ETF vagy befektetési alap?

Elsőre talán úgy tűnhet, hogy nincs jelentős különbség az ETF és a befektetési alapok között. Azonban mielőtt döntene, hogy melyikbe fekteti be a pénzét, érdemes tisztázni az alapvető különbségeket, hiszen befolyásolhatják, hogy mennyi pénzt fog keresni.

A közös a befektetési alapokban és az ETF-ekben, hogy részvényekből, illetve kötvényekből álló portfóliókat tartalmaznak, de előfordulhat, hogy például aranyat vagy egyéb nyersanyagokat is tartalmaznak. Mindkettő képes indexeket is követni.  

ETF befektetés

Az Exchange-Traded Funds rövidítése, azaz tőzsdén kereskedett alap. Nem meglepő tehát, hogy a tőzsdén forognak, akárcsak a részvények. Az ETF-ek kereskedelmekor a másik oldalon egy másik befektető áll, mint Ön, nem pedig az alapkezelő. Ön a kereskedés során bármikor vásárolhat és eladhat az adott pillanatban érvényes árfolyamon, emiatt az ETF-ek általában költséghatékonyabbak és likvidebbek, hiszen azonnal hozzájuthat a pénzéhez. Likviditás ideális piaci környezetben tekinthető jobbnak.

Továbbá nincs minimális tartási időszak. Ez különösen fontos a nemzetközi eszközöket követő ETF-ek esetében, ahol az eszköz ára még nem frissült az új információk tükrében, de az amerikai piac értékelése már igen. Ennek eredményeként az ETF-ek gyorsabban tükrözhetik az új piaci valóságot, mint a befektetési alapok.

etf befektetés

A legtöbb ETF indexkövető; ez azt jelenti, hogy egy adott index hozamát és árfolyam-ingadozását próbálják követni egy olyan portfólió összeállításával, amely a lehető legjobban megfelel a tőzsdeindex összetevőinek.

Akár ETF befektetése van, akár befektetési alapja, minden évben a keletkezett nyereségek és veszteségek alapján kell majd adóznia. Befektetési alapok esetében léteznek olyan rendszeres befektetési formák, amikor a nyereségadó mentessé válik a befektetés 10 év után.

Befektetési alapok

A befektetési alapok gyakran aktívan kezelt alapok, habár követhetnek indexeket. Az aktív kezelés folyamatos elemzést, gazdasági és iparági kutatást igényelnek, ami drágábbá teszi a befektetési alapok működését, mint ez ETF-ekét. Ez természetesen magasabb költséggel jár a befektetők számára, viszont kockázatkezelés szempontjából előnyös. Az aktívan kezelt azt jelenti, hogy a befektetési cég szakemberei aktívan foglalkoznak a befektetési alapban szereplő befektetési eszközökkel. Amennyiben valami rosszabbul teljesít, azt kivezetik és más részvényt,kötvény vagy egyéb befektetési eszközt vesznek fel a portfólióba.

A befektetési alapba történő befektetéssel a befektető befektetési jegyet vásárol az adott alapban, amelyet később elad az adott árfolyamon. A kettő közötti különbség adja a veszteséget vagy a nyereséget.

Már csak egy kérdés maradt: melyik a jobb befektetés az Ön számára? Ez több mindentől függhet. Általában a tapasztalattal rendelkező befektetők választják az ETF-eket, viszont sok esetben Befektetési alapokkal diverzifikálva. Amennyiben kevesebb befektetési tapasztalattal rendelkezik, akkor mindenképpen a befektetési alapokba érdemes inkább befektetni. Amennyiben nem biztos benne, hogy melyik lenne az Ön számára ideális, mindenképp konzultáljon egy pénzügyi szakemberrel!