Gyémánttőzsde

A Gyémánttőzsde és más tőzsdék közti különbség

A gyémántkereskedés igen nagyban eltér a szokványos részvény– vagy árutőzsdék világától. Ami a tényleges különbséget adja a többihez mérten, hogy itt a vásárló valóban látja az eladásra felkínált briliánst. Sőt, a kézébe is veheti mielőtt döntene, hogy megvásárolja-e az adott követ. A szokásos tőzsdei szerződések helyett itt a kézfogás az, amivel szentesítenek egy-egy megállapodást. A Gyémánttőzsde világa igen csak szűk rétegre koncentrálódik, és komoly preztízsvesztéssel járhat, mind az eladó, mind a vevő részéről, amennyiben valaki megszegi az adott szavát. A legsúlyosabb büntetés a kereskedésekből való végleges kizárás.

A gyémántbörzét tulajdonképpen három jelentős tényező határozza meg. Maga gyémánt, a szakértelem, és a maximális bizalom hármassága. Ez a világ teljesen zárt a külvilág elől, ellentétben a teljes piaci átláthatóságot biztosító részvénytőzsdékkel. A kereskedők itt jellemzően nagyon diszkrétek, szűkszavúak és világuk nem is hasonlítható össze a jóval közismertebb tőzsdei kiabálós, tolongós hangulathoz.

A legnagyobb Gyémánttőzsdék

A világ legnagyobb gyémántbörzéje az Izraeli Gyémánttőzsde, amely egy magántársaság. A körülbelül 2500 főt alkalmazó intézmény szó szerint egy külön, zárt világ, saját biztonsági szolgálattal védve. A kereskedőit szigorú ellenőrzéseknek vetik alá, és komoly kritériumai vannak annak, hogy valaki közéjük kerülhessen.

A kereskedők gyönyörű portékáikkal összegyűlnek valamelyik asztal körül az ezer iroda egyikében, amit kivülálló személy meg sem közelíthet. Itt már meg is kezdődik az alkudozás a szebbnél-szebb és rendkívül értékes drágakövekre. A végén egy kézfogással hitelesítik a megköttetett üzletet, és így talál új gazdára egy adott briliáns. Ez a megegyezés viszont itt többet jelent bármilyen papírnál.

gyémánttőzsde

A Gyémánttőzsde és kövek értéke

A briliánsok értékének meghatározására és minősítésére a gyémántkereskedelemben elfogadott 4C szabályai és mércéje az irányadó. “Carat, claritry, colour and cut”. Azaz, karátsúly, tisztaság, szín és csiszolás. Egyes bennfentes információk szerint néha előbukkan az ötödik “c” is a sorban, a “cash”, tehát maga pénz.

A világ Gyémánttőzsdéi

Jelenleg közel harminc olyan intézmény létezik a világon, ahol börze szinten folyik a gyémántkereskedés. Itt cserélnek gazdát a csiszolt kövek és tovább kerülnek a viszonteladókhoz. Később ezek az úgynevezett “loose diamond” briliánsok eljutnak az ékszeriparba, ahol keretbefoglalják őket, és így válnak különféle ékszerek ékeivé.

A Gyémánttőzsde és a legális kereskedés

A börzéken fellelhető köveknek bizonyítani kell a legális és tiszta származását mielőtt azt eladásra kínálnák. Ehhez egy útlevél, egy úgynevezett certifikáció szükségeltetik, amely bizonyítani hivatott, hogy az adott drágakő nem “blood diamond”, azaz véres-gyémánt. A köveknek tiszta forrásból kell érkeznie, csak így kerülhet a piactérre és cserélhet gazdát. Elviekben, minden manapság kereskedelembe kerülő gyémántnak rendelkeznie kell egy Kimberley-tanúsítvánnyal, amelyet a kitermelő országban állítanak ki, és ez szolgál majd a kő igazolására egy másik állam területére való szálllítás alkalmával.

A Gyémánttőzsde és az optimális befektetés

A gyémánt befektetés tulajdonképpen az egyik, hanem a legbiztonságosabb befektetés a világon. Árfolyama gyakorlatilag csakis felfelé ívelő pályán mozog. Az utóbbi kétszáz évben mindössze két rövid időszakban történt negatív elmozdulás a gyémántpiacon, később azonban ez normalizálódott, és azóta is töretlenül menetel felfelé. A drágakövek értéke, szépsége és mint optimális befektetés megteremtette azt a zárt kereskedői kört, akik napi szinten életben tartják és egyre magasabb szintre viszik a Gyémánttőzsde ismeretlen világát.

gyémánttőzsde