Hogyan legyél jó befektető? / 4 egyszerű lépés, hogy jó befektetővé válhass /

Ha foglalkozol befektetések világával vagy csak szimplán szeretnél befektetni, biztosan te is szeretnéd tudni, hogy mi teszi a befektetőt sikeressé? Mindenképpen szükség van időre, türelemre, és sok-sok tanulásra hozzá. Amennyiben ennek még az elején jársz, mutatok neked néhány egyszerű kezdő lépést, amely elindíthat az utadon, hogy te is jó befektetővé válhass.

Határozz meg konkrét pénzügyi célokat!

Rengetegféle pénzügyi cél létezik. Van, aki luxus életre vágyik, más a gyermekeit szeretné elindítani az életben, vagy épp a nyugdíjas éveit nyugodt pénzügyi biztonságban tölteni. Mikor a célodat határozod meg, használd a SMART módszert, amely a Specific (konkrét), Measurable (mérhető), Achievable (elérhető), Realistic (reális), Time bound (időhöz kötött) rövidítése. Mit is jelent ez? Hadd fejtsem ki!

Specific – Konkrét

Ha homályos célokat tűzöl ki, például, hogy „szeretnék meggazdagodni”, azt sokkal nehezebb megvalósítani, hiszen kinek-mit jelent a gazdagság. Ehelyett határozd meg, minél konkrétabban a célodat, például „szeretnék 55 évesen nyugdíjba vonulni évi 25 millió forintos jövedelemmel”, majd eszerint határozd meg a portfóliódat! Minél konkrétabb, annál jobb!

Measurable – Mérhető

Miután kitűzted a célt, tedd azt mérhetővé! Még jobb, ha a haladásod is mérhető, például szeretnéd a vagyonodat évente 20 százalékkal növelni, amivel 5 év múlva megvásárolhatsz egy 100 millió forintos kertes házat. Ha időközben úgy látod, hogy nem tudod tartani a 20 százalékot, akkor eszerint módosíthatod majd a terveidet. A kulcs a mérhetőség!

Achievable – Elérhető

Hiába tűzöd ki célul, hogy szeretnél két év múlva egy 100 milliós kertes házat, ha a jelenlegi jövedelmedből csak havi 20 ezret tudsz félretenni. Szükség van rá, hogy a cél ne csak akkor legyen elérhető, ha óriási szerencséd lesz, mert csalódni fogsz. Mindenképpen jobban jársz, ha elérhetőek a céljaid, mert a megvalósulása esetén pozitív élményed lesz.

hogyan legyel jo befektető

Realistic – Reális

Az elérhetőség és a reális hasonlónak tűnhet, de amíg az elérhetőség arról szól, hogy olyan célokat tűzöl ki, amelyet a költségvetéseddel képes vagy teljesíteni, addig a reális azt jelenti, hogy átgondolod, hogy valóban ezek-e azok a célok, amelyeket teljesítened kellene. Lehet reális cél, hogy vásárolj egy luxusautót, de biztos ez az, amire szükséged van? Ez a cél nem fogja akadályozni a többi célt, például, hogy megvedd álmaid házát? Az elérhető célokat lehetséges elérni, a reális célokat pedig érdemes.

Time bound – Időhöz kötött

A határidők fontosságát nem szabad alábecsülni. Ha tudod, hogy milyen időkereted van, akkor aszerint tudod felépíteni a pénzügyi célodat, és annak mérföldköveit. A világos mérőszámok nem csak az összeg kijelölésénél, hanem a dátum meghatározásánál is fontosak.

Készíts tervet és tarts ki mellette!

Amennyiben kellő alapossággal meghatároztad a pénzügyi céljaidat, figyelembe véve a SMART módszert, a következő, hogy elkészítsd a tervedet, amellyel elérheted a kitűzött célt. Ebben segítségedre lehet egy pénzügyi szakember, aki megmutathatja, hogy ezeket a célokat milyen eszközökkel lehet elérni.

Miután elkészült a terved, fontos, hogy kitarts mellette! Előfordulhat, hogy a befektetéseid éppen veszítenek az értékükből, amikor csökkennek a tőzsdei árak. Teljesen normális, ha ilyenkor szorongani kezdesz, azonban nem szabad pánikba esni. Statisztikák alapján a sikeres befektetők általában akkor vásárolnak, amikor az árak alacsonyan vannak. A hosszútávú céljaidhoz ragaszkodj ilyenkor, amelyek átvészelik a piac ingadozásait. A részvény alapú portfóliók mellett számos más befektetési fókusszal találkozhatsz, mint például kötvény, nyersanyagok, árutőzsde vagy akár az ingatlan alapú befektetések. A befektetési alapoknak a nagy előnye, hogy különböző tematika alapján tudsz befektetni.  A lényeg, hogy a számodra ideálisat találd meg!

hogyan legyel jo befektető

Frissítsd a befektetési stratégiádat!

Az, hogy ragaszkodsz a tervedhez, nem jelenti azt, hogy ne lenne elengedhetetlen a stratégiádat időről időre felülvizsgálni, hogy a lehető legjobb pénzügyi eredményt érd el. Megváltoztak a céljaid? Elérted a pénzügyi céljaidat, és új céljaid vannak? Változott a kockázattűrő képességed? Hosszútávon sok változás történhet, amelyre előre nem számítottál. Ahelyett, hogy egyszer összeraknád a befektetéseidet, majd elfelejtkeznél róluk, bölcsebb megoldás bizonyos időközönként újrahangolni azokat. Ebben is hagyatkozhatsz tapasztalattal rendelkező szakemberek véleményére.

Kevesebbet költs, mint amennyit keresel!

Amikor épp jól mennek a dolgok, könnyű megfeledkezni a megtakarítás és a rendszeres befektetés fontosságáról. Azonban közénk és a pénzügyi céljaink közé tud állni, ha túlköltekezés. Minél hamarabb kezdesz el megtakarítani, és minél rendszeresebben, annál jobb. Egy megtakarítás kihúzhat a bajból, amikor kevésbé áll jól a piac, illetve csökkenti a portfóliója kockázatát.

A másik értelmezése ennek a tanácsnak, hogy vigyázzunk, mennyi pénz megy el adókra és díjakra! Sok befektető elfelejti figyelni a díjakat, és a kivételkor veszi észre, hogy több pénz elment, mint amennyit keresett, vagy csak alig maradt a haszonból. Alaposan nézzünk utána ezeknek a díjaknak, ha pedig elvesznénk a sok információban, kérjük pénzügyi szakember segítségét, aki segíthet eligazodni a befektetések bonyolult világában.

hogyan legyel jo befektető