Megtakarítás fontossága

Általánosságban úgy gondolom, hogy a megtakarítás, vagy nevezzük tőkeépítésnek, biztonságot ad a jövőre nézve. Kijelenteni, hogy van tartalékom, van mihez nyúlni váratlan helyzetekben mindenképpen fontos. Úgy gondolom, hogy ez jövedelemtől független, mert aki több megtakarítással rendelkezik, ő is elkezdte valahol.

Azt tapasztalom, hogy sok esetben a rosszul van értelmezve a tőkeépítés. Az a tény, hogy félreteszek mondjuk 60.000 forintot havonta egy jóleső érzésnek kell lenni. Az az érzés, hogy gondoskodtam a jövőmről is, nem csak a jelenemről. Ennek ellenére sűrűn találkozom olyan belső gondolatokkal az ügyfeleknél, ahol kiadásként éli meg, ahol úgy gondol erre a pénzre, ami nincs most és nem tudja élvezni. Ez az a gondolat, amitől érdemes időben megszabadulni.

megtakarítás

Mit jelent a megtakarítás az életünkben?

A megtakarítás több mindent is jelenthet:
1) Biztonságot, mert tudsz mivel tervezni
2) Jövőbeni terveket, amelyeket meg tudsz valósítani.
3) Magabiztosságot, mert tudod, hogy pénzügyileg tudatosan építkezel.
4) Boldogságot, mert könnyebben megvalósítod a terveidet és éred el a céljaidat.

Demagóg felsorolásnak tűnhet, ennek ellenére tényleg így látom és érzékelem magam körül. Sorolhatnám még, viszont nekem az a tapasztalatom, hogy a tőkeépítés egy pozitív passzív tevékenységet jelent. Egy pozitív megjelenése a hosszú távú gondolkozásnak és a hosszú távú terveknek.

Miért érdemes hosszú távon gondolkozni?

Erre a legjobb válasz az elérhető hozam nagysága. Például: Válassz ki tetszőlegesen egy ismert nagy céget. Nézzük meg az árfolyamát 2010-ben és most. Az esetek 99%-ban növekedést látsz!
Az a piaci trend manapság, hogy “garantált” hozammal csak úgy találkozol, ha nem éri el az infláció szintjét. Ez azt jelenti, hogy a megtakarított pénzed egyre kevesebbet fog érni idővel.

A jelen piaci környezetet úgy látom, hogy érdemes a mérsékelt kockázati szinteket keresni. A befektetési alapok azért felelnek meg ennek a kritériumnak, mert portfóliót állítanak össze a csak ezzel foglalkozó szakemberek, amivel porlasztják a befektetők kockázatát. Ez azt jelenti, hogy hosszú távon az elmúlt évek statisztikáit megnézve, 10-15% a reálisan megcélozható hozamszint. Természetesen azt tudni kell, hogy a múltbeli eredmények nem garantálják, hogy a jövőben is ugyan ezek a sikerek fognak megvalósulni. Az a jó hírem, hogy 3 kimenetel is lehetséges.
1) Nem termel ilyen szinten vagy akár mínuszt csinál. Természetesen ezt a kockázatot tovább csökkentheted a megbízható alapkezelők használatával.
2) Ugyan annyit termel meg. Ez is egy kedvező kimenetel.
3) Az is benne van, hogy többet termel. A megtakarításod ebben az esetben kiemelten sikeres lesz.

Mondok egy példát: Vannak olyan befektetési alapok, amik a Covid okozta 2020. tavaszi visszaesés után 50-60% körül termeltek az ezt követő fél évben. Ez kimagaslóan jó teljesítmény, viszont ahogyan látható, nem lehetetlen.

Miért mondom, hogy prémium tőkeépítési konstrukció?

Az elmúlt 10 évben aktívan foglalkozom befektetésekkel. Sajnos sok esetben azt látom a piacon, hogy a “törődés” az üzletkötők részéről addig tart, ameddig a szerződés alá van írva, ami nem jó piaci tendencia. Ezt el kell felejteni, mert a támogatásnak egyre nagyobb szerepe van, hiszen az ügyfél nem szakember, viszont a jó megtakarítási lehetőségre van igény. Sok esetben azonban a félelmek, hogy nem ért hozzá, meggátolják az indulásban.

Bele kell vágni és szakemberekkel kell együtt dolgozni. A prémium megtakarítási konstrukcióban nem csak abban segítek, hogy megmutassam a szignó helyét, hanem abban is, hogy a megfelelő tudás birtokában tudd meghozni a befektetési döntéseidet.
Például: Sokan nem tudják, akik befektetési alapokba teszik a pénzüket, hogy az ügyfélbarát megoldásoknál a befektetési alapok között lehet váltani, amikor akarod. Emellett léteznek az úgynevezett Pénzpiaci alapok, amelyeknek az a sajátossága, hogy -1 és +1% közötti hozam tartományban mozognak általában, tehát tartják a befektetés értékét. Ezeket akkor érdemes választani, amikor kedvezőtlen a piaci környezet. Lásd Covid.

Megtakarítás összefoglalva

Szerintem egy szükséges jó, amit meg kell kezdeni minél hamarabb, mert az idő ketyeg.
Emellett vannak jó lehetőségek, amelyekkel élni is kell, viszont fontos megválasztani a szakértelmet is mellé.

Iratkozz fel az oldalamon és 15 percben átbeszélem Veled is milyen igényeid vannak és arra mi a megoldás.