Milyen nyugdíj célú megtakarítások vannak?

A legtöbben már egyre kevésbé hisznek az állami nyugdíjban, ami érthető, hiszen egyre több a bizonytalanság a pénzügyi jövőben. Az Öngondoskodás szerepe kiemelten fontossá vált és ennek a nyugdíj előtakarékosság az egyik legfontosabb alappillére.
Életkortól függetlenül muszáj gondolni erre is. Nem csak azért, mert mi lesz, ha nem lesz nyugdíj, hanem azért is, mert akkor is lesznek igények. Unokák, utazás, különböző élmények stb. amik pénzbe kerülnek. Egy biztos, minél fiatalabban indul el a nyugdíj előtakarékosság, annál könnyebben tudod elérni a pénzügyi céljaidat.

Állami támogatás

Ami az egyik legnagyobb előnyét adja a nyugdíj célú befektetéseknek, az az állami támogatás. Összesen 280.000 forintot lehet visszaigényelni az SZJA keretből, amennyiben van, vagy marad annyi.

Ez az összeg nyugdíj előtakarékosság szempontjából két fő csoportra oszlik szét:
1) Nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ), Önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) és az Egészségpénztár. Ennek a 3 terméknek a teljes kerete 150.000 forint.
Például: Egészségpénztárra visszakapsz 60.000 forintot, akkor a másik 2 nyugdíj termékre maximum 90.000 forintot tudsz visszaigényelni.
2) Nyugdíjbiztosítás, amely egyébként a legnépszerűbb nyugdíj előtakarékossági forma. Ennek a teljes kerete az éves befizetés 20%-a, ami maximum 130.000 forint, amelyet akkor tudsz maximalizálni, ha az éves befizetésed eléri a legalább 650.000 forintot.

Természetesen mindegyik rendszeres megtakarítási formának megvannak az előnyei, viszont nézzük meg miért a nyugdíjbiztosítás a legnépszerűbb mind közül.

Önkéntes nyugdíjpénztár – ÖNYP

Ez a nyugdíj előtakarékossági megoldás a második legnépszerűbb.

Előny:
1) Itt a legnagyobb a visszaigényelhető SZJA, ami 150.000 forint. Fontos figyelembe venni, hogy ebben az esetben a maximum összeget erre igényeled vissza és az Egészségpénztárra és a Nyesz-re nem marad keret.
2) 10 év után a hozam hozzáférhető és 3 évente kivehető
3) 2019. óta a munkáltatói befizetés után is igénybe vehető az adókedvezmény

Hátrány:
1) 10 éven belül nem férhetsz hozzá, kivéve jelentős többletköltség árán
2) Legkisebb a hozama, ugyanis a tőke jelentős része intézményi állampapírban van

nyugdíj előtakarékosság
NYESZ

Nyugdíj előtakarékosság szempontjából ezt a formát használják a legkevesebben. Valószínűleg azért, mert a befektetésekben jártasnak érdemes lenned, hogy ezt válaszd.

Előny:
1) Legszélesebb a befektetési kínálat, ami akkor előny, ha értesz a befektetésekhez és akarsz a befektetéssel foglalkozni
2) Rövidtávon a NYESZ és a Nyugdíjbiztosítás a leginkább hozzáférhető

Hátrány:
1) Itt a legkisebb a visszaigényelhető SZJA (100.000 forint)
2) Az adójóváírásra jogosultság elvész öröklés esetén
3) Pénzügyileg nagyobb képzettséget igényel

Nyugdíjbiztosítás

Kijelenthető, hogy a nyugdíj előtakarékosság egyik zászlóshajója lett.

Előnye:
1) Szakemberrel tudsz konzultálni a lehetőségeidről
2) 130.000 forint visszaigényelhető SZJA kerettel tudsz gazdálkodni
3) Széles és profi befektetési portfóliókból tudsz válogatni, amelyek aktívan kezeltek, tehát nem kell értened hozzá.
4) Portfólió módosításának nincs helye a jobb szolgáltatóknál
5) Nagy arányú hozzáférhetőséget biztosít
6) Magas ügyfélbónusz lehetőség van
7) Befektetési ismeretek nélkül a legnagyobb a hozam lehetősége

Hátránya:
1) ÖNYP-hez képest valamivel nagyobb kezdeti költségei lehetnek

Nyugdíj előtakarékosság jelentősége

Összességben kijelenthető, hogy lehetőség van, az elhatározás pedig szükséges. Függetlenül attól, hogy lesz-e állami nyugdíj, a nyugdíj előtakarékosság egy fontos cél. Minél hamarabb kezded el, annál nagyobb tőkét tudsz felépíteni és annál kisebb fájdalommal jár az összeg elkülönítése. Ha szakértővel beszélgetnél a lehetőségeidről, akkor iratkozz fel nálam. Egy 15 perces telefonos konzultáció után küldök neked egy összefoglaló anyagot, hogy lásd, mekkora tőkét tudsz felépíteni. Ha tetszik, akkor segítek elindítani is.


nyugdíj előtakarékosság