8+1 érv, hogy miért éri meg takarékoskodni!

Nem szabad alábecsülni a megtakarítás fontosságát. Számos bizonyított előnye van, hogy a rendszeres megtakarítás az egyik legjobb pénzügyi szokás, amelyet csak elsajátíthat. Vannak, akik nem látják értelmét vagy túlságosan nehezükre esik, pedig a megtakarítás mellett rengeteg érv szól. Megóvhat minket az adósságoktól, jól jöhet egy nem várt esemény bekövetkeztekor, csökkenti a pénzügyi stresszt és mindemellett pénzügyi szabadságérzetet biztosít.

Ha szüksége van egy kis motivációra, hogy miért éri meg félretenni, vagy kíváncsi mélyebb magyarázatokra, a legjobb helyen jár, ugyanis összegyűjtöttem 8 +1 érvet, hogy miért érdemes még ma elkezdenie megtakarítani!

1. Vészhelyzetek

Sajnos bármikor bekövetkezhetnek vészhelyzetek, amikor nem elég az adott helyzettel megbirkózni, azok még pénzügyi nehézségeket is magukkal vonnak. A megtakarítása megóvja Önt attól, hogy a pénzügyi stressz tovább fokozódjon. Ha elkezd megtakarítani, azzal tesz egy szívességet a jövőbeli önmagának, és megkönnyíti a helyzetét, hogy a pénz legyen az utolsó, amin aggódnia kelljen az adott helyzetben. Remélhetőleg nem lesz rá szüksége, de ha mégis, hálás lesz önmagának érte.

2. A pénzügyi stressz csökkentése

Ha valaha is átélte már, tudja milyen rossz érzés, amikor folyamatosan az anyagi helyzete nyugtalanítja és minden gondolata csak ekörül forog. Ez nem más, mint a pénzügyi stressz, amelyre a legjobb megoldás, ha van megtakarítása. Tudom, nem egyszerű dolog rendszeresen félretenni, miközben az ember keményen dolgozik azért a pénzért. A pénzügyi stresszből kilábalásra az egyetlen esély, ha folyamatosan megtakarít.

megtakarítás

 3. Hosszútávú biztonság

A jövőt ugyan nem jósolhatjuk meg, de bebiztosíthatjuk magunkat a megtakarításainkkal azokra az eshetőségekre, ha nehéz pénzügyi helyzetbe kerülnénk, például valamilyen oknál fogva elveszítjük a munkánkat, vagy egy újabb gazdasági világválság következne be. Sajnos ezek olyan dolgok, amelyek nem érhetik elég felkészülten az embert, ezért minél több megtakarítása van, annál nagyobb biztonságot teremt meg magának.

4. Megtakarítani egy kis szórakozásra

Sokan úgy gondolják, hogy a takarékoskodás megöli a szórakozást, pedig valójában pont, hogy lehetővé teszi önnek, hogy bűntudat nélkül szórakozzon egy arra félretett összegből! A szórakozás elengedhetetlen a fizikai és mentális jólétünkhöz, ezért ettől nem szabad megfosztani magunkat. Ahogy már korábban is mondtam; a megtakarítás szabadságot ad, hogy megtegyünk olyan dolgokat, amelyeket szeretnénk, és ebbe belefér némi kikapcsolódás és szórakozás is!

5. Pénzügyi függetlenség

A felnőttlét egyik legjobb dolga a függetlenség, amely egyszerre felelősséggel is jár. Magadnak oszthatod be a pénzed, te döntheted el, hogy mit szeretnél csinálni, hova mész, és hogy éled az életed. Azonban, ha elkezded halmozni az adósságokat és nem takarítasz meg pénzt, azzal behatárolod a saját lehetőségeidet és elveszted az anyagi függetlenségedet. Az anyagi függetlenséghez pedig minél több megtakarításra van szükséged.

6. Tanulás és oktatás

Legyen szó akár saját magunkról akár a gyermekünkről, az oktatás, még ha államilag támogatott is, pénzbe kerül. Gondoljunk csak a különórákra, a tankönyvekre, az eszközökre, vagy akár a lakhatásra, ha nem a közelben van az adott iskola és nem megoldható a mindennapos utazás, amely szintén egy anyagi teher. Eközben egyre népszerűbbek itthon is a magániskolák, ahol olyan speciális tudásra lehet szert tenni, amely később megtérül. Ezért fontos, hogy legyen megtakarításunk, hogy ne a pénz legyen az akadálya, ha valamit akár mi, akár a gyermekünk szeretne megtanulni.

7. Saját ingatlan fenntartása

Amennyiben Ön rendelkezik saját ingatlannal, úgy biztosan megtapasztalta már, hogy mennyi kiadással jár a fenntartás. Lehet nincs szükség épp egy teljes felújításra, de a sok kis dolog is összeadódik, és jobb felkészülni az esetleges nem várt helyzetekre is. Javaslom, hogy hozzon létre egy külön megtakarítási számlát, amelyeket csak az otthoni kiadásokra mennek, így nem fog amiatt bűntudatot érezni, ha valamit korszerűsítenie kell, illetve ebből fedezheti az esetleges javításokat is.

megtakarítás tippek

8. Jelentős életesemények

Az élet tele van fontos eseményekkel, azonban vannak ezek között is kiemelkedőek, amelyek különösen költségesek lehetnek, mint az esküvő vagy a család bővülése újszülöttel. Mind a kettő csodálatos életesemény, és kár lenne, ha bármelyiket beárnyékolná a pénzügyi stressz. Így már amikor megfogalmazódik az ötlete akár az új jövevénynek, akár az esküvőnek, érdemes azonnal nyitni egy megtakarítási számlát, hogy amikor elérkezik, nyugalommal és boldogsággal élhessük át a pillanatot.

+ 1  Kamatos kamat

Ha bármilyen vagyont akarsz építeni, ki kell használnod a kamatos kamat erejét. Azonban, ha minden pénzedet elköltöd, és soha nem tanulsz meg takarékoskodni, akkor lemaradsz erről az értékes pénzügyi lehetőségről. Ráadásul minél több időt pazarolsz el, annál kevesebb lehetőséged marad. A kamatos kamat rendkívül erős, de elég időt kell adnod neki, hogy kifejthesse a varázslatát. Nem fogsz csak úgy befektetni egyik nap, és a következőn már elképesztő eredményeket látni.

Ha most kezd el takarékoskodni, lehet, hogy évekbe telik, mire lenyűgöző eredményeket fog látni. Ha viszont csak halogatja a megtakarítást, akkor nem fog eredményeket látni.

Gondolkodik még, hogy hogyan kellene elkezdeni megtakarítani, és mire lenne érdemes? Beszéljen egy pénzügyi szakemberrel, aki segít Önnek eligazodni a megtakarítások világában! Iratkozzon fel és segítek!

megtakarítás