Befektetési lehetőségek válság után

A válság kihasználása

Míg a legtöbb befektető pánikba esik, amikor az eszközárak zuhanórepülésbe kezdenek, a higgadtak képesek a kialakult alacsony árakat vásárlási lehetőségként felfogni. Statisztika, hogy az emberek jelentős része magasan vásárol és alacsonyan ad el. A félelem által vezérelt nyugtalan emberektől olyan, mintha akciósan vásárolnának eszközöket. Gyakran a félelem jóval az értékük alá szorítja a befektetéseket, és ezzel jutalmazza a türelmes befektetőket, akik azt mondják, hogy befektetési lehetőségek visszaeséskor jönnek. A válságban történő befektetésből származó nyereséghez fegyelemre és türelemre van szükség.

Amikor a csapás bekövetkezik, a piacok a legrosszabbtól tartanak, és a részvényeket ennek megfelelően büntetik. A történelem során azonban, amikor az optimizmus visszatér, és az árak visszapattannak oda, ahol voltak, a piacok pedig ismét a fundamentális jelekre reagálnak, nem pedig az aktuális zavarokra. Egy kutatócsoport tanulmánya az elmúlt száz év globális válságait vizsgálta meg. A piacok minden alkalommal túlreagálták a válságot, és túlságosan mélyre zuhantak, hogy aztán röviddel később ismét talpra álljanak. Azok a befektetők, akik a félelem hatására eladták portfóliójukat, magasabb árfolyamon kényszerültek visszavásárolni, míg a türelmes befektetők jól jártak.

Ez alapján a befektetési lehetőségek ott vannak a piacon. Jelenleg a sajnálatos Orosz-Ukrán konfliktus van negatív hatással a piacokra és egy egész világ szeretné, hogy minél előbb megoldódjon.

2008-as befektetési lehetőségek

A 2008-as válság alapvetően egy bizalmatlansági válság volt a pénzügyi szektorban. Felelőtlen, lazán szabályozott hitelezés hatására a Lehmann Brothers csődvédelmet kért, amivel elindult a lavina. Leállt az Overnight piac, amelynek a lényege a bankok közötti “egynapos” hitelezés. Ez egyébként a világ legnagyobb piaca.

Mi történt a válság után? Nagyon egyszerűen fogalmazva a Jegybankok elkezdtek pénzt nyomtatni, amit a gazdaságba pumpáltak és egy 10 éves növekedés kezdődött el.

befektetési lehetőségek

2020-ban jött a koronavírus, amely hatására még több pénzt nyomtattak és még több pénzt helyeztek ki. Egyszerű a logika, minél több van valamiből, annál inkább veszít az értékéből. Ez történik a világban. Régen látott inflációs szintek alakultak ki, ugyanis a devizák nagyobb mértékben kezdtek el értéktelenedni, mint az ideális szint, ami nagy problémákat okoz jelenleg világszinten. A magas inflációs szint további érv a befektetés mellett. A jó befektetési lehetőségek már most nagyon értékesek.

Rendszeres befektetések, mint befektetési lehetőségek

Mindenkinek a saját költségvetésére van bízva a rendszeres befektetési összeg. A befektetési lehetőség kihasználása legyen egy szükséges plusz, mintsem egy teher.

Alapvetően 3 szabály van a rendszeres befektetéseknél, aminek teljesülnie kell ahhoz, hogy jól járj vele:
1) A legjobb rendszeres befektetési lehetőségek hosszú távúak. Rövid távon szerencse kérdése, hogy termel-e hozamot egy befektetés. Ha a 2008-as válság utáni 10-12 évet és az átlagos hozamokat nézzük, akkor látható, hogy lehetett pénzt keresni.
2) Legyen legalább egy része elérhető, mert sosem lehet tudni mit hoz a jövő.
3) Diverzifikált portfólió legyen a befektetés mögött.

A rendszeres befektetési lehetőségek azért is tekinthető válságállóbb lehetőségnek, mert nem egyszerre kerül be a teljes összeg, tehát visszaesés esetén alacsonyabb áron vásárolsz. Ez hosszabb távon előnyödre válhat.

A recesszió alatti befektetéseket hosszú és rövid távú perspektívából is meg kell közelíteni. Hosszú távon a portfóliónak képesnek kell lennie a váratlan recesszió és a volatilitás átvészelésére.

Diverzifikáció befektetési alapokon

A diverzifikáció fokozása érdekében dönthet úgy, hogy az egyes részvények és kötvények helyett alapokba fektet. A befektetési alapok remek befektetési lehetőségek, amelyek lehetővé teszik, hogy könnyen felépítsen egy jól diverzifikált portfóliót, amelyben több száz vagy ezer egyedi részvény és kötvény van jelen.

Az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy ezt a diverzifikációt elérje, a befektetési alapok és a tőzsdén kereskedett alapok.” Ezért a legtöbb szakértő, köztük Warren Buffett is, azt ajánlja az átlagembereknek, hogy fektessenek befektetési alapokba, amelyek olcsó, széleskörű kitettséget biztosítanak több száz vállalat részvényeire.

Összességben

Alapvetően minden nézőpont kérdése. A befektetési lehetőségek kihasználása sokszor egyszerűbb, mint gondolnánk. Sokan a válság közeli helyzetben inkább kivárnak és egy késői fázisban szállnak be, amikor már régen elindult a visszaesés utáni emelkedés. A grafikonok és a múlt azt mutatja, hogy a félelem erősebb, mint lennie kellene Természetesen a befektetések hordoznak kockázatot magukban és a kockázatkezelés nagyon fontos szelete a sikernek. Ezzel már több cikkben foglalkoztam és valószínűleg fogok is még. Ennek ellenére az statisztika, hogy a legsikeresebb befektetők alacsonyan vásárolnak és magasan adnak el. Belőlük van jóval kevesebb.

befektetési lehetőségek