Hogyan védekezz az inflációval szemben?

Infláció fogalma

Az infláció a pénz romlását jelenti. Alapvetően a hírekből sokat hallhatunk erről a fogalomról. Amikor azt halljuk, hogy drágulnak bizonyos termékek, hogy az EUR/HUF árfolyama emelkedik vagy, hogy a jegybank kamatemelést hajt végre és sorolhatnám még, ezek mind összefüggésben vannak legalább közvetve az inflációval.

Általánosságban egy aranyszabály, hogy egy mai forint többet és, mint egy holnapi. Alapvetően az infláció kapcsán a legtöbb magyar embernek a forint jut eszébe, de természetesen minden deviza inflálódik különböző mértékben, kivéve, ha defláció van.
A defláció az infláció ellentéte, tehát az árszínvonal csökkenése, amikor a boltokban csökken az árucikkek ára. Ez hétköznapi szemmel egy egész jó iránynak tűnik, viszont gazdasági szempontból vannak következményei.

inflacio

Gondolj bele. Van egy vállalkozásod, amit építesz és növekedni akarsz vele. Ha csökkennek az árak, akkor csökken az árbevételed, viszont számos költség változatlan marad, aminek hatására a cégnek meg kell fontolnia a költségeinek a csökkentését. Leggyorsabban a munkaerőn lehet spórolni, aminek hatására csökken a fizetőképes kereslet. Egy olyan lánc indul el, amelynek jelentős következményei lehetnek.

Infláció problémája

Alapvetően, ha a pénz körforgása megvan, az egy egészséges állapotnak tekinthető a gazdaságban. Az a terület, ahol leginkább szükség van arra, hogy megfontoljuk a pénz helyét, a megtakarítások illetve befektetések világa. A pénzügyi jelenünk és jövőnk egyik nagy ellensége az infláció.

A legfontosabb feladat a megtakarítások és befektetések esetén, hogy nagyobb hozamot érjünk el, mint az infláció mértéke. Ebben az esetben fog a pénzünk többet érni, mint tegnap.
Ki kell használni azokat a befektetési formákat, amelyekben nagyobb a hozam lehetősége. A Befektetési alapok ideálisak egy hozzá nem értő befektetőnek, ugyanis a szakértelem részét az alapkezelő elvégzi az ügyfelek helyett.

A jól teljesítő befektetési portfóliók az elmúlt években 15-20%-ot is megtermeltek a megtakarításokon. Az Aegon Premium kínálatában neves alapkezelők befektetési kínálatából tudnak az ügyfelek válogatni. Elérhető például a kínálatban a Jp. Morgan, Fidelity vagy a Schroder befektetési alapja is. Tematika szempontjából is lehet választani. Fenntartható jövő, zöld energia, tartós fogyasztási cikkek, nagyvárosok ingatlanpiacai, technológia és sorolhatnám még. Azt a döntést kell meghozni, hogy ki miben hisz.

A rendszeres havi megtakarítások esetében az is egy plusz eszköz az infláció ellen, hogy indexáljuk évente a havi megtakarítási összeget. Ez azt jelenti, hogy a havi megtakarítási összeget az elmúlt év inflációja alapján megemeli a pénzintézet, amennyiben ezt az ügyfél is akarja. Ebben az esetben természetesen már a megnövelt megtakarítási összeg adódik hozzá a számlaértékhez és ez képezi a befektetés alapját.
Ez az a megközelítés, amivel lehetőség van arra, hogy apró lépésekben tőkét építsünk. Ebben tudok segíteni. Iratkozz fel és kötelezettség mentesen átbeszéljük a lehetőségeidet valamint segítek megtalálni a céljaidhoz leginkább igazodó megoldást.

 

inflacio