Mi az a fenntartható befektetés?

A fenntartható befektetés lehetővé teszi, hogy olyan vállalatokba fektessen be, amelyek igyekeznek pozitív hatást gyakorolni a világra. Az éghajlatváltozás elleni küzdelemtől kezdve az egyenlő jogokon át az állatjólétig – a befektetéseket az alapértékei alapján választhatja ki úgy, hogy az segíthet hosszú távú pénzügyi céljai elérésében.

Miért fontos, hogy fenntartható módon fektessen be?

Egyrészt azért, mert a fenntartható befektetés a társadalom javát szolgálja. Sok befektető keresi ezeket a lehetőségeket, hogy hozzájáruljanak egy jobb világ megteremtéséhez. Az Ön befektetése is támogathatja ezt a célt, ezáltal nem csupán a saját és családja jövőjébe fektet be, hanem a pozitív változásokba és a fejlődésbe is.
Másrészt a fenntartható befektetés az Ön számára is előnyös. Befektetőként nyilván szeretné tudni, hogy hova megy a pénze. Ezen felül, hogy olyan vállalatokba invesztál amelyeknek a céljait sajátjának érzi. Az ilyen cégekben nagy a potenciál, hiszen a világunk legégetőbb problémáit próbálják megoldani, ezzel a legjobb helyzetben vannak a növekedéshez.

A kérdés az, hogy nyereséges lehet-e a fenntartható befektetés?

Bizony, lehetséges lelkiismeretesen befektetni és nyereséget is termelni egyszerre! A környezeti és társadalmi kérdések hatással lehetnek a részvényárfolyamokra. Ha figyelembe veszi befektetései során a fenntarthatóság szempontját, azzal csökkentheti a kockázat mértékét. Ezzel együtt növelheti a befektetéseinek a stabilitását és hosszú távon tőkenövekedést biztosíthat. Azok a vállalatok, amelyek képesek értéket teremteni valamennyi érintett számára, beleértve a társadalmat és a környezetet is, nagyobb valószínűséggel lesznek hosszú távon sikeresek. Ezáltal nagyobb hozamot biztosíthatnak a részvényesek és a befektetők számára. Ne feledje, hogy bármilyen típusú befektetés értéke nőhet és csökkenhet, ezáltal nem törvényszerű, hogy egy fenntartható befektetés mindig nyereséges lesz. Jellemzően, mint sok más befektetési forma, leginkább hosszú távú befektetési formák.

fenntartható befektetés

A fenntartható befektetések típusai

A fenntartható befektetéseknek különböző módszerei vannak, és az alábbi fajtái ismertek:

Bár nagyjából ugyanazt jelentik, működésükben van néhány alapvető különbség. Ezeket fontos ismernie, mielőtt kiválasztja, hogyan melyik fenntartható befektetés az érdekes Önnek.

Etikus befektetésnek azt nevezzük, amely arra törekszik, hogy elkerülje azokat a vállalatokat vagy iparágakat, amelyek negatív hatással lehetnek a társadalomra és a környezetre. Ezt nevezik negatív szűrésnek. Az olyan ágazatok, mint a dohány, az állatkísérletek, a szerencsejátékok, valamint az olaj- és gázipar, jellemzően ki vannak zárva ebből a fajta befektetésből.

Környezeti és társadalmi befektetés azon vállalatoknak a kiválasztása, amelyek megfelelnek bizonyos környezeti, társadalmi és vállalatirányítási követelményeknek. Kevésbé korlátozó, mint az etikus befektetés. Olyan vállalatokat is figyelembe vesz, amelyek alkalmazkodnak, például a tiszta energiába fektető olajtársaságokat.

Az úgynevezett hatásbefektetés olyan vállalatokat választ ki, amelyeknek a világra gyakorolt pozitív hatása mérhető. Például azokat, amelyek meghatározott mennyiségű újrahasznosítást állítanak elő, vagy bizonyos mennyiségű vizet takarítanak meg.

Mielőtt azonban bármilyen lépést tesz fenntartható befektetés irányába, mindenképpen végezzen alapos kutatást, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a szervezet vagy vállalat, amelybe befektetni kíván, valóban társadalmi értéket teremt! Ez bonyolultabb, mint elsőre tűnik, ugyanis nincsen egy egységes szabvány erre vonatkozóan, ezért érdemes lehet pénzügyi szakemberrel konzultálni a befektetésben való eligazodás céljából.

fenntartható befektetés