Biztosítás

Nézzünk meg néhány alapfogalmat, amely a biztosításokhoz kapcsolódik. Számos olyan megtakarítási forma létezik, amely biztosítás jogi környezetben fut. Ennek 3 nagy előnye van az ügyfél számára:
1) Megjelölhető kedvezményezett
2) 10 év után nyereségadó mentes
3) Törvényileg védett számla, tehát nem inkasszálható

Alapbiztosítás

Egy olyan alapszerződés, amit legalapvetőbb és legfontosabb kockázati tényezőkre kötünk. Az alapbiztosításhoz más további kiegészítő biztosítások is köthetőek. Az ilyen jellegű biztosítás köthető lakásra, gépjárműre, de ez lehet akár egy életbiztosítás is.

Biztosításfedezeti limit

Egyes kölcsönök esetében fedezetként vagy más esetben pótfedezetként a hitelezett nevére életbiztosítást kötnek. Amennyiben már rendelkezünk ilyennel, úgy ez esetben a bankot teszik meg a biztosítás kedvezményezettjének a futamidő lejártáig. Az erre célra alkalmas biztosítási összegnek a pénzintézet által fedezetként elismert minimuma a biztosításfedezeti limit.

biztosítás
Díjhalasztás

Egy, a biztosítónkkal kötött írásos megegyezés, amely által el lehet halasztani a biztosítási díj befizetését. Ennek ideje alatt a biztosítás ugyanúgy érvényes, tehát a kockázatviselés a biztosító részéről nem szünetel.

Díjmentesítés

Amennyiben bekövetkezik egy biztosítási esemény, úgy ebben az esetben történik meg a díjmentesítés. Ilyenkor a velünk köttetett szerződés csökkentett díjösszeggel marad érvényben a továbbiakban a többi érvényes biztosítási eseményre. Ilyenkor a kiegészítő biztosítások megszűnnek.

Életbiztosítás

Két életbiztosítási típust különböztetünk meg alapvetően. Az egyik a haláleseti biztosítás, míg a másik az elérési biztosítás. Léteznek úgynevezett vegyes biztosítások is, tehát ez a két típus kombinálható is. Ennél a biztosításnál a biztosítási esemény lehet a biztosított életében, illetve annak a biztosítási időtartam alatt bekövetkező halálakor is.

Hitelbiztosítás

A hitelbiztosítás akkor válik fontos tényezővé, amikor az üzleti életben nem teljesítjük a szerződésünkben foglalt fizetési kötelezettségeinket. Az a célja, hogy csökkentse a kereskedelmi kockázatot, amely a belföldi és export áruszállításból adódhat. Ilyen jellegű biztosítást csak ügyfélkörre és teljes forgalomra tudunk kötni. Nem összekeverendő a hitelfedezeti biztosítással!

Hitelfedezeti biztosítás

Hitelfedezeti biztosítást a felvett hitelek mellé kötünk, olyan váratlan események esetére, amikor fizetésképtelenség adódhat a hitel futamideje alatt. Ilyen váratlan esemény a munkahely elvesztése vagy a hirtelen bekövetkező betegség is. A megkötött biztosítás kártalanítja a hitelt nyújtó bankot. A hitelfedezeti biztosítást annál a pénzintézetnél kell megkötnünk, amely a kölcsönünket is szolgáltatja. Amennyiben a tartozásunk lejárt, úgy a biztosításunk is megszűnik.

Ezekben az esetekben nyújthat segítséget a hitelfedezeti biztosításunk:

Keresőképtelenség: ilyenkor a biztosító a keresőképtelenség idejére vonatkozó időszakban kifizeti a hitelünk törlesztőrészleteit. Itt az is nagyban számít, hogy a miből adódik a keresőképtelenség vagy a rokkantság, mert így a feltételek is eltérőek lehetnek. Szintén fontos tényező, hogy hány százalékos az orvosok által megállapított rokkantság.

Munkanélküliség: amennyiben már hosszabb ideje nincs munkahelyünk, és regisztrációval rendelkezünk a Munkaügyi Központban, úgy egy meghatározott ideig a biztosítás fedezi a hitelünk törlesztőrészleteit.

Kritikus betegség fedezet: egyes hitelintézetek kritikus betegségekre is nyújtanak hitelfedezeti biztosítást. Ilyen betegségek lehetnek a rosszindulatú daganatos megbetegedések is. Amennyiben a biztosított futamidő alatt ilyen jellegű, akár életveszélyes betegségben szenvedünk, úgy a biztosító kifizeti a szerződésünkben szereplő összeget.

Haláleset: az ilyen esetekben a biztosító kifizeti a biztosítási esemény időpontjában fennálló teljes tartozásunkat, beleértve az ügyleti kamatot, a kezelési költséget, illetve a nem lejárt tőketartozást is.

Fontos tudnunk, hogy egyes hiteltermékek esetében a pénzintézet ki is kötheti, hogy kötelezően hitelfedezeti biztosítást kössünk a felvett kölcsön futamidejére. Ez olyankor valószínűbb, amennyiben idősek vagyunk vagy egykeresős a család, illetve ha nincs adóstárs. A hitelfedezeti biztosítás igénybevételekor emelkedni fog a havi törlesztőrészletünk is, általában a mindenkor esedékes havi törlesztőnk egy bizonyos százalékával.

Járadékbiztosítás

A járadékbiztosításnál, amennyiben befizetünk egy adott összeget, úgy egy előre meghatározott időre járadékot kapunk ezért cserébe. Ennek a biztosítási típusnak több fajtája is létezik a piacon, melyek lehetnek határozott időtartamúak, illetve határozatlan, élethosszig tartóak is.

Járadékopció

Az életbiztosítások esetében a biztosított személy vagy a biztosítás kedvezményezettje nem egyszeri összegben történő kifizetésben részesül, hanem egy előre meghatározott időszakra, vagy akár élethosszig tartóan rendszeres járadékot kap.

Jelzáloghitel fedezeti biztosítás

A hitelfedezeti biztosításunk a jelzáloghitel-szerződés esetén kiterjed a kieső jövedelem biztosítására is, illetve az életbiztosításunkra is. A kieső biztosításunk esetében a biztosító ki fogja egészíteni a jövedelmünket arra az időszakra, amíg egy betegség vagy más egyéb ok miatt nem tudunk dolgozni. Olyan eset is létezik, amíg a biztosító egészen addig fizet, ameddig nem leszünk ismételten fizetőképesek. Amennyiben a jelzálog-kölcsönünk mellé kötöttünk életbiztosítást, úgy ha haláleset következik be, a biztosító ki fogja fizetni a hitelszerződésünkben szereplő jelzálogkölcsönünket. Amennyiben ilyen biztosítási lehetőségekben gondolkodunk, mindig érdeklődjünk a hitelező bankunknál.

Kockázati díj

Ez a díj része lesz a biztosítási díjunknak. A biztosító ebből fogja kifizetni a különböző szolgáltatásokat felénk. A bruttó biztosítási díjunk a kockázati és a vállalkozói díj összegéből tevődik össze.

biztositas
Kötelező gépjármű felelősségbiztosítás

A Magyarországon hatályos jogszabályok szerint kétféle autóbiztosítást van lehetőségünk kötni, amelyekből az egyik megléte kötelező. Az egyik a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás, a másik pedig a casco. A kettő biztosítási típus közötti különbséget az adja, hogy míg az elsőt, a nevéből adódóan kötelező jelleggel meg kell kötni, addig a másikat magunk választhatjuk meg az autónk védelmének érdekében. Az első akkor fog életbe lépni, amennyiben mi okozzuk a kárt valaki másnak. Ilyenkor a biztosítónk fogja kifizetni a keletkezett kárt. Ennél biztosítási típusnál nincsenek módozatok, ebből csak egy típust köthetünk. A casco esetében ez más, ott akár alkatrészekre is módunkban áll külön biztosítást kötni.

Lakásbiztosítás

Egy ingatlankölcsön felvételénél alapfeltételként támasztja bank, hogy a hitel fedezetét adó ingatlanunkra legyen kötve vagyonbiztosítás. Az ilyen biztosítások esetében, ahogyan a hiteleknél is ajánlott, mindig célszerû végig néznünk a különböző ajánlatokat. Amit érdemes megfogadnunk, hogy a biztosítási összeg mindig érje el a fedezetet adó ingatlan hitelbiztosítási értékének teljes egészét.

Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosításoknak két külön fajtáját különböztetjük meg, az első a hagyományos életbiztosítás, a másik pedig a befektetési egységekhez kötött biztosítás . A hagyományos biztosítások esetében maga a biztosító fogja meghatározni azt, hogy mibe fogja befektetni az általunk befizetett megtakarítást. Ezeknél a bankok fix hozamot fognak garantálni, amely mindenképp hozzánk fog kerülni, amikor lejár a biztosításunk. A befektetési egységekhez kötött életbiztosításnál mi magunk dönthetjük el, hogy milyen kockázattal járó befektetést szeretnénk. Ennél fogva rajtunk és az alapkezelő ügyességén fog múlni, hogy mennyivel tudjuk majd kamatoztatni a megtakarításunkat. Ezek a biztosítások jóval bizonytalanabbak, mint a hagyományos biztosítások, hiszen egy nem megfelelő döntés esetén akár bukhatunk is rajta.

biztositas