Mennyire fontos a money management?

Ültess le két teljesen kezdő befektetőt egy monitor elé, add oda nekik a leghatékonyabb, legjobb megtérülési aránnyal rendelkező befektetési stratégiádat, és az egyiknek mondd meg, hogy csinálja az ellenkezőjét. Jó esély van rá, hogy mindkettő pénzt fog veszíteni. Aztán ültess le két profit és csináld meg velük ugyan ezt. Van rá esély, hogy annak ellenére, hogy ellentétesen cselekednek, mind a kettő pénzt keres. Vajon mi lehet ennek az oka? Mi lehet az alapvető különbség a sokat próbált profik, és a tapasztalatlanok között? A válasz a money management is lehet.

Hasonlóan a diétához, vagy az testedzéshez, a money management is egy olyan téma, amiről a legtöbben beszélnek, de kevesen gyakorolják a való életben kitartóan és következetesen. Az ok egyszerű: az edzéshez, és a szigorú diétához hasonlóan a money management is egy kellemetlen dolognak tűnik, amihez sok embernek nincs elég önfegyelme. A megfelelő money management stratégia arra ösztönzi a befektetőt, hogy folyamatosan ellenőrizze a pozícióit, és lezárjon veszteséges ügyleteket. Ehhez általában nincs kedve az embereknek.

Szimpla matematika: már 50 % veszteség után meg kell dupláznunk a számlánkat, ha az eredeti egyenleget vissza akarjuk állítani. Erre talán csak a befektetők kis százaléka képes.

A nagy különbség

Szinte mindenki tisztában van a money management fontosságával, mégis a legtöbben figyelmen kívül hagyják. Sok sikersztorit hallottam már pillanatok alatt rémálommá változni, hogy egy csúnyán félresiklott befektetés miatt jött egy nagy mínusz, ami elvitte 1-2, akár 5 év nyereségét. Az elúszott mínuszok tipikusan abból következnek, hogy gyenge a money management és a kockázat kezelés, nincsen diverzifikálva a portfólió, a piac pedig nem mindig arra megy, amerre mi szeretnénk.

Sok befektető úgy kezdi a karrierjét, hogy tudatosan, vagy tudat alatt a nagy dobásról álmodoznak. Arról az egy nagy ügyletről, amin megcsinálnak sok tíz vagy százmilliót esetleg milliárdokat, aztán visszavonulnak, és gondtalanul élnek az életük hátralevő részében. Ezt nevezik szerencsejátéknak. Ezzel szemben az igazság az, hogy a legtöbben nem azt az egy nagy nyereséget tapasztalják meg, hanem egy nagy veszteséget. Ez elviszi az addigi profitot, és a tőke nagy részét, vagy egészét. Éppen ezért a befektetés legfontosabb része, hogy megfelelően menedzseljük a tőkét. Ez azt jelenti, hogy mindig egy bevált rendszerünk alapján határozzuk meg az adott befektetések összegét.

money management

Money management stílusok

Alapvetően 2 stílust különböztetek meg:
1) Konzervatív Money Menedzsment, ahol a tőke kis százalékát használva gyűjtöget.
2) A spekulatívabb, ahol nagyobb százalékot kockáztat és a “tutibb” befektetéseket keresi.

Aminek nincs értelme:
Nagy százalékával a tőkének ész nélkül ide oda pakolgatni a pénzt.
Allin, mert annyira tuti.
Túl kis kockázatot vállalni, mert akkor lehet nem fogja megérni beletenni az időt.

Véleményem szerint a Money mendzsmentben nem lehet egy előre meghatározott sémát felállítani, ami mindenkire egyaránt érvényes kell, hogy legyen. Mindenkinek arra kell törekedni, hogy megtalálja a saját kockázatvállalási küszöbét és arra tekinteni egy kiindulási pontnak.

Money management stratégia kiválasztása

Hogy ki melyik stratégiát választja, nagyban függ az illető személyiségétől, fájdalomküszöbétől, befektetési céljaitól stb. Fontos megjegyezni, hogy mindkét megközelítés sikeres lehet hosszú távon, ha az ember fegyelmezetten és következetesen alkalmazza amit tud. Természetesen bármilyen stratégiát és stílust választunk. számítani kell drawdown-okra, tehát a tőke jelentősebb csökkenésére egy rossz sorozatnak köszönhetően. Ez nem feltétlenül azért van, mert rosszul, vagy fegyelmezetlenül fektetsz be, vagy rossz a stratégiád.  Természetesen tökéletes stratégia nincs. A piac időről időre változik, másképp mozog, más a volatilitás, ezért nem kedvezhet folyamatosan a stílusunknak és a stratégiánknak. A lényeg, hogy számíts ezekre a visszaesésekre, fogadd el, és a pozitív periódusok alatt termelj több nyereséget, mint amit a drawdown elvisz. Nem mellékesen, időben fel kell ismerni, ha változott a piac és nem kedvez a befektetési stratégiádnak.

Az első lépés, hogy megértsük a money management lényegét és fontosságát. Utána jöhet egy konkrét, minden részletre kiterjedő, stratégia vagy akár fordítva, viszont nem kihagyva a Money menedzsment jelentőségét.

money management