Miért jó a havi megtakarítás?

A 21. század már most nagy kihívásokat mutatott meg az emberiség számára, pedig az elején tartunk. Ahogy én látom, a rendszeres havi megtakarítás, vagy nevezhetjük rendszeres befektetésnek is, mindenképpen felértékelődött. Abban egyet lehet érteni, hogy fontos tervezni a pénzügyekben és erre egy nagyon jó lehetőség a megtakarítás.

Az emberek különböző bevételi nagyságrendekkel rendelkeznek, különböző rendszerességgel is érkezik a bevétel, ezért mindenkinél egyénre szabott, hogy mi a legideálisabb számára. Például ha valaki egy multinacionális cégnél dolgozik és havonta kapja a fizetését, akkor neki a havi rendszeresség lehet a legjobb. Ha vállalkozóként dolgozik, akkor az éves rendszeresség jobban követhető. Természetesen ezt az illető személyisége is nagyban tudja befolyásolni. Vannak olyan típusok, akiknek a “vérében van” a takarékoskodás. Van, akinek ez nagyon nehezen megy. Ebben a cikkben a havi megtakarítás előnyeit és hátrányait fogjuk átnézni. A hátrány szó ebben a kontextusban szoruljon a háttérbe, mert ha rendelkezel, vagy indítasz egy havi megtakarítást, akkor már mindenképpen előnyben vagy.

havi megtakarítás

Havi megtakarítás előnyei

Alapvetően én 100%-ban rendszeres befektetés pártján vagyok. Mindegy, hogy havi a rendszeresség, negyedéves, féléves vagy éves, a lényeg, hogy legyen! Ha már van egy, akkor legyen még egy. Mindenki el tud érni egy olyan szintre, ahol rendszeres és egyösszegű befektetésekben is tud gondolkozni. Ha rendszeresen elkülöníted és befekteted a pénzed, akkor egy idő után felépül a tőke.

  1. A havi megtakarítás egyik nagy előnye a folytonosság a befektetésben. Havi rendszerességgel fektetsz be, tehát hosszú távon a kockázataidat csökkented. Tegyük fel, hogy részvény alapú befektetési portfólióban van a pénzed, és visszaesés van. Akkor az aktuális havi megtakarítás összeget az alacsonyabb áron fogod befektetni, tehát annál a “szeletnél” nagyobb a hozam potenciál.
  2. Könnyebb hosszú távon gondolkozni. Nekem az a véleményem, hogy a havi megtakarítás egy hosszú távú megoldás. Senki nem látja, hogy mi lesz mondjuk 7 év múlva, viszont ha szét van osztva havi szintre a megtakarításra szánt összeg, akkor azt könnyebb nehezebb időben is elkülöníteni, mint egy éves összeget. Egyébként függetlenül a rendszerességtől, a jó megtakarítási termékek megengedik, hogy rugalmasan tudd változtatni az összeget, abban az esetben, ha valami közbejön. Ez érvényes a növelésre is.
  3. Észrevétlen lesz egy idő után. A havi megtakarítás elkezdése sokkal nehezebb, mint utána folytatni. Az ember gondolata hozzászokik ahhoz, hogy elkülöníti az összeget és egy idő után észrevétlen.

Lehetne még érveket felsorolni, viszont az a tapasztalatom, hogy a legtöbb ember tisztában van a havi megtakarítás jelentőségével.

Hátrány

Ahogy említettem a cikk elején, a hátrány az valójában előnnyé válik. Már akkor nyertes vagy, ha belevágsz és rendszeres befektetésben gondolkozol.

  1. A havi megtakarítás rendszeressége kis hátrányt élvez például egy évessel szemben. Ennek a magyarázata egyszerű. Éves esetében az év alatt a teljes összeg dolgozik, tehát be van fektetve. Ott az év első hónapjában bekerül a teljes év befektetése, havi esetében ez 12 hónapra van lebontva. Hosszú távon a potenciális hozam lehetősége alacsonyabb az évessel rendszerességgel szemben.

Havi megtakarítás jelentősége

Összességben egy jó havi megtakarítás sokat jelent. Amennyiben jó helyet találsz a pénzednek és prémium befektetési kínálat mellett tudod növelni a tőkédet, akkor akár passzív jövedelemmel is számolhatsz. Természetesen a mai világban garantált hozam nincs, viszont a magas inflációs környezet miatt szinte muszáj, hogy befektesd. Eredményes befektetés nélkül napról napra romlik az értéke.

Ha már van megtakarításod, akkor tudod milyen sokat jelent. Ha még nincs, akkor hidd el sokat jelent. Iratkozz fel és átbeszéljük az elképzeléseidet, megismerem a lehetőségeidet és ez alapján mutatok neked jó lehetőséget.

havi megtakarítás