Nyugdíj megtakarítás alapfogalmak

Amikor nyugdíj megtakarítást akarsz indítani, akkor találkozhatsz néhány nehezen érthető fogalommal. Nézzük meg melyek lehetnek ezek:

Átlagos nettó hozamráta

Az a hozamráta, amit az elmúlt évekre számítanak ki az éves hozamrátából. Ezt mértani általogolással számolják ki. Ezt a mutatót tulajdonképpen úgy kell értenünk, mintha az elmúlt években, amelyekre ezt a számítást végzik, mindig egyforma lett volna a teljesítmény.

Átlagos referencia-hozamráta

Olyan mértani átlagolással számított hozamráta, amelyet referencia-hozamrátákból számítanak ki bizonyos időintervallumban. Miután itt egy átlagról van szó, így visszamenőleg egyenletesen láthatjuk majd a pénztár referencia-hozamrátáját.

Bruttó hozamráta

A bruttó hozamráta a hozam százalékos mértéke, amit a nyugdíjpénztár el tudott érni a különböző befektetéseken. A mutató segítségével megismerhetjük a vagyonkezelő teljesítményét, azonban az általunk fizetett költségeket nem tartalmazza.

Nettó hozamráta

A nettó hozamráta a nyugdíjpénztári vagyonkezelésből származó hozamráta. Ezt úgy kaphatjuk meg, hogy a bruttó hozamrátából levonjuk a költségeket. Ennek és az inflációs adatok összehasonlításával kaphatjuk meg, hogy mennyi volt a reálhozam, tehát hogy infláció felett teljesítettek-e a befektetéseink.

Reálhozam ráta

Akár több, mint tíz évre visszamenőleg inflációs adatokkal kiegészített nettó hozamráta. Ebből ki tudjuk deríteni, hogy a befektetéseink értéke az infláció mértékét meghaladták-e.

Referencia hozamráta

Ehhez a mutatóhoz tudjuk hasonlítani a nyugdíjpénztár teljesítményét, tehát a bruttó hozamrátát. A nyugdíjpénztár kiválaszt egy referenciamutatót ahhoz az eszközhöz vagy éppen eszközcsoporthoz, amelybe a megtakarításunkat befekteti. A mutatót úgy fogja megválasztani, hogy az tükrözze a