Mi is az a Kriptovaluta?

Az utóbbi években egyre többször lehet hallani arról, hogy bizonyos új fizetőeszközök jelentek meg a piacon, melyeket egyes országok engedélyeznek és pártolnak, míg mások betiltanak vagy hátráltatják a használatukat. Ezt úgy nevezik, hogy kriptovaluta.. Arról is rendszeresen olvasni lehet a hírekben, hogy ezeknek az úgynevezett kriptovalutáknak, hol óriásit emelkedik, hol pedig hatalmasat zuhan az árfolyama a tőzsdéken. Mégis a legtöbb embernek még mindig egy nagy kérdőjel van a fejében ezeknek az fizetőeszközök mibenlétével és működésével kapcsolatban.

Most ezt a dolgot próbáljuk meg tisztába tenni, hogy világossá váljon mindenki számára, hogy miről is szólnak a rendszeres tudósítások, és hogy mitől okoznak ezek az új fizetőeszközök ekkora felfordulást a piacokon.

kriptovaluta

A kriptovaluták, olyan kriptográfiát (értsd: a biztonságos tranzakció érdekében titkosítást) alkalmazó csere- vagy másnéven fizetőeszközök, amelyek fizetőeszközként a digitális valuták egy részhalmazát képviselik. Besorolhatók ugyanakkor az alternatív vagy virtuális valuták csoportjába is.

Legismertebb tagja a kriptovalutáknak a Bitcoin, amely 2009-ben elsőként jelent meg a piacon, és azóta számos más hasonló fizetőeszköz követte, azonos működési elvet alkalmazva. Ezeket manapság Altcoin-nak nevezik, ami a Bitcoin+Alternative szavak összevonásából alakult ki.

Miben más a kriptovaluta ?

A legfontosabb különbség, ami a többi fizetőeszköztől megkülönbözteti a kriptovaluta rendszert, hogy a Bitcoin és más alternatívái decentralizáltak, ellenben a hagyományos centralizált bankrendszerrel szemben. Ez azt teszi lehetővé, hogy két fél között decentralizáltan, tehát mindenféle központosítás nélkül jöhet létre pénzutalás és pénzfogadás. Ennek ellenőrzését a Blockchain használata teszi lehetővé, amely egy elosztott főkönyvi technológia. Ezen a rendszeren belül a biztonságosságot, a főkönyvek egyensúlyát és az integritást az úgynevezett “bányászok”, egy erre létrejött közösség tartja fent. A bányászokba vetett bizalom, hogy becsületesen vezetik a könyvelést, gyakorlatilag azon a feltételezésen alapszik, hogy ez nekik is pénzügyi érdekük.

A legtöbb megjelent kriptovaluta úgy van tervezve, hogy az idő előrehaladtával egyre csökken a kibocsátása, csakúgy mint a nemesfémeknél a kitermelésből fakadó hiány. Így már könnyebben azonosítható a “bányász” megnevezés is.

A Bitcoin-hoz hasonlóan mára már több száz kriptovaluta jött létre, néhányuk egyenesen abból levezethető. Persze nem minden ilyen fizetőeszköz futott be olyan karriert, mint a Bitcoin vagy annak ismertebb és kedveltebb társai.

A kriptovaluta kereskedés

Kereskedés a kriptókkal még mindig az extrán kockázatos befektetési tevékenységek közé tartozik. Az ilyen eszközöknek még mindig megvan a kiemelkedő volatilitása bizonyos piaci környezetben. Emellett, már szinte mindenhol lehet tőkeáttétellel kereskedni velük, amely tovább növeli a kereskedés kockázatát.
Az EU szabályozás nem véletlenül maximalizálta 2:1-ben.

Aggodalmak a kriptovaluta használatával kapcsolatban

A kriptográfia technológiából eredően a bűnüldöző szerveknek sokkal nehezebb dolguk van, mint a hagyományos bankrendszerben tartott valuták esetében, mivel azok lefoglalása sokkal komplikáltabb. Ugyanakkor az üzletfelek anonimak maradhatnak a tranzakciók alkalmával, tehát így alkalmazhatják a titkosítást.

Kriptovaluta megítélése és alkalmazása

Ma már léteznek kriptovaluta alapú bankautomaták, bankkártyák, és vannak olyan országok, ahol nagy mértékben támogatják az ilyen típusú fizetőeszközök használatát.

Máshol azonban veszélyforrásnak találják, mert kihívás elé állítja a jegybank rendszert, így tiltják vagy korlátozzák a használatát.

kriptovaluta