Hitelkártya

A credit card vagy más néven a hitelkártya egy, a bankkártyákhoz hasonló plasztikkártya. Mégis van egy elég komoly különbség e két megszólalásig hasonló kinézetű kártyatípus között. A bankkártyánk ugyanis a saját folyószámlánkhoz van rendelve és így a saját pénzünket költjük el vele. A hitelkártya esetében azonban ez másképp van. Ott a bank egy kölcsönt rendel a kártyához, tulajdonképpen kölcsönt veszünk fel az eszköz használatakor.

Másik igen nagy eltérés a két plasztik között, hogy a hitelkártyát banki átutalásra nem tudjuk használni. A pénzfelvétel is igen nagy költséggel járó tranzakció, ami szintén nem javasolt ennél a kártyatípusnál.

Hitelkártya hiedelmek

A hitelkártya körül rengeteg pletyka kering, amelyek jórésze majdnem teljes egészében igazak. Valóban egy nagyon kétélű eszköz a hozzá nem értő felhasználók kezében. Miután ezzel a plasztikkal tulajdonképpen egy banki kölcsönt veszünk fel, így ennek a visszafizetése is meghatározott időhöz van rendelve. Ha ezt az időt túl lépjük, akkor valóban tetemes összegű adóságot gyűjthetünk magunknak. Magyarán, ha csak a költségeink rendezésére és a pénztárcánk megvastagítására szeretnénk használni, akkor nem ez lesz a megfelelő eszköz.

hitelkártya

Ugyanis ez nem egy kis plusz pénz a zsebünkben. Egyáltalán nem szabad rá így tekinteni. Nagyon magas kamatokkal kell számolnia azoknak, akik nem a megszabott határidőben rendezik le a tartozásaikat.

Ennél fogva a hitekártya nem egy olyan dolog, ami bárkinek való. Fontos, hogy rendszeres bevétellel rendelkezzünk, amellyel még időben rendezhetjük a plasztikhoz rendelt adósságainkat. Ha odafigyeléssel és megfelelő mértékben használjuk ezt a lehetőséget, akkor egy nagyon jó pénzügyi kiegészítő lehet.

Milyen előnyökkel járhat a hitelkártya használata?

Az ilyen típusú eszközöknek mindig vannak pozitív oldalai, amik miatt bizonyos rétegek előszeretettel alkalmazzák. Az persze mindig nagyon fontos része a dolgoknak, hogy tudjunk a hitelkártyához kapcsolódó kedvezményekről és akciókról. Így lehet maximálisan kiélvezni a plasztik nyújtotta kedvező szolgáltatásokat.

A hitelkártyákat a világ szinte minden pontján elfogadják, és igen nagy biztonsággal alkalmazhatjuk őket a szokványos bankkártyákkal ellenben. További előny, hogy ugyanígy használhatjuk boltokban is, könnyedén vásárolhatunk vele minden akadály nélkül. Általában minden ilyen kártyatípushoz tartozik valamilyen akció vagy kedvezmény, amit igénybevehetünk és élvezhetjük az előnyeit. Ezek különböző dolgok lehetnek, a biztosításoktól az árkedvezményekig.

A legelőnyösebb tulajdonsága a hitelkártyának mégis a pontgyűjtő vagy pénzvisszafizetési rendszere. Így lehetővé válik az is, hogyha megfelelően használjuk a nálunk lévő kártyát, akkor akár pénzt is kereshetünk vele a vásárlásaink után. Ebből is látszik, hogy a hitelkártya tulajdonosok élveznek bizonyos privilégiumokat is a szerződött banknál.

hitelkártya
Mekkora a hitelkártyánkhoz rendelt hitelkeret?

A bankok a fizetésünkhöz vagy a bevételeinkhez mérten állapítják meg a felhasználható hitelkeretet, ami általában a havi nettó keresetünk három vagy négyszerese. Természetesen minél magasabb a nettó jövedelmünk, annál magasabb lesz a megítélt hitelösszeg is. Vegyük azonban figyelembe, hogy ennek az összegnek az elköltésével kölcsönt vettünk fel. Tehát a türelmi idő végéig mindenképpen rendezzük az adósságunkat. A nagyon magas kamatok miatt komoly tartozásokat halmozhatunk fel elképesztően rövid idő alatt. Csak a megfelelő kezekben, kellő odafigyeléssel lehet jó fizetőeszköz egy hitelkártya.

A hitelkártya megfelelő használata

A kártyát kibocsátó bankok pénzét minden esetben vissza kell fizetnünk. Tehát a pénzintézetek által előírt türelmi időszakot mindig tartsuk be. Ez szolgáltatónként változhat, a leggyakoribb a 30 és 45 nap közötti visszafizetési határidő. Ha minden elköltött összeget rendezünk a kijelölt ideig, és nem használtunk készpénzfelvételt, akkor nyerhetünk is vele. Logikáját tekintve a bank pénzét forgattunk az előírt időszak a alatt a mi pénzünk helyett.

Hitelkártya és a THM

Mint már azt említettük hitelkártya használat lehet nagyon jól kifizetődő és fájdalmasan veszteséges is. A személyi kölcsönökhöz képest akár 4-szeres THM-et is tapaasztalhatunk. Az ilyen tipusú kártyáknál még a kedvezőbb ajánlatokkal rendelkezők is 30, de inkább 40% körül indulnak a kamatok tekintetében. Ez már világosan megmutatja, hogy akár egy kisebb, mondjuk 100 000 Ft-os vissza nem fizetett tartozásnál is mekkora kamattal számoljunk. Így már azt is megérthetjük, hogy a hitelkártya nem való felelőtlen kezekbe. Mindig figyeljünk oda az időben rendezett tartozásokra, és soha se késsünk le egy visszafizetésről se. Az adósságok többségét az emberek egy része hajlamos akár évekig is maga előtt görgetni, ami komoly adósságokat eredményezhet a kezdeti összeghez képest.

A hitelkártya és hozzá kapcsolódó akciók

Nem véletlen, hogy a hitelkártyáknak ilyen nagy keletje van manapság. Ezekhez a termékekhez ugyanis mindig kapcsolódnak extra szolgáltatások vagy egyéb elérhető akciók. Ezeket is érdemes követni, hogy ki tudjuk használni őket a megfelelő pillanatokban.

Az egyik ilyen bevett lehetőség szokott lenni az úgynevezett pontgyűjtés. Ennek keretében pontokat gyűjthetünk, amiket később beválthatunk egy akció keretein belül a partner szolgáltatónál. Ezek az együttműködések lehetnek bármilyen típusúak. Egyik gyakori eset például repülőjegyre adott kedvezmény vagy más egyéb árakkal kapcsolatos akciók. Ez mindig bankonként és hitelkártya típusonként változik.

Másik általános kedvezménytípus az éttermekben és benzinkutakon felhasználható akciók kihasználhatósága. Itt 10-20%-os kedvezményekkel vehetünk igénybe szolgáltatásokat, amiket a gyakorta odalátogatók, komoly pluszként könyvelhetnek el. Így már jobban körvonalazódhat bennünk, hogy miért használnak olyan sokan manapság hitelkártyát.

A legcsalogatóbb lehetőség mégis a pénzvisszafizetés vagy pénzvisszatérítés. Ez mindenképpen a legnépszerűbb ok, ami miatt a hitelkártyáknak ekkora lett a sikere. Ezeket a jóváírásokat negyedéves, féléves vagy néhány esetben éves időintervallumokra vonatkozóan kapjuk meg. A lényege az, hogy a költéseink után 1-3%-os vagy néhol 5%-os jóváírást kaphatunk a kibocsátó bank által. Ezek a jóváírások ugyan maximalizáltak, tehát nem haladhatnak meg egy bizonyos összeghatárt

Ezt a visszatérítést kizárólag csak a megfelelő használat teszi lehetővé. Ezt az összeget vásárlás és egyéb közüzemi számlák rendezésére is felhasználhatjuk. Ez mindenképpen a legkecsegtetőbb a kártya kiváltására, mivel ezért nem kell semmilyen pluszt tennünk. Egyszerűen csak helyesen és rendszeresen használjuk a hitelkártyánkat.

hitelkártya
Hitelkártya magasabb fizetések mellé

Azokat a hitelkártya tulajdonosokat, akik magasabb jövedelemmel rendelkeznek, preztizskártyásoknak nevezzük. Ezekhez a plasztikokhoz rendszerint jár ingyenes utasbiztosítás, 24 órás telefonos segítségnyújtás vagy ingyenes, elkülönített bárhasználat a reptereken. Ezek a szolgáltatások más esetben valóban drágáknak mondhatóak.

A hitelkártya igénylés kritériumai

Egyes hitelkártyák esetében gyakori, hogy feltételként támasztanak egy 0%-os THM-mel rendelkező áruhitelt. Ezzel két szerződésünk jön létre egy időben a bankkal. Lesz egy hitelkártyára vonatkozó és egy hitelszerződés.

Néhány nagyon hasznos tanács a hitelkártya használathoz

A hitelkártya használatával kapcsolatos egyik legnagyobb hiba, ha felelőtlenül költekezni kezdünk és nem érezzük, hogy hol van a határ. Mindig csak annyit költsünk el amennyit bizonyosan vissza tudunk majd fizetni a türelmi idő végéig. Ne legyünk könnyelműek ezekkel a dolgokkal szemben, mert nagyon hamar tapaszatalható lesz az adóssággyarapodás.

A bankok nem kötelező jelleggel, de fel szoktak ajánlani a plasztik tulajdonsok számára hitelfedezeti biztosítást. Ez mindig csak egy opció a bank részéről, nem szoktak rá kötelezni senkit. Ezzel lehetőségünk nyílik arra, ha bármilyen váratlan esemény következik is be az életünkben, a biztosító átvállalja a törlesztést egy bizonyos ideig. Lehet itt szó munkahelyünk elvesztéséről vagy egyéb betegség okozta bevételkiesésről. Ezzel jóval nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat, igaz ennek a szolgáltatásnak már havi díja van.

Lehetőségünk van még, amennyiben nem tudjuk kifizetni a teljes tartozásunkat, minimális törlesztőrészlet fizetésére. Ez általában a töredéke a teljes díjnak, amely megfizetése mellett a bank kisebb kamatot számol fel a fennmaradó tartozásunk összegére. Erről mindenképpen érdemes tudnunk és alkalmaznunk, hogy megelőzhessük egy ugrásszerűen növekvő tartozás létrejöttét. A fent említett esetek miatt, kérjük minden esetben fontolja meg a hitelkártya kiváltását.

hitelkartya