Minden, amit a kötvényekről tudni érdemes

A kölcsön a legtöbb ember számára nem idegen, terhelhetjük jelzáloggal a házunkat vagy akár néhány ezer forintot kérhetünk egy barátunktól. Hasonlóan ehhez, a cégek, az állam vagy az önkormányzatok is pénzt kölcsönöznek. Hogyan? Kötvény kibocsátásával. Azzal, ha Ön kötvényt vásárol, hitelt ad a kötvény kibocsátójának, amelyet az értékpapírok testesítenek meg. A kötvény hitelviszonyt megtestesítő értékpapír .Következzenek a leggyakoribb kérdések a kötvényekről.

Hogyan működik a kötvény?

A kötvények egy szervezet számára pénzszerzési lehetőséget jelentenek. Tegyük fel, hogy az állam egy bizonyos összegű befektetést kér Öntől, cserébe megígéri, hogy egy meghatározott idő alatt visszafizeti azt, plusz a kamatokat. Például vásárol egy egymillió forintos kötvényt, amelyre az állam évente kamatot fizet Önnek, majd 5 év után visszaadja az egymillió forintot és kifizeti hozamot.

kötvény

Hogyan kereshet pénz kötvényekből?

A kötvénybefektetéssel kétféleképpen kereshet pénzt.

Az első az, hogy a kötvényeket a lejáratukig tartjuk, és kamatot kapunk értük. A második módja a kötvényekből való profitszerzésnek az, hogy olyan áron adja el őket, amely magasabb, mint amit eredetileg fizetett.

Ha például egymillió forint értékű kötvényt vásárol névértéken – azaz egymillió forintot fizetett érte -, majd egymillió-kétszázezer forintért adja el, amikor a piaci értékük megemelkedik, akkor a kétszázezer forintos különbözetet zsebre teheti. A kötvények ára két okból emelkedhet:
1) ha a hitelfelvevő hitelkockázati profilja javul, ezáltal nagyobb valószínűséggel tudja majd visszafizetni a kötvényt a lejáratkor
2) ha az újonnan kibocsátott kötvények aktuális kamatlábai csökkennek, akkor a magasabb kamatozású meglévő kötvények értéke emelkedik.

Mit jelent kötvényalapokba befektetni?

A kötvényalapok sok különböző befektető pénzét gyűjtik össze, és egy alapkezelő számára összevonják. Ez általában azt jelenti, hogy az alapkezelő a pénzt az egyes kötvények széles választékának megvásárlására használja. A kötvényalapokba való befektetés még biztonságosabb, mint az egyedi kötvények birtoklása.

Mi a kötvény előnye?

1. Biztonságosak – A kötvény értéke nem ingadozik olyan mértékben, mint a részvényeké. A kötvényvásárlás legnagyobb előnye, hogy viszonylag biztonságos befektetés, még csőd esetén is a hitelező előbb látja viszont a pénzét, mint a részvényesek.

2. Kiszámítható jövedelem – Mivel meghatározott időnként kamatoznak, így kiszámítható jövedelmet biztosítanak.

3. Diverzifikáció – Hosszútávon a részvények jobban teljesítenek, mint a kötvények, azonban, ha mind a kettőből vegyesen vásárol, azzal csökkentheti a pénzügyi kockázatát.

kötvény

Mi a kötvény hátránya?

1. Alacsonyabb hozam – kisebb a kockázat, de a nyereség is kisebb ezáltal egy részvénnyel szerezhető hozamhoz képest.

2. Változó kamatok – Mivel a kötvények hosszútávra szólnak, ezért szembe kell néznie a kamatláb változásaival. Ha Ön vesz egy kötvényt, majd később a kibocsátó ugyanezt a kötvényt magasabb kamatlábbal kínálja, akkor az Ön kötvénye veszít az értékéből, ha pedig megtartja, akkor elesik a potenciális magasabb jövedelemtől, mivel megreked az alacsonyabb kamatlábnál. Azonban az ellenkezője is megtörténhet, azaz, ha alacsonyabb kamatot kínálnak, akkor a kötvényének nő az értéke.

3. Infláció – ha a kötvény hozama alacsonyabb, mint az infláció, akkor reálhozam valójában mínuszos.

Milyen típusai vannak a kötvényeknek?

Többféle tulajdonság alapján csoportosíthatóak a kötvények, mint a kamatozás vagy akár a kibocsátó szerint. Ez utóbbi szerinti csoportosítás a következő:

Megéri kötvénybe fektetni pénzt?

Ezt Önnek kell eldöntenie, de egy pénzügyi szakember a segítségére lehet ebben. Érdemes megfontolnia mindenképp, különösen, ha szeretné elkerülni a kockázatot és az azzal járó stresszt, illetve, ha diverzifikálni szeretné a portfólióját.
A befektetéseket érdemes diverzifikálni. A portfólió része lehet a kötvény alapú befektetési forma, amely akár egy abszolút hozamú befektetési alap is lehet. Rengeteg olyan befektetési alap létezik, amelyben a kötvény túlsúlyos.

Iratkozz fel és segítek megtalálni az igényednek megfelelő befektetési formát.