Miért fontos a diverzifikáció?

Ha nem szeretne mindent egy lapra feltenni, akkor a befektetéseit érdemes diverzifikálni. A diverzifikáció azt jelenti, hogy a befektetni kívánt pénzét stratégiailag különböző eszközök és eszközkategóriák között osztja el, hogy csökkentse a kockázatot. Az alábbi cikkben 3 módszert mutatok be erre.

1. A kockázat szétosztása

Ha az összes pénzét egyetlen vállalat részvényeibe fekteti és az adott vállalat részvényeinek árfolyama zuhanórepülésbe kezd, elveszítheti a jelentős részét tőkéjének. Ha egyetlen kötvénybe fektet, és a kibocsátó csődöt mond, azaz nem tudja teljesíteni a kifizetését, szintén elveszik a pénze. A diverzifikáció csökkenti ezeknek a kockázatát, azáltal, hogy különböző befektetéseket és befektetési típusokat választ. Persze ez sem nem garantálja a nyereséget, de megvédheti a portfólióját.

diverzifikáció

2. Diverzifikáció az eszközosztályok között

A jól diverzifikált portfólió különböző típusú befektetéseket, úgynevezett eszközosztályokat kombinál, amelyek különböző kockázatot hordoznak. A három legfőbb eszközosztály a részvények, a kötvények és deviza alapú alternatívák. Egyes befektetők más befektetésekkel is bővítik a portfóliójukat, például ingatlanokkal vagy nyersanyagokkal mint az arany. A három fő eszközosztály közül a részvények hordozzák a legnagyobb nyereségi potenciált, épp ezért ezek járnak a legnagyobb kockázattal. Ezzel szemben a kötvények kevésbé volatilisek, de a hozam is szerényebb. Az egyes eszközosztályok hasonló piaci körülmények között is hajlamosak eltérő teljesítményt nyújtani. Az eszközallokáció, vagyis az eszközök kategóriák közötti felosztása segít kiegyensúlyozni a portfóliót. A befektetők általában a kockázattűrő képességük, befektetésii időtáv és egyéb tényezők alapján választják ki, hogy milyen százalékban kívánnak befektetni az egyes eszközosztályokba.

3. Diverzifikáció az eszközosztályokon belül is

Nem elég, hogy a befektetéseit az eszközosztályok között elosztja, még azokon belül is érdemes diverzifikálnia. A részvények esetében a diverzifikációs lehetőségek széles skálája áll rendelkezésre; a vállalat mérete alapján, a földrajzi elhelyezkedése szerint vagy az iparág és ágazat alapján. A részvények közötti diverzifikáció azonban időigényes – ha nem szeretne ezzel foglalkozni, vegye fontolóra a befektetési alapokat. Ezek olyan alapok, amelyek több különböző vállalat részvényeit tartalmazzák. Léteznek olyan befektetési alapok, amelyek csak a kötvényekre fókuszálnak, viszont olyanok is, ahol kötvény és részvény is helyet kap a portfólióban. Ezek általában aktívan kezelt befektetési formák, tehát a piaci viszonyok alapján szakemberek változtatnak a befektetési összetételen.

A diverzifikációs stratégiáját az Ön személyes pénzügyi céljaihoz és kockázattűrő képességéhez kell igazítani! Ha bizonytalan a diverzifikáció módját illetően, iratkozzon fel és átbeszéljük a céljait.