Befektetési hibák

A befektetés olyan, mint az autóvezetés. (ez a kedvenc példám) Amikor elkezdesz vezetni, még bátor és lendületes vagy. Elköveted az első befektetési hibád és egyből jobban figyelsz. Tovább vezetsz és rutinosabb leszel. Apróbb hibák mindig lesznek, viszont minden egyes megtett kilométer után tapasztaltabb és jobb vezetővé válsz, viszont sosem szabad elfelejteni, hogy az autóvezetésben mindig vannak veszélyek, ezért minden pillanatban észnél kell lenni.
Ez a rövid hasonlat azért lesz fontos, mert a befektetés sem egyszerű. Sok olyan hibát követnek el a befektetők, amelyek utólag átgondolva elkerülhetőek lettek volna, viszont előzetesen erre senki nem hívta fel a figyelmüket. Néhány gondolatban most ezeket a befektetési hibákat foglalom össze:

Megfelelő tudás hiánya – Ez könnyen orvosolható, hiszen tanulható a befektetés.

 

Kezdő befektetőként néhány alapszabályt betartva már hatékony lehet az indulás. A befektetések egyik alapillére a diverzifikáció. El kell dönteni, hogy befektetőként akarsz viselkedni és befektetési döntéseket akarsz hozni, vagy inkább a nagy hasznot keresed azonnal.

befektetési

Túlbonyolítod – Le kell egyszerűsíteni a gondolatokat és józan paraszti ésszel kell gondolkodni.

 

Ennél a pontnál az a legfontosabb, hogy a döntéshozatalt tisztítsd meg. Inkább figyelj néhány információra, de azokat tudd gyorsan és jól értelmezni, mint hogy legyen 100 jelzésed, amelyeket lassan és alacsony színvonalon tudsz csak hasznosítani.

 

Minden információt tudni akarsz.

 

Legtöbbször az információ hasznos, viszont van már egy olyan szintje, ami gátol a befektetési döntések meghozatalában. A túl sok információ lassítja és meg is gátolja a döntéshozatalt sok esetben.

 

Nem vagy fegyelmezett – Csapongsz a befektetések között, mert rulettezni van kedved. El kell dönteni, hogy akarsz-e pénzt keresni.

 

Erre legegyszerűbb példa, ami ha már megtörtént fogod érteni, ha nem, akkor ne próbáld ki. Ha leülsz alkoholtól befolyásolt állapotban befektetési döntéseket hozni, akkor a döntéseidet magas kockázati szint mellett, a racionalitást nélkülözve fogod meghozni, ami sok jót nem fog eredményezni.

Mohó vagy – Az idő pénz. Befektetésekben pedig a hosszú táv csökkenti a kockázataidat.

 

Ne kombinálj, ne legyél mohó. Amikor a gyors haszon megszerzése motivál, akkor szinte biztos a veszteség. Hidd el, tudom.


Azt gondolod, hogy az első nap milliomos leszel. – Nem leszel.

Remélem mindenkinek segíteni fog ez a pár gondolat abban, hogy legalább néhányat ne kövess el ezekből a hibákból. A befektetési döntések meghozatala néhány alapelv alapján szükséges, hogy történjen. Nem szabad csapongani, mert az negatív eredményeket fog szülni.

befektetési