Hol van a legjobb helyen a pénze?

Nehéz kitalálni, hogy mit érdemes kezdeni a megtakarításunkkal, különösen akkor, ha alacsonyak a kamatlábak. Kockáztasson és fektessen be? Ez az Ön pénzügyi helyzetétől függ. Íme néhány tanács, hogy mit tehet, ha van befektetni való pénze.

Megtakarítás vs. Befektetés

Mielőtt mélyebben belemennénk, érdemes tisztázni, hogy mi a különbség megtakarítás és a befektetés között.

A megtakarítás az, amikor rendszeresen pénzt teszünk félre. Spórolhatunk valamire, amit meg akarunk venni vagy tenni, például egy nyaralásra, egy nagybevásárlásra vagy egy új lakás foglalójára. Vagy csak azért teszünk félre, hogy legyen pénzünk egy esős napra, például, ha meg kell javíttatni az autót vagy valamit a lakásunkban. A legtöbb ember ilyenkor vagy a bankhoz fordul, vagy takarékszövetkezetekhez, ahol kamatot kapnak a megtakarításaik után.

A befektetés pedig az, amikor valami olyan dolgot vásárolunk, amelyről azt gondoljuk, hogy idővel nőni fog az értéke. Ilyen például az ingatlan, a részvények vagy egy üzletrész. Végül a befektetés eladásával nyereséget termelhetünk. A befektetési formák különböznek a kockázati szint szerint. Vannak kockázatosabb és kevésbé kockázatos befektetési formák. A kulcs a diverzifikációban rejlik.

megtakaritas
Diverzifikáció

A megtakarítás fontosságáról

A megtakarítás lehetővé teszi az Ön számára, hogy megtegyen olyan dolgokat, amelyeket szeretne, illetve ad egy pénzügyi biztonságot arra az esetre, ha valami váratlan esemény bekövetkezne.

A legtöbb pénzügyi szakértő szerint legalább három, de inkább hat havi megélhetésre elegendő megtakarítással érdemes rendelkezni. Ezt az összeget érdemes egy olyan megtakarítási számlán tartani, amelyhez könnyen hozzáférhet, ha például valami miatt nem tudna dolgozni. Így biztosan tudná fizetni az esetleges lakbért, be tudna vásárolni, befizetni a számlákat, és a többi. Ez egy vészhelyzeti alap, arra az esetre is, ha valami baj történne az otthonával.

Érdemes a havi bevétele 10 százalékát félretenni, ha módjában áll.

Nem mindenkinek kell megtakarítania; ha vannak magasabb prioritások, például egy adósság visszafizetése, akkor ezeket kell először rendeznie. Amint elfogytak az adósságok, el lehet kezdeni megtakarítani. Előfordulhat a fordított megközelítés is, ahol olyan megtakarítási formát választ, amely egyben befektetés is. Egy ilyen megoldással a hitelkamatokat meg tudja termelni kedvező piaci környezetben. Ha úgy érzi, hogy önnek nehézségekbe ütközik félretenni, használhat költségvetési tervezőt, hogy megnézze, hol lehet csökkenteni a költségeit.

Mit mérlegeljen, mielőtt megtakarítana vagy befektetne?

Az első és legfontosabb, mielőtt bármelyikbe is belefogna, hogy mérlegelje a fennálló tartozásait, ha vannak, ugyanis a legtöbb hitel után több kamatot kell kifizetni. Meg kell vizsgálni, mennyi a hozam , ami várhatóan bejön a megtakarításokból vagy befektetésekből. A következő a teendő:

Rövid, közép- és hosszútávú célok

A megtakarítás vagy a befektetés kiválasztása során vegye figyelembe, hogy rövid, közép- vagy hosszútávú céljai vannak.

Rövidtávú cél, amit a következő 5 évre tervez, például ingatlan vagy autó vásárlás, esetleg egy nyaralás. A rövidtávú célokra szánt pénzt egy megtakarítási számlára lehet befizetni. Ebben az esetben nem a legjobb ötlet a befektetés, mert könnyen lehet, hogy veszteségesen jön ki belőle. Hosszú táv csökkenti a befektetés kockázatát is.

Középtávú cél, amit a következő 5-10 évben szeretne. El kell döntenie, hogy a megtakarítási számla vagy a befektetés a jobb megoldás a középtávú céljaira fordítandó pénz számára. Attól függ, hogy mekkora kockázatot hajlandó vállalni a jobb megtérülés érdekében. A megtakarítási számla kisebb kockázattal jár, de nem fog hatalmas mennyiségű kamatot hozni. A befektetés kockázatosabb, de több pénzt kereshet vele.

Hosszútávú cél, amit 10 éven túl tervez, például nyugdíjba vonulni, vagy gyerekeknek gyűjteni, esetleg biztonsági tartalékot képezni. Itt már csábítóbb a pénz befektetés lehetősége. Ha bankszámlán tartja a megtakarításait, annak az értékét az infláció csökkenti. A befektetés általában hosszabb idő alatt nagyobb hozamot érhet el.

Érdemes jól átgondolnia a céljait, mielőtt dönt, hogy a pénzét inkább befektetné vagy megtakarítaná!

befektetés
befektetési célok

Mi a legjobb módja a pénz befektetésének?

Nyugdíjcélú megtakarítás

A pénzügyi helyzetétől és a terveitől függően, fordíthatja a pénzét egy nyugdíjcélú megtakarítás létrehozására. Sokan tartják ezt a megtakarítás legjobb módjának, ugyanis a nyugdíjba befektetés adókedvezménnyel jár.

Befektetés – de hogyan válasszuk ki?

A pénzbefektetés legjobb módjának kiválasztása nem egyszerű. A befektetés rövidtávon nem jó ötlet, ez egy hosszútávú játék. Ha szívesen lekötné a pénzét minimum öt évre, akkor vizsgálja meg a befektetési lehetőségeket.

Ne feledje, hogy a befektetés azt is jelenti, hogy a pénzét némi kockázatnak teszi ki! Még ha alacsony kockázatú befektetést választ, akkor is tisztában kell vele lennie, hogy a pénze értéke csökkenhet, ha a befektetései rosszul teljesítenek. Minél nagyobb a befektetése, annál több pénzt nyerhet – de többet is veszíthet.

Rengeteg különböző típusú befektetés létezik. Ezek közé tartoznak a következők:

És még sok más.

A diverzifikáció a pénzének többféle befektetés között történő felosztása. Ez egy jó módja annak, hogy megvédje magát arra az esetre, ha a dolgok nem az Ön javára alakulnának. A diverzifikálással biztosítja magát, hogy ne mindent egy lapra tegyen fel.

Ha szeretné megtudni, hogyan fektesse be a pénzét, érdemes lehet szakemberrel beszélnie. A professzionális tanácsadás segíthet abban, hogy megalapozott döntéseket hozzon, különösen, ha még nem ismeri a befektetések világát.

Eszköz és nyersanyag befektetés

A nemesfémekbe, például aranyba, platinába vagy ezüstbe, illetve régiségekbe, művészeti tárgyakba vagy finom borokba történő befektetés egyre népszerűbb. Az ilyen típusú vásárlások értéke nagyot ingadozhat. Ez azt jelenti, hogy fennáll a veszélye annak, hogy ezek értéke rövid időn belül felszökik, majd visszaesik. Folyamatos bevételre sincs esélye, és némelyiknek a tárolása is pénzbe kerül, ami azt jelenti, hogy csak úgy tud profitálni, ha talál valakit, aki hajlandó többet fizetni érte, mint Ön.

Ingatlanbefektetés

Az ingatlanbefektetésnek számos előnye lehet. Bérbe adhat egy ingatlant jövedelemszerzés céljából, vagy felújíthatja azokat és nyereséggel értékesítheti. Ha nincs pénze ahhoz, hogy megvásároljon egy ingatlant, akkor szüksége lesz hozzá hitelre. Ez további költségeket jelenthet az ön ingatlanvásárlásához. Ne feledje azt sem, hogy ha bérbe adja az ingatlant, azzal vállalja a felelősséget és a költségeket, amelyek ezzel járnak. Ez többe kerülhet, mint gondolná.

Vannak olyan módjai is az ingatlanbefektetésnek, ahol másokkal közösen fektetheti be a pénzét. Az ingatlanbefektetési társaságokba például viszonylag olcsón be lehet szállni, és a bérleti díjakból származó pénz 90%-át visszaosztják a befektetőknek.

Keresse meg a legjobb megtakarítási számlát!

Jó, ha valamennyi pénzzel rendelkezik egy hagyományos megtakarítási számlán, aminek egy része könnyen hozzáférhető, hogy vészhelyzetben is fedezve legyen. Keressen olyan számlát, amely a legmagasabb hozam lehetőségét kínálja, miközben biztosítja a szükséges hozzáférést a pénzéhez.

Ha szívesen elzár egy meghatározott időszakra egy egyösszegű összeget is, akkor egy befektetési számla jobb hozamot kínálhat, mint egy könnyen hozzáférhető számla.

Beszéljen egy profi szakemberrel!

Ha nem biztos abban, hogy melyik a legmegfelelőbb választás az Ön helyzetében, beszéljen egy szakemberrel, aki részletesen megvizsgálja a pénzügyeit, és olyan megoldást javasol, amely figyelembe veszi az Ön céljait és pénzügyi helyzetét egyaránt.

megtakaritas