A gyémántkereskedelem

A gyémánt olyan évszázadok óta fejlődő piacot tudhat maga mögött, amelyhez hasonlóra nincs példa a piaci történelemben. Gyakorlatilag semmi sem állja értéknövekedésének az útját, virágzik a kereskedelme, és értéke egyre csak növekszik. A Gyémántkereskedelem központjának számító belgiumi Antwerpen bonyolítja a világ csiszoltgyémánt üzleteinek több, mint a felét. A helyi tőzsdei forgalmak több tíz milliárd dolláros forgalmat tudhatnak maguk mögött évente. Ugyanakkor léteznek más gyémántközpontok is a világban, ahol szintén hatalmas a briliáns feldolgozására felépült ipar. Itt érdemes megemlíteni olyan nagy gyémánthatalmakat, mint Kína, India vagy éppen Dubai városa is.

Gyémántkereskedelem avagy a milliós apróságok

A gyémántárlisták karát egységárban vannak megadva, és attól teszik egy-egy gyémánt árát függővé, hogy mennyire van rangsorolva egy nemzetközileg elfogadott mérce szerint. Ez a 4C alapján értékelt kritériumokat jelenti, ami a következő képpen néz ki. Angolul így hangzik: “carat, clarity, colour, cut”, amiből a 4C is származik. Jelentése pedig: karátsúly, tisztaság, szín, csiszolás. Egy gemológus szakember sorolja be ezek alapján a gyémántot, és a piaci érték is ehhez képest lesz megállapítva. Egy kő ára nagyban függ ezektől a kritériumoktól, és karát ára 10000 dollártól egészen 50000 dollárig vagy feljebb is terjedhet. Néhány briliáns, amelyek mérete a nemesfémekhez képest szinte elenyésző, dollármilliókba is kerülhet a megvásárlójának. A Gyémántkereskedelem mégis virágzik, és nem produkál olyan visszaeséseket, mint például az arany.

gyémántkereskedelem

Az egyeduralkodó

A gyémántüzlet gyakorlatilag egy nagy cég befolyása köré csoportosul, és így az árfolyammozgások meghatározásában is óriási a szerepe. A De Beers cég bányáiból származó nyers köveket a csiszolóműhelyekbe szállítják, ahol a megmunkálás után, mint “loose diamond” kerül a világon létező, közel 30 gyémánttőzsde egyikére. Itt viszonteladók vásárolják fel a drágaköveket, majd az ő közvetítésükkel kerülnek az ékszerész műhelyekbe, ahol foglalatba teszik a gyémántokat.

A De Beers céget az 1800-as évek végén alapították Dél-Afrikában, és gyakorlatilag a gyémántipar minden területén vezető befolyással van. A cég külszíni fejtéstől kezdve a mélytengeri bányászatban mindenhol jelen van. A világ gyémánttermelésének 40%-a az ő kezükben összpontosul.

A Gyémántkereskedelem helyszínei

A Gyémántkereskedelem nem a megszokott tőzsdei keretek között folyik, hanem kizárólag az erre célra létrejött Gyémánttőzsdéken bonyolódik. Ezeken a helyszíneken folyik a drágakövek kereskedelme egy  egészen zárt, az általános nyílt és ellenőrizhető tőzsdei szokásoktól eltérően. A itt végbemenő üzleteket nagy bizalmi légkör jellemzi, melyben a megkötött egyezségek záloga nem a papíralapú szerződés, ahogy azt gondolnánk, hanem a kézfogás. A Gyémánttőzsdéken az adott szó ereje meghatározó, és akit ennek megszegésén kapnak, azt akár el is tilthatják a gyémántüzletektől. A kereskedőkre jellemző a diszkrét, a külvilágot teljesen kizáró kereskedési ügymenet.

Gyémántkereskedelem befektetőknek A gyémánt, mint befektetési eszköz manapság már elérhető a pénzét biztonságban tudni akaró tőkések számára is. Ezeknek a Befektetési Gyémántoknak az eladására már számos cég szakosodott, ahol különböző értékű briliánsokat tudunk megvásárolni, természetesen a meglévő pénzünkhöz mérten. Ez a befektetés egyelőre még nem olyan elterjedt, mint más eszközök esetében, azonban időtállóság és piaci árfolyam tekintetében mindenképpen a legoptimálisabb választások egyike.

gyémántkereskedelem