Miért érdemes hosszútávra befektetni?

Ha sok kiadása van, nem csoda, ha a megtakarítást a prioritási listájának aljára szorítja. Pedig érdemes a pénzügyi jövőjével is törődnie és hosszútávú megtakarítás megoldásban gondolkodnia.

A hosszútávú megtakarítás segíthet maximalizálni a pénze növekedési potenciálját, ezért általában jövedelmezőbb, mint a rövidtávú befektetés – cserébe hosszútávú befektető fejjel kell gondolkoznia. Számos előnnyel járhat, ha hosszú éveken át kitart megtakarítása mellett. Az alábbi cikkben részletesen kifejtem, hogy miért érdemes megfontolni, hogy hosszútávra fektessen be.

1. Segít átvészelni a piac hullámvölgyeit

A piac ingadozása stresszes lehet sokak számára, amely meggondolatlan döntéseket eredményezhet – például, hogy egy piaci mélypontnál gyorsan megszabadul a befektetéseitől. A hosszútávú megtakarítás ezeket a mélypontokat áthidalja. Warren Buffet, a híres üzletember is az úgynevezett „buy and hold” azaz vedd meg és tartsd stratégiára esküszik.

hosszútávú megtakarítás

2. Hosszútávú megtakarítás egyszerű és kényelmes

Ahhoz, hogy hosszútávra fektessen be, egy jó stratégiára és egy nagy adag türelemre van legfőképp szüksége. Azonban nem muszáj, hogy folyamatosan a befektetését ellenőrizze vagy kövesse az árfolyamingadozásokat. A legtöbb befektetési forma, mint például a befektetési alapok is, hosszútávú stratégiát képviselnek.

3. Pénzügyi biztonság

A megtakarításai és befektetései pénzügyi biztonságot adhatnak Önnek. Nem kell azon aggódnia, hogy mennyi lesz a nyugdíja, ha eleget tesz félre ezekre az évekre, hiszen a befektetése fedezheti a költségeit. Ha már ma elkezd a jövőjére gondolni, később nem kell a pénzen aggódnia.

4. Kevesebb stressz

Amikor a pénzügyeiről van szó érdemesebb a szíve helyett az eszére hallgatnia. Ha a legkisebb piaci esésre is kétségbe esik, érdemes egyet hátrébb lépnie és az egész képet vizsgálnia. Ha a hosszútávú megtakarítás a célja, az segíthet elkerülnie, hogy érzelmi alapú döntést hozzon és egy kisebb piaci bukkanó miatt eladja a befektetéseit.

5. Kevesebb költséget fizet

Alapvetően minden pénzügyi vállalkozás, amely rendszeres megtakarítást kínál, arra törekszik, hogy minél hosszabb ideig csinálja az ügyfél. Emiatt általában a hosszútávú megtakarítás arányaiban kisebb költséggel jár.

6. Kamatos kamat vagyis hozamos hozam ereje Minél tovább marad befektetve, annál több ideje van a pénzének potenciálisan gyarapodnia. Továbbá ott van a kamatos kamat ereje, azaz a hozamait újból befektetheti, ezzel még tovább növelve a tőkéjét.

hosszútávú megtakarítás