Életbiztosítás

Mi az az életbiztosítás?

Az életbiztosítás egy biztosító és a magánszemély közötti szerződés. Az életbiztosítás garantálja, hogy a biztosító a biztosított halálakor a biztosított által életében befizetett díjakért cserébe egy pénzösszeget fizet a megnevezett kedvezményezett(ek)nek.

Mikor érdemes életbiztosítást kötni?

Abban az esetben, ha van valaki vagy valakik, akik függenek Öntől anyagilag, például a partnere, családja, gyermekei. Az életbiztosítás akkor lesz ott a szeretteinek, amikor azoknak a legnagyobb szükségük van arra. Különösen igaz ez, ha törlesztendő adóssága van.

Hogyan működik?

Ahhoz, hogy az életbiztosítási szerződés hatályban maradjon, a biztosítottnak egyszeri díjat kell fizetnie előre, vagy rendszeres díjat kell befizetnie. Amikor a biztosított meghal, a szerződésben megnevezett kedvezményezett vagy kedvezményezettek megkapják a szerződés névértékét, vagyis a haláleseti juttatást.

Az életbiztosítások előre meghatározott évek után lejárnak. A biztosítási idő letelte után nincs visszatérítés, se lejárati összeg; a pénz csak a biztosított halálesetén kerül kifizetésre.

életbiztosítás

Mitől függ a befizetendő díj?

Amikor megköti a szerződést, ki kell választania, hogy hány évig tartson a biztosítást, illetve azt, hogy mekkora legyen a biztosítási összeg. Önnek meg kell adnia az életkorát, egészségügyi állapotát, a foglalkozását, és bizonyos esetekben a szabadidős sporttevékenységét, majd a biztosító ez alapján határozza meg a befizetendő díjat.

Az egészségügyi állapotáról a biztosító általában felmérést készít, egyfajta szűrővizsgálatokat, és többletkockázat esetén megemelheti a fizetendő díjat.

Amennyiben a biztosított személy foglalkozása miatt fokozott kockázatnak van kitéve, szintén pótdíjat kérhet a biztosító.

Ha Ön extrém sportot űz, például ejtőernyőzik vagy vadvízi evezésekre jár, abban az esetben pótdíj fizetendő, de bizonyos esetekben az biztosító elállhat a szerződés megkötésétől.

Ki lehet a kedvezményezett?

A kedvezményezett lehet egy vagy több személy. Ezt akár a későbbiekben módosíthatja vagy megváltoztathatja. A biztosításnak nincs köze az örökséghez, az itt kapott összeg kizárólag a kedvezményezettet illeti. Amennyiben nem jelölne meg kedvezményezettet, a biztosított halálának esetén az örökösök kapják meg az összeget.

Milyen gyakran kell befizetni?

A díjfizetés gyakorisága eltérő lehet. Történhet havonta, negyedévente, fél évente, vagy akár évente is.

Kiegészíthető más biztosításokkal az életbiztosítás?

Az életbiztosítását kiegészítheti más biztosításokkal, például balesetbiztosítással vagy egészségbiztosítással is, amelyek nem várt helyzet esetén nem csak családját, hanem Önt is megvédhetik. Mindenképpen egy illetékes szakemberrel érdemes konzultálni a lehetőségekről és a szerződéskötés folyamatáról.

életbiztosítás