Fundamentális elemzés

A technikai elemzéssel szemben, amely kizárólag a grafikon mozgásaira hagyatkozik, a fundamentális elemzés sokkal összetettebb módon, és szerteágazóbban vizsgálja a kereskedési eszközt, például részvényt, nyersanyagot, vagy devizát, és sok tényezőt figyelembe véve próbál képet alkotni az erősségeiről, és a gyengeségeiről.

Ha például a Forex piacot nézzük, a fundamentális elemzők a legfontosabb tényezőket vizsgálják, amelyeknek komoly hatása lehet az adott deviza erősségeire és gyengeségeire. Ezek lehetnek például makrogazdasági adatok, politikai tényezők, akár még természeti katasztrófák is.

Egy egyszerű példa jól szemlélteti, hogyan dolgoznak a fundamentális elemzők. Az ingatlan befektetésben az alapján vásárolsz meg egy házat, hogy a várakozások szerint növekedni fog az ára, mivel egy fejlődő területen helyezkedik el. A fundamentális elemző viszont ezen kívül még megvizsgálná, hogy milyen alapokra épült a ház, mi a történelme, milyen felújításokon esett át, milyen iskolák és bevásárló központok találhatók a közelben, és milyen lehetséges fejlesztések vannak a környezetében. Egyszerűbben fogalmazva, egy fundamentális elemzés minden elérhető adatot felhasznál, hogy megállapítsa, mekkora potenciál van az adott befektetésben.

A FUNDAMENTÁLIS ELEMZÉS KULCS TÉNYEZŐI

Vállalati bevételek

Ez egy kulcsfontosságú tényezője az elemzésnek részvények esetében, mivel nagyon sokat elárul arról, vajon az adott társaság alulértékelt, vagy túlértékelt. A múltbeli bevétel és nyereség adatok mellett nagyon hasznos információ a bevétel előrejelzés, ami alapján következtetéseket lehet levonni a jövőbeli alul- vagy túlértékeltségre vonatkozóan.

Természeti katasztrófák

A természeti katasztrófák, például áradások, hurrikánok, földrengések, óriási és azonnali hatással lehetnek egy befektetési eszköz fundamentális erősségeire és gyengeségeire.  Például a 2010-es japán cunami az egész régió feldolgozóiparára óriási hatással volt, és visszavetette a termelést a mobil technológiában és az autóiparban. Ugyanakkor jelentős drágulást okozott a biztosítási díjakban, ezzel megváltoztatva a japán biztosítótársaságok eredményeit.

Gazdasági növekedés

A gazdasági növekedés kulcsfontosságú mutatója a GDP, amely a belföldön előállított összes termék és szolgáltatás értékével kalkulál. Ez az egyik legfontosabb adat, amely egy ország gazdasági erejét és növekedését megmutatja.

Infláció

Két fontos mérőszámot használunk leginkább a fundamentális elemzés készítésénél:

    1. Fogyasztói árindex: A fogyasztók által megvásárolt legfontosabb termékek és szolgáltatások átlagárának a változását mutatja. A legfőbb indikátor a kormányok inflációs célkitűzéseihez, és komolyan befolyásolja az alapkamat változását.
    2. Termelői árindex: A termékek és szolgáltatások átlagárának változását méri a termelői szinten.

Alapkamat

A jegybank alapkamat komoly hatással van a bankok kamataira, és a gazdasági növekedésre. Az alapkamat csökkentés mindig az élénkítés eszköze, az alapkamat növelés pedig a szigorításé. Az alapkamat csökkentés a részvény és állampapír piacok számára pozitív hatással bír.

Nemzetközi kereskedelem

Ha egy adott ország termékei iránt megnő a kereslet, az ország devizája iránt szintén megnő a kereslet. Ez azt jelenti, hogy a deviza értéke emelkedik.

Fundamentális elemzés és a politika

Politikai helyzet

Az adott ország politikai bizonytalansága, vagy akár krízise mindig negatív hatással van az ország fizetőeszközének értékére. Amikor az ország politikailag instabil, a befektetők bizalma az ország gazdaságával kapcsolatban csökken.

Fiskális politika

A fiskális politika, például a költségvetési tervezet, kormányzati kiadások, vagy az adórendszer változása növelheti, de csökkentheti is a termelékenységet és a gazdaságba áramló pénz mennyiségét, ezáltal hatást gyakorolva a piacokra.

Monetáris politika

A központi bankok által gyakorolt monetáris politika közvetlen, és azonnali hatással bír a devizák árfolyamára. Például, ha a központi bank úgy dönt, hogy elkezdi növelni az alapkamatot, ezáltal befolyásolva az infláció mértékét.

fundamentalis elemzes

Fundamentumok részvénytársasággal kapcsolatos tényezői:

Egy társaság teljesítményét úgy tudjuk megvizsgálni, hogy elemezzük a rendelkezésre álló pénzügyi adatokat, és ez alapján próbáljuk megítélni, hogy a befektetők számára a részvények tartogatnak-e növekedési potenciált a jövőre nézve. Sokszor ezt hívjuk a részvényekkel kapcsolatos fundamentális elemzés-nek.

A társaság elemzésének körültekintőnek és következetesnek kell lennie. Ez nem lehet egy gyors rutinfeladat, mivel az adatok nagyon széles skáláját kell megvizsgálni. A jól elvégzett fundamentális elemzés nagyon időigényes, de cserébe a megtérülése is magas. Az alábbiakban bemutatok néhány kulcsfontosságú tényezőt a részvénytársaságok elemzéséhez.

Fundamentális elemzés : Mit mutatnak a számok?

Eredmény kimutatás

A társaság ebben teszi közzé a bevételeit, kiadásait, és a tiszta nyereségét, és többféle számítást tartalmaz a vállalat eredményével kapcsolatban. Mind az éves, mind a negyedéves jelentések fontosak, mivel ezáltal tudjuk nyomon követni, hogy teljesít a vállalat az elvárásokhoz képest, és milyen fejlődést mutat évről évre.

Mérleg

A mérleg egy teljes és pontos képet ad arról, hogy a társaság milyen eszközökkel és forrásokkal rendelkezik egy adott időpontban.

Pénzügyi mutatószámok

Konkurencia

Mindig érdemes összehasonlítani a társaság mutatószámait, és eredményeit a konkurencia számaival, hogy még teljesebb képet kapjunk a növekedési potenciálról.

Fundamentális elemzés és Befektetési alapok

A befektetési alapok sikerének egy jelentős része a Fundamentális elemzésen múlik. Amikor egy elemző tényleg hosszú távon akarja megítélni egy cég sikerességét és értékét, akkor a fenti tényezőket mindenképpen meg kell vizsgálnia a jó döntés érdekében. Egy magánbefektető, aki pénzt akar keresni a befektetésén, nem fogja tudni ilyen alapossággal meghozni a befektetési döntéseit. Akkor is nehéz dolga van, ha főállásban foglalkozik befektetésekkel!

fundamentalis elemzes