkezelési díj

Ez a költségnem általában be van építve az árfolyamba, tehát külön már nem kell megfizetni. Különböző befektetési alap, különböző költségekkel dolgozik. A korábbi teljesítmény vizsgálatakor is a ténylegesen realizálható, a költségektől megtisztított hozamot láthatja.

Ezen kívül sok helyen tranzakciós és egyéb költségeket is felszámíthatnak, ezért mindenképpen érdemes tájékozódni.

befektetési alap

4. Készítsen egy tervet a rendszeres befektetés érdekében!

A legtöbb ember számára, aki befektetésekbe kezd, a befektetés nem egy egyszeri esemény. Ha azt tervezi, hogy gyarapítja vagyonát, akkor szüksége van egy rendszeres befektetési tervre. A rendszeres befektetési formák azért is előnyösek, mert kis lépésekben tud felépíteni nagyobb tőkét.

Ez nem csupán abban segít, hogy növelje a vagyonát, hanem azt is elősegíti, hogy észrevétlenek maradjanak a befektetései. Azáltal, hogy rendszeresen befektet egy meghatározott összeget, csökkenti annak a kockázatát, hogy sok befektetési jegyet vásárol egyszerre, amikor az árak magasak. A másik oldalról pedig, mivel meghatározott összeget fektet be, a pénzéért több befektetési jegyet vásárol, amikor az árak alacsonyak. Idővel ez csökkentheti a fizetett átlagárat.

Elengedhetetlen, hogy évente legalább egyszer ellenőrizze a befektetéseit. Ez lehetőséget ad arra, hogy kiegyensúlyozza a portfólióját, és meggyőződjön arról, hogy annak eszközosztályai még mindig megfelelnek annak a kockázati szintnek, amelyet céljai elérése érdekében hajlandó vállalni.

5. Legyen egy kilépési stratégiája!

Végül majd eladja a befektetéseit, elérve ezzel a pénzügyi célját. Ha olyan befektetési alapokba vásárolt, amelyeknél van visszamenőleges terhelés, akkor a kifizetéskor díjat kell fizetnie(ingyeneset kell választani), továbbá sok esetben adót kell fizetnie a befektetései által elért tőkenyereség után is. Érdemes lehet beszélnie egy pénzügyi szakemberrel, hogy együtt meghatározhassák azokat a befektetési stratégiákat, amelyekkel minimalizálhatja a befektetései után esetleg fizetendő adókat.

befektetesi alap