10 pénzügyi szokás, amivel gyarapíthatod a vagyonodat

A pénzünkről nap, mint nap döntünk. Ezeket a szokásokat sokan talán észre sem vesszük, csupán azt, hogy a hó végén túlköltekeztél, vagy csak a kiadásaid nem voltak összhangban a bevételeiddel.

Természetesen a rossz szokások elhagyása és a jó szokások beiktatása nem megy egyik napról a másikra. Gondolj csak bele, ha valaki felhagy egy egészségtelen életmóddal, időre van szüksége, hogy az új, jó szokások berögződjenek – hasonlóan van ez a pénzügyekkel is. Ha egyszer ráéreztél az ízére és meglátod, hogy van értelme a befektetett energiának, utólag csak arra fogsz gondolni, hogy miért nem kezdted el hamarabb.

Következzen 10 olyan tanács, amelyet érdemes szokássá tenned, ha szeretnéd, hogy a vagyonod gyarapodjon!

  1. Első a megtakarítás

Amikor megérkezik a bevételed, azonnal tedd félre belőle azt az összeget, amelyet meg szeretnél takarítani! Így jobban fogod látni, hogy mi az a keret, amiből költekezhetsz, és így biztos lehetsz abban, hogy a hónap végén megtakarítasz. Minél gyakrabban teszel félre, annál jobb! Először lehet ez csak a jövedelmed 10 százaléka, majd, ha úgy érzed, emelheted a megtakarításra félretett összeg arányát. Minél többször és minél többet teszel félre, annál jobb! Ha szeretnél többet megtudni róla, hogy miért érdemes takarékoskodni, akkor kattints ide és olvasd el a cikkünket .

  1. Hozz létre vészhelyzeti alapot!

A pénzügyi egészséged központja, hogy létrehozol egy vészhelyzeti alapot. Ez megóvhat téged a váratlan helyzetekben az anyagiakon való stresszeléstől, vagy egy esetleges eladósodástól. Ezt az összeget aszerint határozd meg, hogy mennyi az, amennyit félre tudsz erre tenni, és mennyi az, amennyire szükséged lenne. Természetesen nincs erre egy tökéletes összeg, de egy kisebb megtakarítás is jobban jöhet ilyen helyzetben, mintha egyáltalán nem lenne tartalékod.

malacpersely

  1. Költs okosan!

Az impulzusvásárlás a legnagyobb ellenséged lehet abban, hogy elérd pénzügyi céljaid. Mielőtt vásárolni indulsz, tervezd meg, hogy mire van szükséged, lehetőség szerint írj listát! Ezzel elkerülheted, hogy utólag eszmélj rá arra, hogy túlköltekeztél. Ha szeretnél megvásárolni valamit, ami extra kiadás, például egy új bútor, egy jó minőségű cipő, vagy egy bármilyen szolgáltatás, előbb aludj rá néhányat! A marketing sokszor beszippantja az embereket, és elhiteti, hogy szükségük van bizonyos dolgokra, amelyekre valójában nincs. Ezekről ne olyankor dönts, amikor kimerült és stresszes vagy, vagy épp unatkozol. Néha érdemes várni a kedvezményekre és akciókra is. A tudatos költekezés mindennek az alapja!

  1. Határozz meg konkrét pénzügyi célokat!

Tűzz ki magadnak konkrét pénzügyi célokat, amelyeket el akarsz érni! Ehhez használhatsz akár spórolós appot, akár jegyzetfüzetet, majd szánj rá időt, hogy ellenőrizd a kiadásaidat.

Ha úgy érzed, hogy nem vagy elég motivált egy nagy cél elérésében, írj listát a kisebb pénzügyi céljaidról! Ezek a célok legyenek lehetőleg reálisak, hiszen, ha elrugaszkodsz a valóságtól, könnyen lehet, hogy csalódni fogsz, és ez kedvedet szegi a folytatástól. Szeretnéd félretenni a fizetésed 20 százalékát a következő hónapban? Nyitnál egy számlát, ahova az aznapi megspórolt kávéd árát utalod át? A következő vásárlásod előtt szétnézel aprócikk hirdetéses oldalakon, ahelyett, hogy újonnan vennéd meg amire szükséged van? Ezeket mind írd fel egy listára, és amikor sikerül, pipáld ki, és írd fel az így megspórolt összeget! Meglátod, sok kicsi sokra megy.

  1. Hagyd el a rossz szokásokat és tanulj belőlük!

Miközben elkezded beépíteni az életedbe a jó pénzügyi szokásokat, hagyd hátra a rosszakat! Lehet kellemetlen ezekkel szembenézni, és apróságnak tűnnek, de tedd félre a rossz érzésedet, és tanulj belőlük! Ne hagyd, hogy egy probléma szabotáljon, hogy elérd a pénzügyi céljaid! Ha hajlamos vagy túlköltekezni olyankor, amikor szórakozni mész, vagy ha épp nehéz napod van, ismerd fel ezt a problémát, és legközelebb változtass ezen! Ha nem is sikerül mindig, szép lassan egyre több és több olyan pénzügyi döntést fogsz hozni, amelyek támogatják a pénzügyi céljaid elérését.

pénzügyi célok

  1. Fektesd be a pénzed!

A vagyonod gyarapítását nem csupán megtakarítással érheted el. Ha már van egy vagyonod, érdemes befektetni azt! Ezt lehet akár egy magas hozamú megtakarítási számlán, amely már többet fog hozni, mintha egy alacsony kamatozású folyószámlán tárolnád azt. Ugyanakkor rengeteg befektetési lehetőség áll a rendelkezésedre, és minél szélesebb a portfóliód, annál nagyobb biztonságban tudhatod a pénzed. Ha szeretnél többet megtudni, olvass tovább az oldalon, vagy vedd fel velem a kapcsolatot!

  1. Fektess magadba!

Amit magadba fektetsz be pénz, hosszútávon megtérül; legyen az a fizikai és mentális egészséged, vagy önmagad képzése, esetleg egy karrierváltás. Ahhoz, hogy növekedni tudjon a vagyonod, magadat is érdemes fejlesztened, hiszen így juthatsz előre.

  1. Legyél bebiztosítva!

Találd meg a számodra legmegfelelőbb biztosítást! Fontold meg, hogy mi az, ami számodra elengedhetetlen – vagy veszélyt jelent. A vészhelyzeti alapon túl ez az, ami kihúzhat téged egy nehéz helyzetből.

  1. Ellenőrizd rendszeresen a kiadásait!

Jelölj ki egy időpontot, amikor a pénzügyeidet felülvizsgálod. Ezt ideális esetben minden héten, vagy legalább két hetente érdemes megtenni. Nézd meg, hogy mire ment el a pénzed, hány kisebb pénzügyi célodat teljesítetted, hol követtél el megint hibákat, és hogyan tudnád mindezeket kijavítani! Mi az, amire a legtöbb pénz megy el? Hogyan lehetne ezt a költést visszafogni? Manapság már a legtöbb online bank applikációjában könnyen nyomon követheted a tranzakcióidat. Ha azonban tételesen is megvizsgálnád, hogy mire költöttél, akkor érdemes külön jegyzetelni, akár egy másik applikációban, akár papíron. Így könnyen megláthatod, hogy mik még a problémás területek, ugyanakkor láthatod, hogy mennyit fejlődtél az előző hónapokhoz képest.

  1. Képezd magad a pénzügyekben!

Végezetül az egyik legfontosabb tanács; kezdd el magad képezni ezen a területen! Olvass el néhány cikket, nézz meg vlogokat, vagy vegyél egy érdekes könyvet a témában! Amikor a pénzügyi döntéseidet meg kell hoznod, tájékozódj a lehetőségeidről, azok előnyeiről és hátrányairól! Legyen szó hitelfelvételről, befektetésről vagy megtakarítási számláról. Ha úgy érzed, hogy nem tudsz még eleget, konzultálj egy pénzügyi szakértővel!

pénzügyi célok