Mi az a Blockchain?

Manapság rengeteget lehet hallani a kriptopénzek térhódításáról, amelyek a mindennapok hírfolyamainak szereplőivé váltak, és már nincs is olyan ember, aki legalább egyszer ne hallott volna róluk. Azonban ezekhez a fizetőeszközökhöz társul egy háttértechnológia is, amely lehetővé teszi egyedi működési elvüket, aminek sikeres elterjedésüket köszönhetik. Ez a Blockchain vagy Block chain technológia.

Az elnevezés egy olyan elosztott adatbázist jelöl, amely egy folyamatosan bővülő, adatblokkokból álló listát tart nyilván, a módosítás és a hamisítás lehetőségét kizáró módon.

A működésének kezdete és jelene

Kezdetekben a Blockchain mindössze adatok tárolására volt alkalmas. A modernebb megvalósításában, mint az Ethereum esetében is, már futtatható kódok tárolására is képes a rendszer.

Egy blokk a tranzakciók listáját és a benne tárolt programok által végzett műveletek eredményeit tartalmazza, továbbá metaadatokat, amelyek időpontokhoz és más előző blokkokhoz kapcsolják. Ez a fajta koncepció rengeteg kriptovalutához és egyéb elosztott adatbázishoz ihletül szolgált az elmúlt években.

Blockchain

A Bitcoin és a Blockchain

A Blockchain rendszert a Bitcoin kriptovaluta legfontosabb és legáttörőbb újításának tartják. Tulajdonképpen egy nyilvános főkönyvként működik, amely minden egyes Bitcoin (és egyéb Altcoin) tranzakciót rögzít.

A Bitcoin egy peer-to-peer prokoll, amelynek hálózatához bárki csatlakozhat, tranzakciókat kezdeményezhet, és blokkok létrehozásával hitelesítheti is azokat. Ezért is hívják ezt a koncepciót “engedélyek nélküli” protokollnak.

A Blockchain hálózat kiterjedése

Eredetileg a Bitcoin létrehozója, bizonyos Nakamoto alkalmazta ezt a megnevezést az általa létrehozott működési elvre még 2008-ban. A rohamosan terjedő újítás 2014-re már 20 Gigabájtos Blockchain fájlmérettel rendelkezett. Az elmúlt pár év kriptovaluta robbanásának következtében, 2015 januárjában már megközelítette a 30 Gigabájtot, míg 2016 év elejétől 2017 januárjára a fájl ugrásszerűen elérte a 100 Gigabájtos méretet azóta pedig tovább növekedik.

A decentralizáltságának köszönhetően futótűzként terjed, felértékelve ezzel a több száz újabban megjelenő kriptovaluta piacát. Egyre több befektető dönt úgy, hogy ilyen új technológiás fizetőeszközökbe fekteti a pénzét, remélve, hogy olyan ugrásszerű értéknövekedést produkál, mint a rendszert bevezető Bitcoin tette. A Kirptovaluták egy kiemelt kockázati szinten lévő befektetési formák. Képes 50%-ot zuhanni 1 nap alatt és nagy emelkedéseket produkálni rövid idő alatt. Mintha szerencsejáték lenne az egész.

Az egykor még szkeptikus elemzők mára már úgy vélik, hogy a Blockchain egy olyan lavinát indított el, amely legalább olyan változást hoz a civilizációnkba, mint amilyen az internet forradalma volt annak idején.

Blockchain