5 fenntartható befektetési trend

Hasonlóan az ESG befektetések világához, a fenntartható befektetések népszerűségét is a Covid19 megjelenése lendítette fel. A befektetők elkezdték felismerni a társadalmi, gazdasági és környezeti kérdések közötti kölcsönös kapcsolatot, és a piaci bizonytalanság közepette a hosszútávon megbízhatóbb és a hullámvölgyeknek ellenállóbb befektetéseket kezdték el keresni. Ahogy egyre többen érdeklődnek ezek iránt a befektetések iránt, úgy a cégek is elkezdtek azon dolgozni, hogy megfeleljenek az elvárásoknak.

A fenntartható befektetés nagyobb halmazt foglal magába, mint az ESG befektetések, és a kiválasztás meghatározott irányelvek alapján történik. Következzen 5 felelős befektetési trend, amire érdemes odafigyelni.

A szabályozások hatására bekövetkeznek változások

Az új európai szabályzások a mozgatórugói lehetnek a változásoknak. A fenntartható befektetések átláthatóbbá válhatnak az egységes szabványosításoktól, fellépve ezzel a pénzmosás ellen. Ha a cégek világosan közzéteszik az adatokat, akkor a fenntartható befektetés többé nem egy homályos fogalom lesz. Az európai szabályozások pedig hatással lesznek más vállalatokra is, akik az európai befektetőket szeretnék bevonzani, kifejezetten fokozva az ESG befektetések iránti keresletet.

Fókuszban a valódi hatás

Egyre több befektetőt foglalkoztat a kérdés, hogy hogyan tudja úgy befektetni a pénzét, hogy annak közvetlen hatása legyen a világra, amelyben élünk. Megnövekedett a kereslet a zöld kötvényekre, a fenntartható befektetésekre és minden olyan termékre, amellyel hozzájárulhatnak egy jobb világ megteremtéséhez. A lakossági befektetők között is egyre népszerűbb ez a mentalitás, hiszen könnyen érthető és kézzelfogható ezeknek a befektetéseknek a hatása.

esg befektetesek

A klímaváltozás egyre égetőbb probléma

A klímaváltozás és a globális felmelegedés problémája már elért minket. Amikor a világjárvány kezdeti szakaszában nem jártak a repülőgépek és tiszta lett az égbolt, illetve kisebb lett az utakon a forgalom ezáltal tisztább lett a levegő, sok embernek felnyílt a szeme, hogy változásra van szükség. A ESG befektetések támogathatják a felelős vállalatokat, így egyre több cégnél megléphetik a szükséges intézkedéseket. A kezdeti nehézségeken túllendülve a vállalatok egy klímabarát üzleti modellre térhetnek át.

Több befektetési eszköz a vállalatok befolyásolására

A befektetők egyre hangosabbak lettek a vállalatok fenntarthatóságának és felelősségének megkövetelésében. Eddig a befektetőknek nem volt beleszólásuk a vállalatok fenntarthatósági politikájába, azonban várhatóan hamarosan ők is szavazati jogot kaphatnak ezekben a kérdésekben is.

Országok közötti együttműködések

2020-tól Indonéziában és Brazíliában az erdőirtás megállítására irányuló befektetői nyilatkozatokat írtak alá, amely jó példa az összefogásra. Várhatóan egyre több koalíció alakul a fenntarthatóság érdekében. A kollaboratív felelősségvállalás egyre hatékonyabbá válik, és nőni fog a vállalatok aktív szerepvállalása. Az ESG befektetések irányelvei az ilyen változásokkal is összhangban vannak, amely felértékelheti a kritériumoknak megfelelő vállalatok részvényei iránti keresletet.

esg befektetesek