5 ESG befektetési trend, amire érdemes odafigyelni 2022-ben

A fenntartható befektetések iránti kereslet 2020 óta rohamosan megnövekedett. Előző cikkemben már kifejtettem az ESG befektetések alapfogalmait, és népszerűségének az okát. Most pedig következzen 5 olyan ESG befektetési trend, amire érdemes odafigyelni 2022-ben.

1. Fókuszban az „S” az ESG-ben

S mint Social, azaz társadalom. A Covid járvány óta előtérbe kerültek a társadalmi problémák, így korábban a környezetvédelmi intézkedések voltak fókuszban. 2022-ben a társadalmi problémák és azok megoldásai lesznek. Ha egy cég számára fontos a társadalmi kockázatok csökkentése, azzal a pénzügyi ellenálló képességük is javul. Hogyan? Vegyük például, hogy pénzt költenek az egészségügyi és biztonsági intézkedésekre – ezzel csökkentik annak a kockázatát, hogy a cég költséges perekbe bonyolódjon. Így az ESG befektetési trend egy  kulcsfontosságú szempontjává vált, hogy a cégek kiemelten figyeljenek a társadalmi problémák megoldására.

esg befektetési trend

2. A biodiverzitásra gyakorolt hatás mérése

A biodiverzitás (magyarul a biológiai sokféleség) csökkenése világszerte egyre gyorsul. Ennek nem csupán a klímaváltozásra gyakorolt hatása erős, hanem a megélhetésre és a gazdaságra is. A Covid járvány megmutatta, hogy a vadon élő állatok kereskedelme és azok élőhelyeinek mezőgazdasági és egyéb célú kiirtása akár betegségek megjelenéséhez is vezethet, ami pusztító következménnyel jár a gazdaságra nézve is.

Még mindig sok cég nem osztja meg a biodiverzitásra gyakorolt hatását, de ESG befektetési trend lett belőle. Néhány országban már megkövetelik, hogy a jelentésükben közzé tegyék azt. Franciaországban a pénzintézeteknek közzé kell tenniük a biodiverzitásra tett lábnyomuk csökkentésére irányuló stratégiájukat, beleértve a konkrét célokat és a nemzetközi biológiai sokféleséggel kapcsolatos célokkal való összehangolás mértékét. Az EU SFDR pedig 2022. január 1-jétől előírja a befektetési vállalkozások számára, hogy a biológiai sokféleséget negatívan érintő tevékenységeket közzé kell tenniük.

3. ESG befektetési trend és az adatok

Az ESG adatok közzétételének jelenleg több kerete van. Ez megnehezíti a befektetők számára, hogy hiteles és releváns információkat találjanak a cégekről, amelyek alapján össze tudják hasonlítani azokat. A legújabb ESG befektetési trend nyomására a kialakulóban lévő egységes követelmények segítenek majd egyszerűsíteni ezt a befektetők számára, és megkönnyítik a vállalkozások számára az ESG-célok felé tett előrehaladásról szóló jelentéstételt. Ezzel mind a közzétett adatok mennyisége, mind azok minősége javulni fog. Már szerte a világon dolgoznak azon, hogy szabványosítsák és egyértelműsítsék a meghatározásokat. Az EU taxonómiája a környezeti szempontból fenntartható gazdasági tevékenységek listáját határozza meg, míg Európában a már említett SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation) rendelet kötelező ESG közzétételi kötelezettségeket határoz meg.

ESG befektetési trend

4. A szén-dioxid kibocsátás csökkentése általánossá válik

A szén-dioxid, avagy a CO₂ és egyéb üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése általánossá válik, mivel rövidtávú megoldást kínál a károsanyag-kibocsátás csökkentésére. Ide tartoznak olyan egyszerű megoldások is, mint például az erdőtelepítések vagy a lepusztult földterületek helyreállítása. Egyre népszerűbbek a fejlettebb megoldások is, mint a szén-dioxid-megkötési és -tárolási vagyis CSS technológiák (Carbon Capture and Storage).

5. Ázsia és a növekvő ESG befektetési trend

Ázsia gyors urbanizációja és iparosodása az elmúlt két évtizedben hatalmas igényt támasztott az olyan infrastruktúrák iránt, mint az energia, a közlekedés, a vízellátás és a hulladékkezelő rendszerek. A világjárvány azonban problémákat tárt fel; az ázsiai országok szembesültek a városi hulladékmennyiség ugrásszerű növekedésével, mivel a fogyasztók higiéniai okokból visszatértek az egyszer használatos zacskókhoz, eldobható evőeszközökhöz és élelmiszer csomagoláshoz. Egyébként is le van maradva ESG szempontból a régió, ezért az ESG befektetési trend erősebb náluk. Ez rávilágít a körforgásos gazdasági megoldások, rugalmas és megújuló energiaforrások, valamint zöldebb épületek és fenntarthatóbb közlekedési hálózatok szükségességére az egész kontinensen.

Jelenleg Xi Jinping elnök, bár nem tiltotta be a szén használatát, ígéretet tett annak “szigorú ellenőrzésére” a szén-dioxid-semlegesség 2060-ra történő elérésére irányuló tervek részeként. A fenntarthatóság iránti növekvő kereslet megnyitja az ESG befektetési lehetőségeket Ázsiában.

esg befektetési trend