A CFD (contracts for difference) kereskedés

A CFD  kifejezés a ‘contract for difference’ rövidítése. Olyan befektetési eszköz, ahol ténylegesen nem vásárolod meg az adott terméket, legyen ez részvény, nyersanyag stb., viszont 100%-ban követi az árfolyamát.
Például Apple részvény értéke emelkedik 1%-ot, akkor az Apple cfd értéke is emelkedik 1%-ot.

A CFD kereskedés előnyei

Az árfolyam emelkedésére és csökkenésére is spekulálhatsz. Ez azt jelenti, hogy lehetőséged van mind a két irányt kihasználni, tehát pénzt keresni az emelkedésből és a csökkenésből is. Ha mondjuk részvényt vásárolsz, akkor kizárólag az árfolyam emelkedés, ami jó neked. Abban az esetben, ha csökken az ára, veszteséget jelent neked. CFD kereskedés esetében a csökkenő árat is az előnyödre fordíthatod.

Tőkeáttételes kereskedési forma. Ez azt jelenti, hogy a tőkédnek a többszörösével indíthatsz kereskedést. Az ESMA rendelkezése értelmében a maximális tőkeáttétel 30-szoros lett. Ennek a segítségével kisebb összegnél is el tudsz érni nagyobb hozamokat, természetesen nagyobb kockázati szint mellett. Például: 1000 dolláros kezdő tőkénél megteheted azt, hogy 100 dollárt használva a tőkédből 3000 dolláros kereskedést indítasz. Nagyobb hozam lehetőség, nagyobb kockázat mellett, ugyanis a tőkéd minden esetben a fedezet. Ez a CFD kereskedés sajátossága.

cfd

Az összes döntés a te kezedben van. Saját online felületen dönthetsz az összes nyitásodról és zárásodról. A grafikonokból saját magadnak határozhatod meg az összes beszállási pontot, elemezhetsz magadnak és különböző kiegészítőkkel jól kezelheted a kockázataidat. Nincs tanácsadód, aki megmondja mibe fektess, a saját magad ura lehetsz. Természetesen tanulni jó. A CFD kereskedés kockázatos, tehát fontos a kezdeteknél, hogy tanulj egy tapasztaltabb embertől. Így később a saját magad ura leszel 100%-ban és a befektetésedet te fogod kezelni.

Megoszthatod a portfóliód és ezzel csökkented a kockázataidat. (diverzifikáció) Kereskedhetsz részvény, árupiaci termék, kötvény, index vagy kriptovaluta CFD-kel is. Így nem kell egy adott termékre fókuszálni és várni egy-egy kereskedési lehetőségre napokat, akár heteket.

Hedging lehetőség: Szintén a kockázataidat kezelheted a kereskedésnél. Amennyiben a megnyitott kereskedésed a rossz irányba indult, fedezheted a pozíciódat ugyanazon termékre ellentétes irányban megnyitott kereskedéssel. A két kereskedés nyereség és vesztesége nullázni fogja egymást.

CFD kereskedés likviditása

A CFD azért vált kedveltebb kereskedési eszközzé, mint a hagyományos kereskedési formák, mert nagyon gyors tranzakciókat tesz lehetővé. Amellett, hogy emelkedésre és csökkenésre is spekulálhatunk, azonnali tranzakciókat bonyolíthatunk le. Természetesen a brókercég kereskedési szabályai az irányadóak, de kereskedési időn belül általában azonnal nyithatunk és zárhatunk kereskedéseket. Ez a befektetésünknek nagy mozgásteret ad.
Költségek tekintetében is kedvezőbb a hagyományos kereskedési formákhoz képest, ugyanis jóval kisebb tranzakciós díjakkal spekulálhatunk.

Népszerűbb CFD kereskedési megbízás típusok

Több különböző lehetőség van arra, hogy megnyisd a CFD kereskedésed. Természetesen ez a brókercégek kínálatában különböző lehet. Ezeknek a megbízás típusoknak az a lényege, hogy a kockázatokat megfelelően tudja a kereskedő kezelni, illetve időt spórolhat velük.

Piaci áras nyitás – Ez gyakorlatilag az azonnali cfd kereskedés indítása. Az aktuális árfolyam szinten tudod a megbízást beadni. Ez a leggyakoribb.

Limitáras nyitás – Ennek az a lényege, hogy a megbízásunk egy adott áron teljesül. Ebben az esetben egy jövőbeli áron nyithatjuk meg automatikusan a kereskedést, vagy adott esetben egy jövőben elért áron zárul az, amit már korábban megnyitottunk.

Stop megbízás – Általában a veszteség korlátozás miatt adjuk meg őket. Ebben az esetben egy előre meghatározott veszteség szintnél lezárul a cfd kereskedés.

Csúszó stop megbízás – A Stop loss megbízás egyik típusa. A lényege az, hogy a Stop szintünk követi az aktuális kereskedés alakulását, így megőrizhetjük az elért hozam egy részét. Például: 0,5% a Stop, viszont a kereskedés már 1,5% pluszban van. Ebben az esetben a csúszó stop 1% hozamnál van.

cfd