Miért ennyire népszerű az ESG befektetés?

Aki követi a befektetésekkel kapcsolatos híreket, annak már biztosan feltűnt, hogy egyre többen beszélnek az úgynevezett ESG befektetésekről. Ugyan hazánkban még sokan csak most ismerkednek vele, az USA-ban már szárnyalnak. Nem véletlenül, amíg a Covid-19 kezdeti szakaszában a legtöbb eszköz árfolyama beesett, addig a fenntartható befektetések jobban teljesítettek. Mit jelent ez a betűszó, hogyan működik és mi a népszerűségének az oka? A cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Mi az az ESG?

Először tisztázzuk, hogy mit is jelent; az ESG az angol Environmental (környezet), Social (társadalom) és Governance (irányítás) szavakból képzett betűszó, amely olyan területeket jelöl, amelyek a fenntartható, felelős, vagy etikus befektetést jellemzik. 

esg

A három ESG faktor

Az ESG a befektetések egy olyan osztálya, amelyet “fenntartható befektetésnek” is neveznek. Ez egy gyűjtőfogalom az olyan befektetésekre, amelyek a környezetre, a társadalomra, és a vállalatirányításra gyakorolt hosszú távú pozitív hatásra törekszenek. Ezen faktorokon belül több szempont is megjelenik, következzen néhány a teljesség igénye nélkül:

Környezeti szempontok:

Társadalmi tényezők:

Vállalatirányítási szempontok:

Miért fontos az ESG?

Az ESG egy szemlélet. Már nem egy olyan dologról van szó, ami jó, ha van, hanem egyre inkább megkövetelt. A kérdés nem az, hogy miért és minek, hanem a hogyan. Míg egyesek egy befektetési filozófiaként tekintenek rá, sokan már alapértékként.

esg

Ugyan az ESG nem pénzügyi mutató, mégis hatással van egy befektetés hosszú távú hozamára és kockázatára. A befektetők már felismerték, hogy azok a vállalatok, amelyek számára fontos, hogy minden érintett számára értéket adjanak, beleértve a társadalmat és a környezetet is, hosszútávon sikeresebbnek bizonyulnak. Továbbá ez a szemlélet kigyomlálja a nem fenntartható, elavult módszereket és káros hatásokat okozó gyakorlatokat, amely azon túl, hogy mindannyiunk érdeke, javítja a cégek minőségét, amely a részvények értékének emelkedéséhez vezethet.

Az ESG-re tekinthetünk úgy is, mint a részvények minőségi szűrőjére. Érdemes körültekintőnek lennünk az ügyben, hogy az általunk kiválasztott befektetés valóban megfelel-e az ESG szempontoknak. A robbanásszerűen megnövekedett kereslet miatt sok vállalat állítja magáról, hogy megfelel ezeknek az elveknek.

Hogyan kezdjünk hozzá?

Vannak a társadalmilag felelős befektetések (SRI), amelyek jellemzően negatív szűrést jelentenek, vagyis azoknak a vállalatoknak a kizárását, amelyekben nem szeretne részt venni. Például lehet, hogy erkölcsileg ellenzi a dohányipari vállalatokba való befektetést.

Az ESG általában a kategóriájában legjobb teljesítményt nyújtó vállalatokra való pozitív összpontosításra utal. Ahelyett, hogy egész szektorokat zárna ki, olyan vállalatokat keres, amely az ESG faktorok alapján jobban teljesítenek, mint versenytársaik. 

Ha segítségre van szüksége a fenntartható befektetésekbe való eligazodás során, érdemes pénzügyi szakemberrel konzultálni.

esg